Pescadors i artesanes s’uneixen per donar una nova vida a les xarxes de pesca a Menorca

Pescadors i artesanes s’uneixen per donar una nova vida a les xarxes de pesca a Menorca

Menorca, 24 de febrer de 2022. Avui s’inaugura l’exposició “PescArt Menorca” que mostra els resultats d’un projecte pilot per estudiar la viabilitat comercial de reutilització de xarxes de pesca per part d’artesanes al Centre Artesanal de Menorca promoguda per la Aliança Menorca Sense Plàstic sota la direcció de Menorca Preservation. Aquest esdeveniment és part de la jornada de cloenda de la iniciativa “Illes Lliures de Plàstics” (Plastic Waste Free Islands Project en anglès) impulsada per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) amb el suport financer de la Fundació Didier i Martine Primat. Menorca i Xipre van ser les dues illes pilot seleccionades a la Mediterrània on desenvolupar accions en espais insulars per reduir la generació de residus plàstics i el seu abocament al mar.

La iniciativa ha tingut una durada de tres anys i ha permès desenvolupar diversos estudis a Menorca aplicant la metodologia de Nacions Unides i UICN per identificar punts crítics de contaminació per plàstics, així com una anàlisi econòmica sobre el sistema de dipòsit i devolució per a les ampolles de PET (tereftalat de Polietilè) a l’illa.

En col·laboració amb les administracions públiques i les organitzacions de la societat civil es van analitzar els resultats d’aquests estudis i s’ha elaborat un Pla d’Acció per a la reducció de la contaminació per plàstics a Menorca per al 2030 per als 3 sectors clau: turisme, pesca i gestió de residus. Aquest Pla d’Acció ha estat presentat avui per UICN i pretén ser complementari al Pla d’Acció de la Reserva de Biosfera de Menorca i al Pla director sectorial de prevenció i gestió dels residus no perillosos de Menorca 2019-2025.

En paral·lel dins de la iniciativa, l’Aliança Menorca Sense Plàstic en col·laboració amb els sectors implicats han identificat un conjunt de bones pràctiques per reduir l’ús de plàstics i animar les empreses que les incorporin a l’àmbit de la seva activitat econòmica.

Nova vida a les xarxes de pesca

Aquesta iniciativa ha estat completada amb un projecte pilot per estudiar la viabilitat de crear productes artesanals amb xarxes de pesca rebutjades sota l’enfocament de l’economia circular. L’exposició PescArt Menorca mostra el treball conjunt de l’Aliança, les confraries de pescadors, la Fundació per a les Persones amb Discapacitat de Menorca i les artesanes, amb l’objectiu de reutilitzar les xarxes de pesca. El projecte pilot ha constatat que un 15% de les xarxes de pesca poden tenir un nou ús en diversos productes d’artesania com ara llums i altres objectes de manera comercialment viable.

El conseller d’Economia i Territori i vicepresident de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, Josep Pastrana que ha participat a la inauguració, va comentar: “La materialització d’aquesta exposició és un èxit que ha de servir com a punt i seguit d’un projecte en creixement . La mostra atorga protagonisme a les artesanes de Menorca i en fa visible l’empoderament i el lideratge en la renovació dels oficis i les pràctiques artesanals. Una manera de contribuir al canvi sostenible que Menorca necessita per preservar-ne el medi ambient”.

Mercedes Muñoz, coordinadora del projecte per part del Centre de Cooperació de la Mediterrània d’UICN comenta: “UICN està compromesa a reduir la contaminació de plàstics marins i la feina feta amb Menorca mostra la rellevància de consolidar la col·laboració entre les principals parts interessades per establir objectius i identificar i aplicar mesures per reduir la contaminació dels plàstics a l’illa, i esperem que sigui un estímul perquè altres illes de la Mediterrània es puguin sumar i mostrar que és possible acabar amb la contaminació de plàstics al mar.”

Foto: Marta Pérez | Alianza Menorca sin Plásticos

Per a Menorca Preservation: “Aquest projecte és molt especial ja que neix després de la iniciativa conjunta que duem a terme el 2019 amb l’Associació LEADER Illa de Menorca i el Grup d’Acció local de Pesca (GALP) per identificar xarxes fantasma abandonades o perdudes a el medi marí. Aquest projecte va recuperar poques xarxes, però ens va fer entendre que els pescadors de Menorca enviaven les xarxes a l’abocador (abans de perdre-les al mar) i es va estimar es podrien assolir les 700 xarxes anuals. Des d’aquell moment, vam voler buscar alguna manera de donar una segona vida a aquestes xarxes amb un projecte d’economia circular, que pogués posar en valor la feina de la coordinadora de persones amb discapacitat, la feina dels artesans de Menorca i la feina dels pescadors locals”

Marta Pérez, coordinadora de l’Aliança Menorca Sense Plàstic comenta: “L’exposició mostra el procés per a aquesta primera prova pilot amb un enfocament d’economia circular. Comencem amb una taula plena de xarxes de pesca rebutjades i hem acabat admirant productes fets amb una gran qualitat creativa i artística. Ha estat una feina molt emocionant veure la transformació d’aquest residu en nous objectes i creacions dissenyats per les artesanes. Esperem trobar els recursos per continuar treballant en aquest projecte i que es puguin sumar més artesans i artesanes i així donar sortida al major nombre de xarxes possibles”.

L’exposició s’ha pogut fer gràcies al suport de la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM).

Foto: Marta Pérez | Alianza Menorca sin Plásticos

Aquesta iniciativa d’UICN recolzada per la Fundació Didier i Martine Primat conclou aquest any i les eines i les lliçons apreses configuraran un “model” escalable per a ‘Illes lliures de plàstics’ per al seu ús més enllà de les dues illes pilot del Mediterrani i buscarà el suport dels governs locals i regionals per a la seva implementació en altres illes i regions.

El projecte Plastic Waste Free Islands Med és part d’un programa global més ampli anomenat Close the Plastic Tap impulsat per UICN, l’objectiu general del qual ha estat promoure l’agenda de l’economia circular i reduir la generació de residus plàstics a les illes i el seu abocament a el mar. El Centre de Cooperació de la Mediterrània d’UICN ha estat encarregat de coordinar les accions a aquestes dues illes mediterrànies amb el suport d’un consorci d’organitzacions locals que ha contribuït a teixir i reforçar la cooperació institucional entre administracions públiques i organitzacions de la societat civil.

  • Publicitat
    Ràdio Far Menorca
  • Publicidad
    El Iris