Ciutadella, l’antiga capital de l’illa, que ha conservat però la Catedral i per tant la capital eclesiàstica, podem ben assegurar que en l’actualitat té una nova capitalitat menorquina, que és sense dubte la gastronòmica, i d’aquesta la de la nova cuina menorquina. Això de cap manera vol dir que a les altres poblacions de l’illa no s’hi mengi bé o no hi hagi bons restaurants, que hi són, i dels que en xerrarem més endavant, però com que són molts els amics de Mallorca que segueixen aquesta secció que s’han posat en contacte demanant-me el que poden menjar i quins restaurants visitar, iniciarem una petita ruta pels temples de la gastronomia menorquina, que no hi seran tots, i potser alguns per segons qui no en seran mereixedors i possiblement diran que n’hi ha d’altres que no he anomenat, però el que faré serà des de la meva experiència de bon vivant i de tenir una mica de coneixement del que avui en dia es cou per Menorca, i aquesta Setmana Santa del que es cou per Ciutadella, ciutat que està més aprop de l’illa de Mallorca i per on sol arribar la gent que via marítima ve amb el seu vehicle per a iniciar la seva ruta de platges, de talaiots, de botigues i de bons restaurants. Ens centrarem idò, amb el centre de Ciutadella, en el seu nucli antic, que ens oferirà un ventall de possibilitats, sabors i tendències.
Els clàssics
Si el que volem provar és la cuina menorquina més autòctona les opcions són “La Guitarra” que té també molts de plats de cuina mallorquina, però que elabora una bona caldereta de llagosta a un preu més que raonable, a més d’una encertada carta de tapes i disposa d’una atractiva terrassa davant el palau Saura. Recomanam les seves porcelles, caragols, frit mallorquí, escaldums, i tumbet, entre altres.
Una segona opció és el restaurant “Es Racó des Palau”, ubicat a l’antic forn del carrer des Palau, amb una atractiva terrassa a un dels carrerons amb més encant de la ciutat. Plats de cuina tradicional, i també carns i peixos a la graella. Destacar la carn ecològica, especialment la de vedella vermella de Menorca. També les verdures de l’illa en són ecològiques. Restaurant familiar i amb menú al migdia. Terrassa exterior per a les nits d’estiu i aquesta Setmana Santa si fa bo.
Una tercera opció es l’Espai Gastronòmic Ses Voltes, al cèntric carrer de Ses Voltes. Tres espais diferents a més d’una terrassa al primer pis. Tapes, plats de cuina menorquina, pastes, cuina d’autor i un interessant menú setmanal els migdies. Un dels llocs cèntrics i amb preus per a totes les butxaques.
Pels amants de les carns, una bona opció és l’Asador Molí des Comte. Especialitat en carns a la graella, cuina menorquina i regional. Disposa a l’entrada d’un bar de tapes a molt bon preu. Destaca també la seva porcella a la menorquina. Ubicat en els antics graners on els pagesos dels llocs del comte de Torre Saura hi guardaven el blat, que era mòlt al molí que hi ha al costat. Menú diari.
La nova cuina menorquina
El que ha convertit Ciutadella en el referent gastronòmic de l’illa és una nova fornada de joves cuiners que després de iniciar el seu viatge iniciàtic pels fogons de Catalunya, Estat espanyol i també a l’estranger, han acabat el seu viatge a Ítaca i han tornat a l’illa d’on van partir per a obrir els seus restaurants, on el producte de qualitat, de proximitat i la honestitat dins la cuina en són els seus principals valors i referents del que avui ja es coneix com un moviment gastronòmic consolidad, la nova cuina menorquina.
Aquí podem parlar del “Mon” de Felip Llufriu, format amb els germans Roca i 10 anys amb estrella Michellin al “Roca Moo” que va tornar fa tres d’anys a Ciutadella i és la segona temporada amb restaurant propi, que poc a poc està preparant també, com a fonda. Felip és la finesa, la creativitat, la humilitat com a persona, i així ho transmet als seus plats. Dos menús a elegir en són les seves propostes, a més d’oferir també als seus clients des de l’any passat el servei de Fonda Gastronòmica.
