Menorca acomiada el seu mandat com a Regió Europea de la Gastronomia 2022

Menorca acomiada el seu mandat com a Regió Europea de la Gastronomia 2022

El passat cap de setmana, Menorca, va despedir el seu mandat com a Regió Europea de la Gastronomia 2022. El Teatre des Born va ser l’escenari escollit. Divendres 2 ens van acompanyar totes les entitats que han donat suport al projecte de Regió Europea, institucions, així com a representants del producte local Made in Menorca. Per altra banda, dissabte dia 3, es van obrir les portes al públic general qui va poder gaudir també d’aquesta experiència gastronòmica, a un preu social, per tal que fos assequible per tot aquell que volgués participar en la despedida del mandat de Menorca.

Perquè la gastronomia comença a la terra, amb el nostre producte, es va poder gaudir d’una nit plena de sorpreses, d’art, de bona música i de bona cuina. L’acte va començar amb una recepció dels participants, acompanyats pel saxofonista Marc Bosch, i on es va oferir un cocktail insòlit fet per l’ocasió per José Carlos Camps i que estava compost per gin Xoriguer, Albenc de Torralbenc, mel de dolçamar, i oli de Menorca.

L’acte principal va consistir d’una obra que combina la gastronomia amb la música i les arts escèniques com la dança, amb un viatge a través de la nostra cultura gastronòmica. Una obra idea original de la companyia Teatre Clavé, amb un menú elaborat per Sílvia Anglada i Toni Tarragó del Tast de na Sílvia.

Segons declaracions de la Presidenta de l’Institut Internacional de Gastronomia, la Cultura, les Arts i el Turisme (IGCAT) Dianne Dodd, “Menorca durant aquest any s’ha situat al mapa de la gastronomia mundial”.

Per la seva banda, el conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, va destacar “l’orgull del treball conjunt i unidireccional de totes les entitats que han fet feina durant aquest any, que ens ha fet veure que caminant junts arribam més enfora. Una feina que s’ha fet més visible aquest any, però de la que ja fa anys que s’hi està i continuarà treballant”.

La directora Insular d’Economia, Pilar Pons, va destacar “tot l’esforç del nostre sector primari per poder tenir a taula els nostres productes, una labor que no és fàcil, un dia a dia dur. La gastronomia comença a la terra, amb els nostres pagesos, sense ells no hi ha cuina, i amb la sinergia del producte i cuiners arribem a l’excel·lència gastronòmica, que hem pogut demostrar a tota Europa”.

Des del Consell Insular de Menorca, es vol agrair a tots el que han participat durant aquest any, i especialment al Teatre des Born i a la companyia de Teatre Clavé de Tordera, i a tots els artistes que van participar durant l’obra.

L’obra i el menú
Acte I. La Terra.L’Origen: Coca de blat de xeixa de La Marcona, amb cames seques del bosc de Menorca, recollides per Sa Sinia des Bolets, Cicé Mercadal i mel de Menorca, donada per l’Associació Apicultors de Menorca, una mel que va participar la setmana anterior al concurs de mels de les illes Balears.

Acte II. Aroma. El color, l’essència. Ratjada de Sa Llotja de Maó, amb verdures i fruita de Sa Cooperativa del Camp de Menorca, amb microbrots de Micormenorca amb Oli d’oliva de Son Felip.

Acte III. El sabor i la tradició. La memòria. Vam poder gaudir d’un arròs de la terra, de La Marcona, costella pelada de porcell ecològica d’Algaiarens per Embotits Raima, sobrassada de Binigarba i moyaco de Binibó.

Acte IV. El retorn. El Joc. Pastisset de formatge DOP, recepte de les clarisses de Ciutadella, crema de formatge Mahón Menorca, salsa de fruits d’estiu recollits per na Carmen de Finca S’ullestrar i manduixes des Vergers de Sant Joan, Gerds ecològics de Binibó i figat de Es Rebost.

Maridat amb 3 bodegues menorquines, Binifadet, Torralbenc i Binitord.