El restaurant Es Barranc, i el “Dit i Fet”

El restaurant Es Barranc, i el “Dit i Fet”

Aprofitant la Mostra de Cuina Menorquina van anar a provar el menú gastronòmic del Restaurant Es Barranc, que des de 1987 ofereix les seves especialitats en cuina de l’illa i també de cuina internacional.

Puc recordar que quan el van obrir es va posar de moda, especialment a Ciutadella, on eren moltes les famílies que hi anaven els mesos de tardor per a provar les seves perdius amb col, que era llavonces la seva especialitat, quan en Toni i Eduardo portaven les brides d’aquest restaurant ferrerienc, ubicat a sa part ciutadellenca de Cala Galdana, i que molts ubiquen a Ferreries.

Bunyols de rap i gambes. Restaurant Es Barranc. Foto: Bep Al·lès©

Vam provar el seu menú gastronòmic compartint a taula uns excel·lents bunyols de rap i gambes, unes croquetes de gambes i uns més que bons musclos de Menorca a la planxa, als que van seguir –erem tres i cadascun va triar un plat- una de les millors ratjades al forn que mai hagi menjat.

Ratjada as forn a la menorquina. Restaurant Es Barranc. Foto: Bep Al·lès©

El peix en  el seu punt de cocció i melositat necessari, pa ratllat generós, patates en el seu punt amb tot el gust del peix i també la tomàtiga al forn. Un plat de cuina marinera duit a l’excel·lència.

Espatlla d’anyell de llet de Menorca as forn. Restaurant Es Barranc. Foto: Bep Al·lès©

Un altre dels comensals va optar per l’espatlla d’anyell de llet de Menorca, cuita a baixa temperatura. L’espatlla es presenta desossada però mantenint la seva forma i la carn a més de molt gustosa es fonia, literalment, dins la boca. Qualitat i aposta pel producte local, cuinat amb amor i presentat a taula per a un menjar de deus.

Bacallà gratinat amb all i oli. Restaurant Es Barranc. Foto: Bep Al·lès©

Tampoc va quedar enrere el seu bacallà gratinat amb all i oli que va demanar la tercera persona, que va optar pel menú de mostra. Un llom generós de bacallà, amb bones lasques i el punt correcte de gratinat de l’all i oli, tot demostrant que la cuina del restaurant Es Barranc té fama merescuda i no sols per la qualitat i sabor dels plats, sinó també per la generositat dels mateixos.

Dit i Fet. Restaurant Es Barranc. Foto: Bep Al·lès©

Quam vam arribar a l’hora de les postres vam optar per una de ben ferrerienca, el Dit i Fet, que també havíem provat amb anterioritat al Rias Baixas, també a Ferreries. El Dit i Fet no és res més que aquell pastís de galetes que mares i àvies ens feien quan erem petits. Galetes Marina banyades amb llet o amb moscatell –depenia de l’edat dels que l’havien de menjar- que s’alternaven amb capes de xocolata, una damunt l’altra per acabar amb una capa de xocolata i segons qui, damunt la darrera capa de xocolata una de merenga. També hi havia qui alternava les capes entre les galletes de xocolata fusa unes i de crema pastissera altres.

Musclos a la planxa. Restaurant Es Barranc. Foto: Bep Al·lès

Es Barranc té una bona carta on destaca una bona relació qualitat preu. Entre les seves especialitats en cuina menorquina podem esmentar els ous estrellats amb sobrassada o amb cuixot, els bunyols de rap i gambes vermelles, les gambes vermelles de Menorca a la planxa o amb ceba, musclos de Maó a la planxa, albergínies plenes, sopa de peix de roca, calamars plens a la menorquina o l’espatlla d’anyell de Menorca. També destaquen els seus plats de llagosta on a més de la caldera, hi trobam la llagosta fregida amb ous estrellats. També val la pena demanar la seva recomanació del peix del dia, segons les captures dels pescadors de Cala Galdana.

Si som amants dels arrossos, Es Barranc en té fama de cuinar bones paelles, que van des de la mixta a la de llagosta, passant per la de marisc, la de verdures, la de llamàntol o l’arròs negre. També té molta fama la seva fideuada feta amb fideus fins, sípia i gambes.

Croquetes de gamba. Restaurant Es Barranc. Foto: Bep Al·lès©

Altres o entrants que podem demanar són el seu trempó a la mallorquina, el crep de rap i gambes, les croquetes de la casa, el tàrtar de salmó amb guacamole, l’steak tàrtar de llomillo o el pop a la brasa. Els amants de la pasta poden optar pel seu caneló de confit d’ànec i foie i els canelons de bolets. També elaboren molt bé el salmó al cava o una de les especialitats de la casa, el pollastre Es Barranc.

És un restaurant que sols té obert en temporada, des de Setmana Santa fins al pont del Pilar. Açò vol dir que just tenim encara dos caps de setmana per a gaudir de la seva cuina o bé aquest cap de setmana si encara volem provar, com vam fer noltros, el seu menú de la Mostra de Cuina Menorquina.