18 de juny, Dia Internacional del Sushi.   La història de com el salmó es va convertir en un imprescindible del sushi

El sushi de salmó es va crear el 1985, però no es va comercialitzar al Japó fins a 1995.

18 de juny, Dia Internacional del Sushi.   La història de com el salmó es va convertir en un imprescindible del sushi

 Si parlem de sushi al país en el que pensem és el Japó, i en una tradició de més de 2.000 anys que els japonesos han anat perfeccionant i innovant amb el pas dels anys. I si pensem en un peix per al sushi el primer que ens ve al cap és tonyina o salmó. El que moltes persones no saben és que la de salmó, avui dia és una de les variacions més populars del sushi, no va ser “creada” fins a 1985 i que la invenció no és d’origen japonès, sinó noruec.

Durant els anys 70 una delegació noruega, amb l’objectiu d’ampliar el mercat, buscava nous països on realitzar exportacions, per així ajudar a la seva economia. Gràcies a Thor Listau, membre del comitè de pesca de Noruega, que va començar a investigar el mercat japonès, l’any 1985 es va crear el “Projecte Japó” pel qual els noruecs van planejar introduir més productes al país nipó. La veritat és que la raó per la qual es trobaven allà era per comercialitzar amb Capelan, 1 peix que els japonesos venen com “caviar de wasabi” i que ja era bastant popular al país.

Noruega ja era un dels majors productors de salmó a nivell mundial i, gràcies a les seves granges, es van trobar amb l’oportunitat perfecta per comercialitzar el salmó. Al Japó era un peix que no es consumia en cru i, en cas de consumir-cuinat, sempre optaven pel qual s’obtenia del pacífic, de manera que els noruecs van haver de convèncer-los de les característiques del salmó atlàntic, criat a les fredes i cristal·lines aigües de Noruega, i també explicar que aquest es podia consumir cru perquè, en ser d’aqüicultura, no té risc d’anisakis.

Així va començar a establir-se una relació comercial entre els dos països per mostrar als directius japonesos, i la població general, que el sushi de salmó era una realitat i que al públic li agradaria.

Els principals responsables de que això succeís van ser Thor Listau, que coneixia a la perfecció el funcionament i la demanda de peixos al Japó; i Bjørn Eirik Olsen, que, amb els coneixements previs sobre la cultura nipona, va ajudar a introduir la venda del salmó noruec al Japó.

El salmó noruec va començar finalment a exportar el 1995, gràcies a xefs com Ishanabe-sant, que va començar a treballar amb el salmó en cru per al sushi, descobrint que la seva textura i el seu sabor especial, combinaven a la perfecció amb tots els condiments que ofereix el sushi.

Actualment, s’exporten al Japó més de 20.000 tones de salmó. I podem trobar salmó noruec en moltes de les receptes de sushi al Japó, ia la resta del món.

Com preparar un bon sushi

Hung Fai, xef de Musume Izakaya, gran coneixedor del salmó noruec i expert en cuina oriental ens dóna unes claus per a crear el sushi perfecte:

Tria bé el producte, és clar salmó noruec, lloms nets sense pell ni espines; si és per makis, el llom alt.
Prepara una bona recepta d’arroz meshi, , al nostre web trobaràs una.
Mai refredis l’arròs a la nevera, ¡s’espatlla!
Escalfa una mica l’alga nori a la paella (sense oli), posa la quantitat justa d’arròs i combina els ingredients que més t’agradin.
Comparteix amb els teus amics i família, és la millor manera de gaudir d’un bon sushi de salmó noruec.
A la web www.mardenoruega.es trobaràs nombroses receptes per preparar sushi amb salmó, així com tots els passos i els elements necessaris per elaborar un bon sushi.

Per amants del sushi, receptes amb salmó. Para amantes del sushi, recetas con salmón
Acadèmia del peix, com per preparar sushi. Academia del pescado, cómo para preparar sushi
Per veure la història completa fes clic aquí. haz clic aquí

Productes del mar de Noruega
En l’actualitat, Noruega exporta una àmplia varietat d’espècies de peix a 145 països i és el segon exportador de peix i marisc del món. Espanya és un dels cinc països amb el major creixement en importació de peix de Noruega i se situa com el setè mercat en rellevància per Noruega. Les espècies noruegues més apreciades pels espanyols són salmó, bacallà, skrei, truita del fiord i cranc vermell real.