L’Obsam i el GOB reben el reconeixement “Reserva de la Biosfera” per la seva tasca de recerca, educació ambiental i desenvolupament econòmic i social sostenible

L’Obsam i el GOB reben el reconeixement “Reserva de la Biosfera” per la seva tasca de recerca, educació ambiental i desenvolupament econòmic i social sostenible

L’Observatori Socioambiental de Menorca de l’Institut Menorquí d’Estudis (Obsam – IME) i el GOB Menorca han rebut avui el Reconeixement Reserva de la Biosfera al Compromís Mediambiental de part de la Xarxa Espanyola de Reserves de la Biosfera, gestionada per l’Organisme Autònom Parcs Nacionals (OAPN) del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

El guardó, que destaca la tasca mediambiental i el seu treball en investigació i desenvolupament sostenible, ha estat lliurat a representants de les dues organitzacions en un acte celebrat al Consell Insular de Menorca. El lliurament ha comptat amb la presència de Francisco José Cantos Mengs, Secretari del Comitè Espanyol del Programa MaB i Cap d’Àrea de Relacions Internacionals i Reserves de la Biosfera de l’Organisme Autònom Parcs Nacionals, Josep Juaneda, conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Marta Jordi, coordinadora científica de l’IME, David Carreras, director de l’Obsam, i Carlos Coll i Tòfol Mascaró, president i coordinador insular del GOB Menorca respectivament.

Durant el lliurement, Cantos ha volgut destacar que “els Reconeixements Reserva de la Biosfera al Compromís Mediambiental, la primera edició dels quals s’emmarca en el 50 Aniversari del Programa Home i Biosfera (MaB) de la UNESCO (1971-2021), tenen per objecte guardonar a les entitats que afavoreixen el compliment de les funcions de les reserves de la biosfera” i ha remarcat “la tasca extraordinària d’aquestes dues entitats a la Reserva de la Biosfera de Menorca”.

D’altra banda, Juaneda ha incidit en el valor d’ambdues entitats per a l’illa de Menorca: “L’Obsam i el GOB són dues organitzacions fonamentals a Menorca en la vertebració de tota mena d’accions de recerca, conservació i desenvolupament sostenible. La seva feina ha conformat també la nostra Reserva de Biosfera i són imprescindibles per assolir més cotes de sostenibilitat. La meva més sincera enhorabona per convertir Menorca en referent a nivell estatal”.

Obsam, investigació i educació ambiental

L’Observatori Socioambiental de Menorca de l’IME ha rebut el reconeixement a la categoria de “Foment de la recerca i l’educació ambiental” per la seva tasca d’assistència científica i monitoratge d’indicadors de sostenibilitat a la Reserva de Biosfera de Menorca.

Després de rebre el guardó, Marta Jordi ha destacat que el reconeixement “no és només una gran satisfacció, sinó també un compromís de futur per continuar oferint dades i fomentant investigacions científiques que ens indiquin el millor camí cap a la sostenibilitat”. David Carreras també ha volgut expressar el seu agraïment, ja que “significa un reconeixement a totes les entitats i persones que col·laboren amb l’Obsam subministrant dades, i que, al cap i a la fi, són la principal força d’aquesta institució. Estem molt contents per ells”.

GOB Menorca, desenvolupament econòmic i social sostenible

El GOB ha rebut el reconeixement a la categoria de “Desenvolupament Econòmic i Social Sostenible” per la seva participació en múltiples projectes de desenvolupament econòmic i social sostenible, entre els quals destaca el de Custòdia Agrària. Actualment, el GOB, com a entitat de custòdia, té acords signats amb 34 finques a Menorca, a les quals es treballa, entre altres aspectes, per la implantació de pràctiques per millorar la fertilitat i biodiversitat del sòl.

El coordinador insular del GOB, Tòfol Mascaró, també ha volgut mostrar la seva satisfacció després del guardó: “El reconeixement se centra tant en la vessant tant econòmica com mediambiental de la nostra feina, i precisament això és el que intentam fer amb la Custòdia Agrària, garantir la viabilitat del sector conservant els valors ambientals de l’illa. Per això ens sentim molt satisfets”.

Primers Reconeixements Reserva de la Biosfera

Les entitats dels I Reconeixements Reserva de la Biosfera es van donar a conèixer el passat mes de desembre. De 17 guardons atorgats a organitzacions de tot l’Estat, 3 dels reconeixements van anar a parar a projectes a Menorca o amb participació menorquina, ja que a l’Obsam i al GOB se suma el projecte “Plàstic Zero” de Marine Sciencie For Society i la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres.

Amb una participació total de 112 candidatures, aquests reconeixements, impulsats amb motiu del 50è aniversari del Programa Mab de la UNESCO, tenen com a fi últim fer valdre la figura de les reserves de la biosfera, elements vertebradors del territori que contribueixen a la conservació del medi natural i al desenvolupament socioeconòmic de les seves poblacions, i de totes les entitats i organitzacions implicades en aquesta tasca.