Neix el Gelat Rural RM, amb llet de vaca vermella menorquina d’Alpútzer Vell

El gelat es ven en tarrines de mig litre al preu de 6€

Neix el Gelat Rural RM, amb llet de vaca vermella menorquina d’Alpútzer Vell

Des de tot just després de Sant Joan, l’illa compta amb una nova marca de gelat fet a Menorca, concretament al lloc d’Alpútzer Vell, amb l’entrada ben a l’inici del camí que va cap a cala Pilar. Al producte el comercialitzen amb el nom de Gelat Rural RM i entre els seus ingredients hi ha que conté, en més d’un 50%, llet de vaca vermella menorquina, que mengen pinsos lliures de transgènics i pasturen per la pròpia finca, on no empren productes químics en les sembres. De moment han començat amb relativament poca producció, però la idea, si tot va bé, és anar ampliant a poc a poc i si és possible fer-ne durant tot l’any, com una aposta més per diversificar el producte local i que surt del camp de Menorca.

A la idea ja fa un cert temps que na Cati Mingorance Salord (Ciutadella, 1983) i en Tomeu Ramon Bosch (Ciutadella, 1980) la van tenir, encara que no va ser fins a finals de l’any passat que el projecte va agafar cos i es posà en marxa de ver, començant la tramitació burocràtica i corresponents registres sanitaris i enllestint tot el que necessitaven per ja començar la producció a l’obrador muntat al lloc d’Alpútzer Vell. Fins que després de Sant Joan, i després de multitud de proves, en van sortir els primers pots, de nous tipus i gustos diferents, per comercialitzar-lo.

Entre Alpútzer Vell, Sant Joan i es Sobrevell

A Alpútzer Vell, en Tomeu Ramon i na Cati Mingorance hi són, de lloguer, des de l’any 2014, on s’hi van traslladar juntament amb els seus tres fills (n’Àlex, que a l’agost farà 12 anys; en Joan, de 9 anys; i en Pere, que, també a l’agost, farà 5 anys). I hi van arribar ja amb una certa experiència com a pagesos però sense cap mena de coneixença prèvia amb el tema dels gelats, encara que la idea, com a projecte, es veu que ja era per allà que rodava.

A viure al camp, na Cati, si bé hi té fortes arrels per part de mare, no hi va anar fins uns anys després de casats, mentre que per en Tomeu, el camp és allà on va néixer (al lloc de sa Cavalleria Vella) i on ha fet feina es pot dir que tota la seva vida fins al moment.

Va ser l’any 2008, duent ja uns anys de casats, quan van anar de pagesos, amb el sistema d’amitges, al lloc de Son Bernat, també al camí del Pilar, per cert. En paral·lel (a Son Bernat hi van fer fins a l’any 2016), fou en 2014 quan agafen, de lloguer, Alpútzer Vell, i, encara més endavant, l’any 2016 en sortir de Son Bernat, quan també lloguen la terra dels llocs de Sant Joan i des Sobrevell, ubicats a Ferreries, gairebé un al costat de l’altre a prop de l’aparcament de dalt les cases del Barranc d’Algendar.

Una línia lletera i una altra de carn, i el gelat

I són els llocs d’Alpútzer Vell, on viuen, i els de Sant Joan i des Sobrevell que en Tomeu Ramon i na Cati Mingorance menen actualment, dedicats sobretot a la vaca vermella menorquina, tenint a Alpútzer Vell l’obrador per fer gelats i la línia més lletera de les vaques de raça menorquina i a Sant Joan i as Sobrevell la seva línia més de carn, vivint bàsicament del que comercialitzen com a gelat i com a carn i del sobrant que venen del farratge i el gra que sembren sobretot per al consum del bestiar propi.

Si un moment donat van començar amb poc més d’una dotzena de vaques vermelles, ara per ara, entre els tres llocs i tant per a la llet del gelat com per fer-ne carn, en total en tenen uns 60 caps, que segons la seva estructura física i/o el seu braguer, entre d’altres característiques, van seleccionant a una banda o a l’altra per dedicar-se a la carn o a la llet.

Abans es dedicaven tan sols a la carn, a més a més dels farratges i del gra, i va ser amb la idea de treure-li un extra a les vaques, amb la llet, que van començar a pensar en la fabricació de gelat, també amb la intenció de poder oferir un producte diferent i no tan conreat com el formatge, per exemple. Tot i que, és clar, sempre estant oberts a tot i sense descartar absolutament res en un futur, depenent de com es desenvolupi tot amb el temps.

Des que van donar el pas cap al gelat amb les vaques més lleteres, també va ser el moment en què van iniciar tot tipus de proves i coneixements, començant per anar, en aquest cas na Cati, a fer un curs a la península (a Màlaga) per aprendre a fer gelats i també per la vinguda de diferents tècnics a l’obrador, i sobretot, amb molta gent de la família i amics fent de tastadors abans, i encara després, de llançar el Gelat Rural RM cap a la comercialització (les inicials de la marca responen als primers llinatges de l’amo i de madona).

El procés d’elaboració, la comercialització i la fase actual

El procés d’aquest gelat amb més d’un 50% de llet de vaca vermella menorquina, a més a més de tota aquesta selecció prèvia que dèiem, comença a les tanques i instal·lacions d’Alpútzer Vell, on les vaques lleteres mengen pinsos lliures de transgènics i pasturen a un lloc on no empren químics en les sembres.

Ara per ara, és una vegada al dia, els matins, que les vaques són munyides, passant aquesta llet fresca diària, i ja a l’obrador gelater, al tanc de refrigeració per mantenir-la en la temperatura, freda, adequada. Llavors, aquella llet ja pot passar a la pasteurització i a la posterior mescla manual amb tota la resta d’ingredients, bàsicament amb els emulsionants i espessants necessaris (i el més natural que poden dins la complexitat d’aquest món) perquè quedi lligat i consistent, i també ara sobretot amb les melmelades i pastes per als sabors concrets. I posant-ho a la mantegadora per acabar-se de fer. I d’allà ja passa a l’envasat i als congeladors, a punt per a la seva distribució i venda.

De moment, de l’obrador d’Alpútzer Vell surten elaboracions de gelat (amb llet) de fins a vuit sabors diferents (llimona, coco, maduixa, iogurt, vainilla, avellana, xocolati i menta amb xocolati) i sorbet (sense llet) de llimona. Que s’envasen en recipients i pots de 135 ml, de 520 ml o de 2,5 litres, aquests darrers pensant principalment amb els restaurants que es puguin interessar i els de 135 ml per encàrrec. Ara mateix, de Gelat Rural RM, quant a la seva comercialització, es pot comprar a través de la venda directe al lloc mateix, encomanant-lo per telèfon al 616 758 914 i al supermercat Raital de l’avinguda Francesc de Borja Moll de Ciutadella, a prop del Museu Bastió de sa Font.

En aquests moments, el gelat d’Alpútzer Vell està encara en fase de donar-se a conèixer, alhora que també en vies de trobar més maneres de comercialització, açò tenint clar, expliquen tant na Cati Mingorance com en Tomeu Ramon, que volen anar a poc a poc i no oferir més del que poder fer, també en el sentit que són ells dos tot sols i no una gran fàbrica i volen oferir un bon producte i de qualitat, i de cada vegada fins i tot més natural en totes les formes de l’elaboració. Amb la pretensió de poder-ne fer durant tot l’any i a un preu el més competitiu possible donats els costos que també els comporta fer-ho d’aquesta manera i que, lògicament, han de suportar.

Text i fotos: Joan Mascaró M – Setmanari El Iris.