Es presenta el Pla Estratègic Agrari de Menorca

Es presenta el Pla Estratègic Agrari de Menorca

El món agrari és un dels sectors estratègics per l’economia de Menorca i des de fa temps, des del Consell Insular, es vol apostar per la millora de la competitivitat agrícola-ramadera de Menorca així com també incrementar la rendibilitat dels productors. En aquesta línia, avui s’ha presentat el primer Pla Estratègic Agrari de Menorca, un document de planificació estratègica que té com a principal objectiu poder planificar i orientar l’activitat agrària en un horitzó temporal durant els pròxims 5 anys.

Com ha destacat la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ‘es tracta d’una iniciativa prioritària per al Consell Insular i que encaixa amb la nostra voluntat de seguir reforçant l’activitat de l’agricultura a Menorca, un dels sectors claus per a la nostra economia, i que necessita del suport de la institució per fer front als nous reptes’.

Així, a través d’aquest pla es vol dinamitzar el sector agrícola i crear llocs de treball, evitar l’abandonament de conreus i finques, potenciar la producció i comercialització de productes agrícoles i ramaders de qualitat i proximitat, crear demanda dels productes agraris locals i preservar els valors paisatgístics, ambientals i patrimonials que l’agricultura i ramaderia porta associats.

Al mateix temps, el Pla Estratègic s’estructura al voltant de 9 objectius específics en línia amb el que es marca des de la Unió Europea. En aquest sentit s’aposta per assegurar ingressos justos, incrementar la competitivitat, reequilibrar el poder en la cadena alimentària, lluitar contra el canvi climàtic, protegir el medi ambient, conservar el paisatge i la biodiversitat, recolzar el relleu generacional, mantenir les zones rurals vives, protegir la qualitat dels aliments i de la salut, i apostar pel coneixement i la innovació.

Com ha manifestat el conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana ‘aquest document ha de suposar el punt de partida per posicionar la figura de la pagesia en el centre de l’activitat agrària a través de la diversificació agrària, tot amb l’objectiu comú d’avançar cap a un canvi de model agrari respectuós i amb un equilibri sostenible, econòmic i social d’acord amb els principis de la Reserva de Biosfera’.

En total es proposen 59 mesures que suposen una inversió total de 25 milions d’euros. Entre les propostes es fa especial incidència en la modernització del sector a través de la implantació de noves tècniques productives, impuls d’empreses emergents vinculades al sector, així com l’actualització de la maquinària i equipaments per avançar cap a la digitalització. Per altra banda, també s’incideix en la necessitat de millorar els processos comercials o la millora de la formació dels treballadors.

Aquesta iniciativa, que ha estat possible gràcies a l’Associació Leader i la col·laboració del Govern balear i l’entitat Agroassessor, ha comptat amb una gran participació del sector i també ciutadana. En concret, s’ha creat un grup de treball focalitzat on hi han participat més de 60 agents clau rellevants, s’han realitzat 40 entrevistes personals en profunditat a associacions vinculades al sector, agents de l’administració pública, pagesos i madones, propietaris de finques i partits polítics, s’han repartit enquestes per conèixer la percepció dels agricultors (103 enquestes) i ciutadania (385), espais virtuals de participació i també s’ha comptat amb un pla docent per involucrar a les noves generacions.

 

  • Publicitat
    El Iris