Després d’un any d’incertesa, Miquel Sànchez, menorquí de Catalunya, es decideix reobrir, canviant l’ubicació, el restaurant “Smoix”, que ha estat tot un encert. A l’igual que Llufriu destaca per una acurada tècnica i honradesa, un cuiner que atén amb humilitat, cosa que encara el fa més gran del que és. Proposta gastronòmica als migdies i també una carta curta, però amb grans propostes que et conviden a tornar. Anar a Smoix és endinsar-te en una cuina de sabors, de textures, de maridatges i de fussío gastronòmica. Destaca la seva decoració i en especial la seva gran taula, on es comparteix seient amb altra gent, i que sol acabar en interessants converses, compartir plats i fins i tot els vins. Els seus clàssics el caneló de rostit i els raviolis d’escamarlans.
Un altre temple de la nova cuina menorquina és el Rels on Joan Bagur -Celler de Can Roca, Roca Moo i Dos Cielos”, ara en solitari ens ofereix una cuina amb arrels -com bé diu el seu nom- de cuina menorquina, plats del receptari tradicional que estan presents als seus menús del migdia i també a la carta. Destaca també la seva carta de vins, una de les més complertes i amb més referències de Ciutadella. Cuina elaborada, amb tècnica, sostenible i compromesa amb el producte local. Si en sou amants de la porcella, Joan Bagur en cuina una de les millors de l’illa, desossada, cuita a baixa temperatura, i amb porcelletes criades en extensiu, a camp obert i amb una alimentació cuidada que les fa també úniques al plat. Cuina de qualitat, amb tècnica i amb futur.
Després de molts d’anys de barraqueta al “Lago” de Cala en Bosch, na Sílvia Anglada i en Toni Tarragó s’han decidit a davallar a poble i obrir el seu Tast de na Sílvia al cor de Ciutadella, amb una cuina on el producte local és el vertader protagonista. De fet són l’únic restaurant de les Balears amb la qualificació Slow Food KM0, que acaben de revalidad fa pocs dies i també compten amb el segell de restaurant de cuina ecològica. Sívia Anglada està destacant com una de les cuineres més mediàtiques de l’illa, i la seva carta, sempre en constant renovació per mor que s’adapta al producte de temporada és una de les més atractives de l’illa.
Una altra proposta mereixedora d’anar a provar-la és la del restaurant ecològic Cas Ferrer de sa Font ubicat dins una antiga ferreria ciutadellenca i que encara conserva la seva enclusa i els estris del darrer ferrer que hi va treballar. Cuina sostenible, de l’illa, cuidada i amb hort propi. Propostes de plats de sempre però amb un toc especial que no deixa indiferent.
A la plaça des Pins hi trobem el Pins 46 amb una oferta de tapes, vermuts i també una bona cuina. De fet pertany al Grup Cafè Balear, i això ja n’és una gran garantia. Terrassa interior acabade de reinaugurar, a més de l’exterior a la mateixa plaça des Pins. La seva cuina d’autor amb producte fresc de l’illa, és una de les més sol·licitades, i el peix i marisc en són un dels seus forts.
Cas Cònsol, ubicat a la plaça des Born amb unes expectaculars vistes damunt el port de Ciutadella és un altre dels temples de la bona cuina menorquina on hi conviuen els plats del receptari tradicional amb noves propostes de la nova cuina menorquina, encara que d’una manera més tímida, però on destaca la qualitat del productes, el bon servei de Xec Pons, i el compromís amb el client. És un dels llocs ideals tant per anar-hi a dinar com sopar, açò sí convé reservar taula.
Es Tastet al carrer de la Carnisseria, és un altre dels restaurants on podem gaudir de la nova cuina menorquina. Situat en una antiga casa del nucli antic de Ciutadella, destaca per la seva cuina d’autor, elaborada amb qualitat i que poc a poc s’està obrint pas com un dels nous temples a tenir en compte en el moviment de la nova cuina menorquina. A la sala, el seu propietari Pere Marquès els sabrà aconsellar amb les propostes del dia, i també de les novetats fora de carta. Destaca també la seva terrassa exterior, i des d’enguany té un nou espai a l carrer de Ses Voltes, el Magí 24, que destaca per les seves tapes i tardeos.
