Es Mercadal acollirà la primera edició del Congrés de Periodisme Gastronòmic

La iniciativa està adreçada a tots els professionals del sector gastronòmic amb l’objectiu de ser un punt de trobada i reflexió per tractar els diferents aspectes de l’escriptura gastronòmica.

Es Mercadal acollirà la primera edició del Congrés de Periodisme Gastronòmic

Dins el programa d’activitats que s’està portant a terme en el marc de Menorca com a Regió Gastronòmica Europea 2022, s’ha organitzat un congrés de periodisme gastronòmic, el qual tindrà lloc del divendres 7 al diumenge 9 d’octubre a Es Mercadal. Una cita adreçada a tots els professionals del sector amb l’objectiu de ser un punt de trobada i reflexió per tractar els diferents aspectes de l’escriptura gastronòmica.

Es tracta d’una iniciativa organitzada per l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears i que compta amb el suport de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, el Consell Insular a través del Departament d’Economia i Territori i el finançament de l’Associació LEADER Illa de Menorca en un projecte Leader finançat amb fons Feader en el marc del Programa de desenvolupament rural de les Illes Balears.

El congrés s’ha presentat aquesta setmana a Sa Granja amb la participació del vicepresident de la Fundació Foment del Turisme i conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, el gerent de l’Associació Leader Menorca, Gonçal Seguí, i el membre de l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears, Pep Pelfort.

Tot i que ja existeixen diferents congressos de gastronomia, s’ha volgut plantejar amb un format innovador en el sentit que no seran els cuiners els qui presentin les ponències, si no els periodistes, invertint l’esquema típic. El que es pretén des de l’organització és promoure el debat amb cuiners i professionals de l’hostaleria, però també que hi puguin participar els lectors i seguidors de la crítica, és a dir, el públic en general, obrint un diàleg directe amb els autors durant els dies que duri la trobada.

A la cita està previst que hi assisteixen ponents no només del panorama gastronòmic nacional com Catalunya, Madrid o Galícia sinó també internacional, aprofitant que Menorca és Regió Gastronòmica Europea i per això s’ha convidat a periodistes i escriptors de Hauts-de France (França), Trondheim (Noruega), Coïmbra (Portugal), Eslovènia, Kuopio (Finlàndia), South Aegean (Grècia), Sibiu (Romània), North Brabant (Holanda), Galway. (Irlanda), Aarhus (Dinamarca), East Lombardy (Itàlia), Riga (Letònia) o Minho (Portugal). Entre ponents i assistents s’espera que hi puguin participar unes 250 persones.

Continguts
La celebració de la primera edició del Congrés de Periodisme Gastronòmic pivotarà sobre dos grans blocs que transcorreran al llarg dels tres dies que durarà l’esdeveniment. El primer estarà dedicat a parlar sobre la gastronomia en femení i el segon, pretén poder reflexionar sobre l’autocrítica gastronòmica. En el primer bloc, les intervencions posaran èmfasi en la poca presència femenina en els mitjans de comunicació, tant pel que fa d’escriptores com de professionals de la restauració. S’intentarà reivindicar a figures pioneres que han existit al llarg del temps i també es farà valdre la tasca diària de les cuineres no remunerades i el seu llegat en forma de receptaris familiars anònims transmesos per les dones de generació a generació.

El segon bloc estarà dedicat a analitzar diferents aspectes de l’escriptura gastronòmica, la crítica gastronòmica, el fenomen dels influencers i les xarxes socials, la manca d’independència associada a grups mediàtics i patrocinadors, el suport a la sostenibilitat i a la gastronomia circular, amb especial èmfasi en el lideratge de Menorca en aquests àmbits. En aquest sentit, es cercarà aportar tant una visió històrica com de futur del periodisme gastronòmic.

Per tal de donar dinamisme a les intervencions, s’han previst ponències de màxim vint minuts amb un torn de preguntes al final per poder gener el debat necessari que permeti obrir la mirada i generar l’intercanvi d’opinions a través de les diferents taules rodones. Totes les sessions tindran lloc a la Sala Multifuncional d’Es Mercadal i comptaran amb traducció simultània.

