L’impost de turisme sostenible finançarà la implantació d’una planta d’envasos retornables a Mallorca

Catorze projectes han estat seleccionats per a rebre fons en el marc d’una línia d’ajudes al foment de l’economia social i circular

L’impost de turisme sostenible finançarà la implantació d’una planta d’envasos retornables a Mallorca

Catorze projectes han estat seleccionats en la convocatòria de subvencions públiques per a impulsar l’economia social i circular, gestionar de manera sostenible els residus turístics i crear llocs de feina per a persones amb risc d’exclusió. Aquesta línia d’ajudes està dotada amb 700.000 €, que aporta el fons de l’impost de turisme sostenible (ITS).

Dos dels catorze projectes han aconseguit 150.000 €, la quantitat màxima que preveia la convocatòria: la posada en marxa d’una planta d’envasos retornables i un projecte de compostatge generat de la fracció orgànica dels hotels per a l’ús en agricultura ecològica.

La convocatòria estava dividida en quatre categories. A la primera, «Reutilització de productes (REUT)», s’hi han presentat set projectes, dels quals dos han estat exclosos pel fet de no complir amb les bases. Entre els seleccionats hi ha una planta pilot de processament de fruites i vegetals de proximitat (km 0) i un projecte de reutilització del residu tèxtil produït a Menorca com a eina d’inserció sociolaboral.

A la categoria «Preparació per a la reutilització de residus (PREP)» s’hi han presentat cinc projectes, tots els quals han estat seleccionats. Entre aquests, hi ha un projecte pilot de mesures de gestió mediambiental i economia circular a l’aeroport de Palma i un projecte de gestió sostenible del residu tèxtil generat per la indústria turística de les Illes Balears.

En la categoria «Compostatge i altres processos de transformació biològica (COMP)» hi han concorregut tres projectes: tots han estat seleccionats. Finalment, a la categoria «Regeneració i reciclatge d’olis i greixos comestibles usats (REGEN)» només s’hi ha presentat un projecte, que ha estat seleccionat.

En total, s’han rebut sol·licituds de catorze entitats diferents que han demanat un total de 2.993.646,18 €, més del triple de la quantitat disponible. El director general d’Educació Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, celebra que «aquestes xifres demostren un alt interès en projectes que impulsin un canvi de model cap a l’economia social i circular».