De vermuts i tapes
Pels que els hi agrada anar de tapes, hi ha bones propostes com per exemple el “Bananas” que no està al centre històric però que val la pena provar. De fet va ser elegit millor bar de tapes de Menorca per l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears. Allà hi trobarem des dels que fan al cafè de bon matí com pescadors de canya i caçadors, cercadors d’espàrrecs i de bolets. Els seus cócs (panets) amb tapes de cuina són memorables: callos, llengua amb tàperes, sípia amb salsa, carn amb fesols… a més de les tapes de bacallà, pop amb cebes, ensaladilla i un llarg etc. S’hi poden encomanar porcelles i arrossos cuinats per en Nensi, un dels reis dels fogons tradicionals a l’illa.
Un lloc de culte és “El Hogar del Pollo” amb més de 50 anys. Allà hi ha tot tipus de gent, de cultures, de tendències. Típic bar de tapes gallec, però que té una cosa especial que molta gent el té com el lloc de trobada i de fer tapes al llarg de tot l’any. Allà s’hi respira sempre un ambient especial, entre el cosmopilitisme i el mestitssatge. Simpatia, bons aliments i racions generoses en són la seva targeta de visita, i els seus plats de pop, bacallà i els xuletons, diuen que en són mítics.
A la plaça del Mercat hi ha diferents propostes, però particularment m’agrada “Can Rafa” un granaí que s’ha integrat perfectament a la ciutat, que et xerra en un menorquí o català sense accent i que ofereix unes tapes menorquines i andaluses per a llepar-se els dits. Destaca la seva fritura de peix. Una altra dels atractius és que si els matins compres peix o marisc fresc del Mercat des Peix, ell te’l prepara a bon preu, i pots gaudir de l’ampla oferta de la peixateria de Ciutadella. Ha estat guardonat l’any passat com a millor bar de Menorca per l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears.
A l’altra banda de Can Rafa, hi trobarem l’Ulisses. Un antic bar històric de la Plaça des Peix, avui convertit en bar i gastrobar cosmopolita. Hi destaquen les seves tapes i plats de peix i marisc que cuina Esperança Canals, un dels nous valors de la cuina menorquina. A més de ser un lloc per a berenar, menjar o sopar, també destaca la seva còcteleria i les seves copes.
També cal esmentar de nou Ses Voltes Espai Gastronòmic, amb la seva carta de tapes i destacar que en temporada baixa, cada dimecres té la seva nit de “pintxos” que és tot un clàssic. Entre les tapes cal destacar els seus calamars a la romana, les patates braves, els musclos i pels amants dels fastgood, les seves hamburgueses de vedella menorquina.
Pizzes en família
Encara que la pizza no és una “cosa nostra”, hi ha que destacar les que fan a La Roma amb productes de l’illa, i molt ben aconseguides, a més d’una bona carta de plats i menú al migdies, amb el segell del Grup Cafè Balear. També hi ha una bona carta de plats de pasta fresca i de especialitats. Allà el petit dels fills de Bep Caules, Francesc Caules en du el timó i demostra que ha tingut un gran mestre. Lloc de culte pels amants de la pizza cuinada al forn de llenya d’ullastre, que li dón un sabor únic.
Ses Voltes Espai Gastronòmic, del que hem parlat més amunt, és també un dels grans temples de la pizza a Ciutadella. Ses Voltes per Endur, és el seu servei a domicili, que funciona de meravella. També podem optar a Ses Voltes per a les minipizzes, que són un dels grans atractius de l’Espai Gastronòmic. Varietats, molt encertada pasta i bons ingredients. També hi ha la casta i la mà dels descendents del Forn de Can Diego.
Davant el pati del monestir de Santa Clara s’hi trobarem el restaurant i pizzeria Santa Clara, on les seves pizzes porten mozzarella elaborada a Menorca al lloc de “Son Tema” que les fa diferents. També una bona carta d’especialitats i per a fer la sobretaula, un bona carta de combinats. Destaca a l’estiu la seva terrassa exterior davant del pati del convent de les germanes clarisses de Ciutadella.
Esper que aquestes propostes siguin encertades per aquells que teniu previst venir a passar uns dies per Menorca.
Bon profit.