Julia Anglada presenta ‘Delicias. Creadas por la mente de la IA’

Es tracta d’un llibre culinari creat a través de la intel·ligència artificial

Julia Anglada presenta ‘Delicias. Creadas por la mente de la IA’

“Aquest llibre és el resultat de la creativitat i l’enginy de la nostra intel·ligència artificial d’avantguarda […]. En un món on la tecnologia i la gastronomia s’entrellacen, hem aprofitat el potencial de la intel·ligència artificial per explorar noves fronteres en la cuina”.

Sinopsi ‘Delicias. Creadas por la mente de la IA’

Miriam Triay / Ciutadella – Partint ja de la portada, el nou llibre presentat per Julia Anglada, ‘Delicias. Creadas por la mente de la IA’, està fet completament a través de la intel·ligència artificial. Amb intervenció de l’autora, sobretot a l’hora de donar-li forma.

Com neix la idea?
Tot comença a partir d’un curs de trading (compra-venda d’actius financers de diferent tipologia, com accions, divises, matèries primes o criptomonedes) al qual em vaig apuntar el setembre passat. Sempre he estat una persona inquieta i molt activa. Fa vint anys que treball a recaptació d’imposts, però em feia ganes fer alguna cosa més, que em pogués donar ingressos extra. Així que vaig voler aprendre a fer funcionar la borsa.

En aquest mateix curs, també teníem una psicòloga que ens feia reflexionar sobre els perills del mateix trading, per evitar amenaces com la ludopatia. En aquest grup, la psicòloga ens explicava, també, maneres de poder obtenir ingressos extra. Sense que fos obrir una via i tenir molts diners de cop, sinó anar provant i intentar obrir-nos camí.

Així, diferents membres del grup ho vam voler intentar. Vam aprendre a manejar l’enorme plataforma d’Amazon, i vam començar a posar a la venda diferents articles. Entre aquests, i en el meu cas, vaig començar fent llibretes. Encara que va ser un començament complicat, ja que no van tenir gaire sortida.

I què va passar perquè arribés a publicar articles com aquest llibre?
Doncs que vaig voler mirar més enllà. Com dic, mai estic quieta, sempre estic pensant en noves maneres de poder aconseguir ingressos extra.

En aquesta tessitura, un dia, la meva moixa va tenir un accident, i va perdre una pota. Aquest moment dur em va donar la inspiració que necessitava, també per passar-ho d’una manera més lleugera, i vaig fer un llibre infantil sobre ella: ‘Zina, mi gatita de tres patitas’. Li vaig dedicar.

La gent ja es va començar a interessar més. Així, vaig veure que havia de començar a investigar més i fer llibres més elaborats. Abandonant les llibretes.

Així és quan neix ‘Delicias. Creadas por la mente de la IA’?
Exacte. Em vaig posar uns altres horitzons, unes altres metes. I mentrestant seguia fent el curs. En aquest vam començar a parlar i a emprar la IA. Va ser aquí quan vaig conèixer el Chat GPT. Tenint en compte que la cuina sempre m’ha acompanyat, i està molt present a la meva vida, vaig començar a demanar-li al xat que em fes receptes. Veient els resultats, vaig decidir fer-ne un recull d’aquestes i publicar-lo.

A més, i en el moment en què ara ens trobam, que la IA està a l’ordre del dia, vaig pensar que seria interessant per al públic lector, també, poder veure els diferents usos que li podem donar.

Quin ha estat el paper que heu jugat, llavors, tant vostè com la IA, en aquest nou llibre?
La IA, en realitat, ha escrit tot el llibre, i fet la imatge de portada. La meva tasca ha sigut donar forma a les diferents receptes, i fer-ne el disseny de les pàgines.

I què ens pot dir de la forma del llibre?
Doncs que presenta una gran varietat i tipus de plats. En aquest sentit, apareixen entrants freds, entrants calents, primers plats, segons plats, postres, tapes i pizzes. Al final del llibre, també hi apareixen dues receptes divertides de la IA. Receptes normals però amb noms i ingredients molt divertits. No puc fer més avanços.

A més, després de cada bloc de receptes, també hi apareixen unes quantes fulles en blanc, perquè el lector les pugui omplir amb les seves pròpies receptes. Així, podríem dir que, d’alguna manera, tampoc he deixat de fer ‘llibretes’.

Ara que ja ho ha provat, té pensat fer algun altre llibre a través de la IA?
Sí, claríssimament. Ara tenc molta feina. Però just pugui ho faré. Sempre estic maquinant idees noves. I ara, sobretot, m’interessa molt la part de les imatges fetes per IA. Així que alguna cosa faré.

Julia Anglada ja ha provat les facilitats que presenten les diverses aplicacions d’intel·ligència artificial. Unes que, i com ja hem presentat en diferents articles en aquest setmanari, tant poden ser un substitutiu, com una gran ajuda per a la nostra feina. Anglada s’ho ha pres com a un suport, una eina més per a treballar i explorar nous horitzons.