Pau Sintes Juanico, guanya el concurs Jove Xef Menorca 2022

El jurat qualificador ha destacat l’alt nivell dels quatre aspirants que avui matí han competit per representar l’illa en la certamen “European Young Chef Award”

Pau Sintes Juanico, guanya el concurs Jove Xef Menorca 2022

Pau Sintes Juanico ha estat escollit Jove Xef Menorquí 2022 en la final del certamen que s’ha celebrat aquest matí a l’Institut Mª Àngels Cardona de Ciutadella. El jurat qualificador ha valorat l’alt nivell i la gran dificultat per escollir guanyador d’entre els quatre aspirants a aconseguir la plaça d’ambaixador de Menorca Regió Europea de Gastronomia i per representar l’illa en el certamen “European Young Chef Award” que tindrà lloc el novembre a Trondheim-Trondelag (Noruega).

Pau Sintes, juntament amb José Maria Borrás, Abel González i Pere Quim Coll, han hagut de cuinar dos plats de panadera de peix, en la versió tradicional i innovadora, i defensar-los davant els membres del jurat format per Miquel Mariano, president de Fra Roger; Maria Benejam, directora de l’Escola de Turisme; Juan Carlos García, representant dels stakeholders de la Menorca ERG; Cati Zornoza, de l’IES Mª Àngels Cardona, i Cristina Llorens, Jove Xef Menorquina 2021; juntament amb Sílvia Anglada i Toni Tarragó, del restaurant Es Tast de na Sílvia, que han anat seguint el certamen des de la cuina.

Pau Sintes té 21 anys i és estudiant del Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques en la Universitat de Barcelona. Per al plat innovador, s’ha inspirat en el poema ‘En aquesta cala’ de Gumersind Riera Sans i en els seus jocs d’infantesa a Fornells per preparar un plat on ha recreat un veler elaborat amb peix de roca amanit amb fonoll marí de Menorca i tàpares, amb una vela feta amb pell de cap roig deshidratada que aporta un toc cruixent. El plat es completa amb un peix cuinat a baixa temperatura, més melós, i un peix fregit amb farina feta amb les espines del propi peix; i una base de verdures, carxofa i patata. Marinat amb un vi de la bodega Torralbenc i presentat en una base de pissarra tallada amb la silueta de Menorca.

Elaboracions presentades al concurs. Foto: David Arquimbau Sintes

El veredicte s’ha donat a conèixer prop de les quatre del capvespre, després de set hores d’un certamen que s’ha pogut seguir en streaming  i que ha conduït Clara Aymamí des de l’IES Mª Àngels Cardona i Malu Morro des del Claustre del Carme, on s’hi ha celebrat diferents activitats. Nombrosos familiars, amics, companys i professors dels concursants han seguit en directe el certamen des del menjador del centre i han pogut viure i compartir els nervis i l’emoció dels aspirants.

Foto: David Arguimbau

La presidenta del Consell, Susana Mora, acompanyada del conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, i del tercer tinent d’alcalde de Ciutadella, José López, ha estat l’encarregada d’anunciar el guanyador i de lliurar el diploma acreditatiu de Jove Xef Menorquí 2022 a Pau Sintes. Emocionat i agraït, Sintes ha destacat l’alt nivell de la gastronomia de Menorca, els seus bons cuiners i bons restaurants; i ha assegurat que serà un orgull anar a Noruega a representar Menorca. Ha volgut dedicar el premi a la seva àvia qui, juntament amb la seva mare i seu conco, ha seguit tot el concurs en directe des del menjador del Mª Àngels Cardona.

En la seva intervenció, Mora ha donat l’enhorabona als quatre joves, “que han demostrat amb una gran capacitat, professionalitat, motivació i il·lusió”; a la vegada que ha agraït la feina del jurat i de tot l’equip tècnic que ha fet possible un dels actes centrals del mandat de Menorca com a Regió Europea de Gastronomia. “El certamen d’avui posa de relleu –segons la presidenta–, que la cuina i la gastronomia de Menorca té present i té futur. El fet de preparar i innovar un plat tant propi del receptari illenc com és la panadera de peix demostra que cuina de Menorca s’adapta als nous temps, als nous gusts del públic i a les noves tècniques culinàries, transformant plats tradicionals sense perdre la seva essència”.

El guanyador i finalistes amb el jurat i autoritats. Foto: David Arguimbau

Per al jurat, qualsevol dels quatre aspirants tenia opcions i qualitats per acudir i competir al certamen de Noruega, i els ingredients més importants que s’han vist en tots ells al llarg del dia han estat passió, molt coneixement, molta tècnica i uns plats extraordinaris; augurant un futur prometedor com a cuiners.

Foto: David Arquimbau Sintes

Al voltant del concurs s’han organitzat diferents activitats al llarg de tot el matí. A l’institut de Ciutadella ha tingut lloc la xerrada ‘De Fra Roger a la nova cuina de Menorca’, a càrrec d’Antoni Juaneda, de Cómete Menorca; mentre que al Claustre del Carme de Maó s’ha organitzat una activitat de cuina per a fillets amb Bàrbara Lluch; un showcooking amb Víctor Bayo, i concert i vermut amb Ismael de la Torre Trio, mentre es podia seguir en directe el concurs de Jove Xef Menorquí 2022 que ha sumat Pau Sintes a la llista d’ambaixadors de la cuina i la cultura gastronòmiques de Menorca, tasca que ja exerceixen les seves antecessores Clara Florit (Jove Xef 2019) i Cristina Llorens (Jove Xef 2021).