Intolerància a la fructosa

Intolerància a la fructosa

Per Eva Remolina / AMIC – Es tracta d’una espècie d’al·lèrgia alimentària que es dona quan l’organisme no pot absorbir aquest tipus de sucre. La fructosa no absorbida, per tant, arriba a l’intestí gros (còlon) on pot ser fermentat pels bacteris que es troben allà i en conseqüència, produir uns certs malestars com: inflor abdominal, gasos, mal de panxa o diarrees, i encara que no tan freqüents, vòmits, nàusees o restrenyiment.


La intolerància a la fructosa pot ser de dos tipus:

Primària: d’origen genètic, en el qual s’obstrueix la proteïna encarregada de transportar la fructosa.


Secundària: provocada a partir de malalties com la gastroenteritis o la malaltia de Crohn.


La manera de tractar aquesta intolerància consisteix bàsicament a reduir la ingesta d’aquells aliments més rics en fructosa, com poden ser entre altres la xocolata, els sucs processats, els refrescos, els aliments etiquetats “sense sucre”, i algunes fruites com la poma, les figues, el préssec o les cireres, etc.


Ja que moltes fruites i algunes verdures contenen bastant fructosa i són aliments que no és aconsellable eliminar de la dieta, el més aconsellable és acudir a un facultatiu especialitzat en l’aparell digestiu, que facilitarà una llista d’aquells aliments menys aconsellables i aquells aliments saludables substitutius dels prohibits, així com altres tractaments que consideri oportuns segons el cas.


El diagnòstic es pot confirmar amb un test d’alè amb hidrogen espirat.