Baleària

La plataforma Agroxerxa compta ja amb 108 productors i 98 restaurants A la plataforma hi són presents quasi tots els productes representatius del sector primari de Menorca

La plataforma de serveis en línia per als productors de proximitat del sector primari de Menorca, Agroxerxa, desenvolupada per l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), compta ja amb un total de 108 productors, 232 punts de venda, 98 restaurants i altres 24 punts de venda en línia, tots aquests darrers donats d’alta en els darrers dotze mesos.

Aquests dades són tan sols un resum de les abocades en la memòria d’activitats 2017 d’aquesta iniciativa que va néixer devers el mes de juny de 2015 per donar a conèixer tots els productes agroalimentaris del sector primari de Menorca a través d’una web, amb informació dels seus productors, els punts de venda i els restaurants on es troben aquests productes. A més a més, també, d’integrar una sèrie d’informació complementària sobre aspectes que s’hi relacionen, com ara els productes de temporada que s’hi poden trobar, les varietats locals existents, els mètodes de pesca, els noms populars dels peixos i els diferents distintius de qualitat que tenen certificats els productors de la plataforma.

De referències de productes se n’hi poden trobar més de 500, dividides en apartats com aromàtiques i sal, carn, conserves, embotits, farina i cereals, formatges, fruita, hortalisses, licors, llegums, llet, mantega, marisc, mel, oli, ous, pa, pastisseria i peix. Els criteris d’inclusió de productors i productes al catàleg s’han mantingut des dels inicis: només s’inclouen aquells productes alimentaris, transformats o no, que provenen directament del sector primari i l’explotació d’origen dels quals pugui ser determinada en el punt de venda del consumidor, per assegurar-se així la seva traçabilitat. La possibilitat de revisar els criteris d’inclusió ha quedat oberta per a una futura fase amb nou finançament que permeti incorporar productes transformats o madurats sense mantenir vinculació amb l’explotació d’origen.

Dels 108 productors que estan dins Agroxerxa (el 2017 s’hi van incorporar 8 de nous i 2 pescadors es van donar de baixa per jubilació), n’hi ha 17 que són pescadors professionals, que representa un 15% del total, i un 65% d’aquests pescadors empra mètodes artesanals de pesca. La resta de productors (91) es dedica a la producció agrària o ramadera, i n’hi ha 60 que utilitzen mètodes de producció convencionals (66%), 26 d’ecològics (29%) i 5 d’integrats (5%). A la vegada, dels 108 productors n’hi ha 49 que empren marca comercial pròpia (45%), normalment relacionada amb el nom de la finca on produeixen el producte.

Pel que fa al tipus d’empreses, segons la memòria 2017 coordinada per David Carreras i realitzada per Josep Calero i Eva Cardona com a autors, gran part dels productors estan integrats dins una Societat Rural Menorquina (38,46%) o bé són autònoms (27,47%). Les empreses tenen una mitjana de 3 treballadors, essent el total de 273 treballadors. La majoria, unes 76 (83,5%) són empreses familiars. D’aquestes, 38 estan formades per un sol treballador i n’hi ha dues que superen els 10 empleats.

Per a la seva activitat, els productors del sector agrari d’Agroxerxa empren 5.483 hectàries, representant quasi el 8% el territori de Menorca. Un 50% dels productors agraris d’Agroxerxa fan venda directa a la finca, i n’hi ha 13 que tenen pàgina web pròpia, on també fan venda en línia. Pel que fa a segells i distintius, destaquen els productors de formatge amb DOP Mahón-Menorca (225), essent també importants en aquest apartat els que tenen certificació ecològica (19,4%), custòdia agrària (13,8%) i races autòctones (13,8%).

A la plataforma hi són presents quasi tots els productes representatius del sector primari de Menorca, destacant per damunt dels altres els productes dedicats a formatge (29%), fruita (25%) i hortalisses (25%). Dels 232 punts de venda que actualment estan presents dins Agroxerxa, n’hi ha 106 que són botigues (45,6%), destacant després també els supermercats i els punts de venda en finca, representant al voltant del 20% en cada cas. Dels 24 punts de venda en línia, 13 pertanyen a finques productores i 11 a punts de venda.

Del món de la restauració, la majoria dels 98 establiments són restaurants (70), i del total d’establiments n’hi ha 59 que obren tot l’any (60%), mentre que la resta només obre els mesos d’estiu o tanca durant una temporada llarga. En relació a les xarxes socials i les noves tecnologies, 59 restaurants tenen pàgina web (60%) i 92 tenen Facebook de l’empresa (93,8%).

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.