Pel que fa al comitè organitzador del congrés, està encapçalat pel gastrònom Pep Pelfort i els periodistes Bep Allès i Andoni Sarriegi, tots ells membres de l’Associació de Periodistes i Escriptors de Balears.

Ponents confirmats

José Carlos Capel
Gastrònom, crític gastronòmic i autor de diversos llibres sobre tradició culinària, guies de viatge i altres publicacions sobre alimentació. És fundador i president de Madrid Fusión. Forma part de la Reial Acadèmia de Gastronomia i de l’Acadèmia Internacional del Vi. També es dedica, des de fa més de trenta anys, al periodisme gastronòmic amb articles al Diari El País. A més és un dels ambaixadors de la Regió Gastronòmica Europea.

Ana Vega Pérez de Arlucea
Periodista, investigadora i divulgadora sobre gastronomia i història culinària, també coneguda com a Biscayenne a les xarxes socials-, és autora del llibre ‘Cuina vella’, a més de col·laborar amb diversos mitjans de comunicació. L’any 2018 va rebre el Premi Nacional de Gastronomia que atorga la Reial Acadèmia de Gastronomia.

Toni Massanes
Director general de la Fundació Alicia, centre de recerca en cuina que investiga productes i processos culinaris, que innova i treballa per millorar l’alimentació de les persones, amb especial atenció a les restriccions alimentàries i altres problemes de salut, entre d’altres. Massanes està considerat un dels 35 millors comunicadors gastronòmics d’Espanya.

Julia Pérez Lozano
Especialista en gastronomia. Ha col·laborat amb gairebé tots els mitjans de comunicació espanyols i uns quants estrangers. És membre de la Reial Acadèmia de Gastronomia. Autora de nombrosos llibres i guies. Treballa amb allò que més li agrada: les paraules i els aliments.

Jorge Guitián
Historiador de l’art especialitzat en crítica, escriu sobre gastronomia des del 2004. Ha col·laborat amb diversos mitjans, a més de treballar com a crític gastronòmic per a la TVG, entre d’altres. Ha estat reconegut amb el Premi Nacional de Periodisme Gastronòmic Álvaro Cunqueiro o el Gourmand World Cookbook Award.

Carme Gasull
Periodista de formació, i comunicadora per devoció, es va iniciar com a gastrònoma a la ràdio. Cofundadora del portal Gastronomistas, col·labora en diversos mitjans digitals especialitzats, i modera ponències i demostracions culinàries a fires, jornades i congressos del sector.

Carlos González Cano
Periodista especialitzat en música i gastronomia amb una llarga trajectòria dins els mitjans de comunicació que compta amb espai propi a la Cadena Ser per parlar sobre el mon de la gastronomia amb GastroSER, a més de fer col·laboracions per a d’altres programes i escriure articles a El País.

Lila Karapostoll
Escriptora i periodista grega que ha exercit de periodista gastronòmica en publicacions gastronòmiques i ha pronunciat ponències sobre Gastronomia i Turisme a diferents congressos. Autora del llibre “Traditional Tastes of the Aegea

Wendy Barrie
Presentadora de programes de cuina escocesa, escriptora de menjar i activista dels productes locals. És la fundadora i directora de la Scottish Food Guide, una premiada guia gastronòmic, a més de dirigir l’Arca del Gust Slow Food d’Escòcia i ser cofundadora al The Scottish Bread Championship.

Roberta Garibaldi
Professora de Gestió Turística de la Universitat de Bèrgam és autora de l’Informe sobre el turisme gastronòmic a Itàlia i de diversos altres llibres com: “In viaggio per cibo e vino. Oportunitat per a un nou turisme integrat. Volum I” (2017), “In viaggio alla scoperta di cibo e vino.

Inscripcions
Per poder assistir al congrés i acreditar-se, bé sigui com a professional o bé com a persona interessada de la gastronomia, caldrà fer-ho a través de la web de Menorca Regió Gastronòmica (www.menorcaregiongastronomica.com) que disposa d’un apartat especial.