Horeca Menorca, feria Hostelería y restauración 2023

La cuina menorquina d’arrels, una cuina a recuperar (1)

Bep Al·lès/Ciutadella – Menorca té, possiblement, la cuina més rica de les Balears per mor que és l’illa on més cultures han passat i cadascuna d’elles ens ha deixat, també el seu llegat gastronòmic. Una herència que hem de saber conservar i no deixar perdre per mor de les influències i modes que ens arriben des de l’exterior.

A les dècades dels anys 60, 70 i 80 vam caure en l’errada de que tot allò que ens venia de fora era millor que el que noltros podíem oferir als que ens visitàvem i dels restaurants van desaparèixer els plats de la nostra cuina per a donar entrada als plats internacionals, aquells plats més turístics que tant els trobàvem aquí, com a Mallorca com a qualsevol indret turístic.

Guixons trempats. Foto: Bep Al·lès©

Hem de preservar i recuperar la nostra cuina, hem d’apostar pels receptaris tradicionals, per aquella cuina que es diu d’arrels i que de cada vegada aquesta cuina nostra tengui més presència a les cartes dels restaurants.

Calamars plens al forn. Foto: Bep Al·lès©

És per açò cadascun de noltros, dins les nostres possibilitat no hem d’escatimar esforços per a recuperar, per a difondre, i fomentar algunes de les receptes més nostres i, d’aquesta manera ens sumam al que va ser un els principals objectius de Menorca com a Regió Europea de la Gastronomia, conservar, promoure i fomentar la nostra cuina tradicional, el producte local i de temporada amb la que s’elaboren aquests plats i que les futures generacions de cuiners i cuineres els conservin, els estimin, els cuinin als restaurants i no deixin que aquesta cuina nostra desaparegui.

Canons amb conill. Foto: Bep Al·lès©

Les Administracions locals i la insular han de jugar un paper essencial, són els que han de posar les eines perquè aquesta cuina nostra no es perdi, com també són les Administracions les que han de fer passes, acords, accions per a recuperar la nostra cuina antiga i donar-la conèixer per una banda a les noves generacions de menorquins i menorquines i, també per altra banda als que ens vénen a visitar des de fora i s’interessen per la nostra gastronomia, perquè si una cosa hem de tenir clara de cara al turisme gastronòmic, és que Menorca és molt més que caldera de llagosta.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.