L’oli d’Eivissa s’inclou al catàleg d’aliments tradicionals de les Balears

L’oli d’Eivissa s’inclou al catàleg d’aliments tradicionals de les Balears

La Comissió dels Aliments Tradicionals de les Illes Balears, òrgan consultiu adscrit a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha aprovat la inclusió de l’oli d’Eivissa com un aliment tradicional en el seu Catàleg tal i com  es  publica al butlletí oficial de les Illes Balears de dia 30 d’octubre. Aquest catàleg es pot consultar a www.illesbalearsqualitat.es i consta de 22 productes tradicionals dels quals n’hi ha dos d’Eivissa, les herbes eivissenques i el vi. Ara s’hi sumarà l’oli d’Eivissa, que gràcies a l’elevat nombre d’hores d’insolació, te un elevat contingut en components aromàtics i poca acidessa.

S’entén que un aliment és tradicional de les Illes Balears quan se n’acrediti un mínim de trenta anys de producció, elaboració o comercialització a les Illes Balears, independentment del fet que estigui protegit o no amb una figura referida a l’origen o a la qualitat del producte. El cultiu de l’olivar i la producció d’oli estan estretament vinculats amb la història i la cultura d’Eivissa. Les referències històriques i les excavacions ja acrediten activitat oleícola l’any 450 aC.

Segons la informació estadística de l’Agrupació de Defensa Vegetal d’Eivissa, l’any 2017 la superfície d’olivar dedicada a la producció d’oli d’Eivissa va ser de 107 ha amb una producció de 440 t d’olives. L’any 2017 les cinc tafones van elaborar 24.674 litres d’oli.