El VIII Concurs solidari d’albergínies plenes i coques de l’AECC ja és aquí

El VIII Concurs solidari d’albergínies plenes i coques de l’AECC ja és aquí

Miriam Triay / Ciutadella – L’AECC (Associació Espanyola Contra el Càncer) de Ciutadella ja ha convertit en habitual, després de vuit anys, el Concurs solidari d’albergínies plenes i coques. Un esdeveniment que, a més de cercar la recaptació per poder fer possible que l’entitat pugui seguir lluitant contra el càncer, també vol fer palesa la tradició gastronòmica de l’illa.

LA TRADICIÓ I LA SOLIDARITAT S’AGAFEN DE LA MÀ
Fa vuit estius que l’AECC de Ciutadella va decidir promoure una altra manera de recaptar diners, mentre el poble disfrutava d’un dissabte a la fresca i amb bon aliment. “Va ser molt espontani. Era una manera d’organitzar una activitat que arribés a molta gent a l’estiu”, ens explica la presidenta, Rufi Lorente.

Així, va sorgir la idea de fer un concurs culinari que aplaudís la tradició menorquina. “I quin millor plat que les albergínies plenes? Tots vam coincidir que era un plat estrella de l’estiu menorquí. A més que tothom el coneix i el sap preparar o coneix d’algú que en sàpiga”. En aquest sentit, no només es ressaltava el plat, sinó que també se cercava el manteniment del mateix, el no perdre aquestes costums culinàries de casa nostra.

EL CONCURS
Demà, dissabte 19 d’agost, llavors, els menorquins i menorquines estan convidats a participar, a la Plaça dels Pins a les 20h -qui vulgui concursar haurà de deixar els plats entre les 19h-19:30h-, en la vuitena edició del Concurs d’albergínies plenes i coques. “L’any passat vam afegir aquesta segona part, la de les coques, tant salades com dolces que, evidentment, s’avaluen per separat”.

En cas que el públic no vulgui participar en el concurs, però sí que vulgui fer un donatiu gastronòmic, també podrà dur els plats preparats a la Plaça. Aquests es posaran a la venda, igual que la resta de menjar presentat a concurs, i serviran per poder recaptar diners íntegres per a l’associació i les seves actuacions.

Cinc persones del jurat seran les encarregades de tastar les diverses obres culinàries presentades, per després, assignar els diferents premis. “En principi hi haurà tres premis de cada categoria, però en cas que hi hagi molta participació i es consideri que se n’han d’atorgar més, com ha passat altres anys, podrem donar fins a un quart o cinquè”.

Aquests premis són donatius que han fet diferents empreses i comerços locals del municipi. “Tenim lots de farmàcia, vales de restaurants o hotels, lots de menjar, de llibres…”. Regals, per tant, atractius i desinteressats, dels quals podran gaudir els guanyadors.

VUIT ANYS I UNA NOVETAT
“Enguany vam decidir que volíem fer el concurs extensible als restaurants, i així dedicar una part d’aquest als professionals”. En aquesta vuitena edició l’AECC ha decidit que una bona manera d’expandir el concurs i fer que arribés a més públic, a més d’aconseguir varietat pel que fa a les receptes i presentacions culinàries, era obrir una categoria per als restauradors.

En aquest cas, els restaurants, igual que els participants individuals, “poden optar a participar en el concurs, o bé fer una aportació gastronòmica d’un plat tradicional menorquí ‘safata d’albergínies plenes’, que es posarà a la venda el dia del concurs”.

PRODUCTE DE LA TERRA
Seguint amb la idea, tant del concurs com dels premis, del producte local i nostre, l’esdeveniment presenta també la voluntat de crear un espai socio-cultural local, agradable i d’unió. És per açò que la vetllada comptarà amb les actuacions musicals dels grups Joana Pons amb ses guitarres, Es Xubecs i Com-bo!.

“La nostra idea és fusionar. Ja sigui la gastronomia amb la música, la solidaritat amb el poble, i la tradició amb la innovació. Volem que el públic, tant participant com espectador, pugui ser de totes les edats. Per açò, entre els grups musicals amb que comptam, hi ha Es Xubecs i Com-bo!, dues formacions de joves provinents de l’Escola Municipal de Música”.

Fusió és, llavors, el concepte que defensa l’AECC en la vuitena edició d’aquest concurs. Una organització que, sense oblidar una de les seves principals labors, la de recaptar, també vol oferir cites clau i de valor dins l’agenda cultural i gastronòmica ciutadellenca i menorquina.