El tofu, un aliment molt versàtil

Per Anna Moll

El tofu, un aliment molt versàtil

El tofu és un aliment molt versàtil que ha anat adquirint popularitat durant els darrers anys. Té el seu origen a Àsia, i s’ha convertit en un ingredient fonamental en moltes cuines, tant vegetarianes com omnívores.

El tofu s’elabora a partir de la soja, un llegum. La soja és rica en proteïnes i, per tant, el tofu és una opció ideal per introduir proteïna d’origen vegetal a la nostra dieta. A més, també és una bona font de minerals, com el calci i el ferro, i també de vitamines del grup B.

El procés d’elaboració del tofu consisteix en la coagulació de la llet de soja, que després es premsa per eliminar l’excés de líquid. El tofu pot presentar diferents textures, depenent de la quantitat d’aigua que se li hagi afegit durant la seva elaboració i el tipus de premsatge utilitzat.

El tofu s’adapta a molts tipus de preparacions. Per tant, és una opció ideal per tots aquells que cerquin augmentar el seu consum de proteïna vegetal, ja que és important dins un patró d’alimentació saludable i equilibrat. Un augment del consum de proteïnes vegetals enfront de les d’origen animal contribueix a la reducció de certs tipus de malalties com les cardiovasculars, la diabetis tipus II i certs tipus de càncer. A més, el seu consum també ajuda al manteniment del medi ambient, ja que la producció de proteïna vegetal requereix menys recursos naturals que la producció de proteïna animal, i una menor contaminació.

ALGUNES RECEPTES AMB TOFU:

Tofu saltejat amb verdures i salsa de soja:
– Tallar el tofu en daus i saltejar a una paella fins que estiguin daurats.
– Afegir les verdures que més ens agradin (bròquil, pastanaga, pebres, ceba…) i cuinar fins que siguin tendres.
–  Afegir salsa de soja. Servir acompanyat d’arròs integral.

Tires de tofu arrebossades al forn:
– Tallar el tofu a tires primes i marinar amb salsa de soja amb les espècies que més ens agradin (curry, pimienta, all en pols, comino…) durant 2-3 hores.
– Arrebossar el tofu, passant-lo per pa ratllat.
– Coure al forn amb una mica d’oli fins que les tires estiguin ben daurades.

Tofu estil ou remenat de verdures:
– Saltejar ceba picada i pebre vermell.
– Quan les verdures estiguin tendres, afegir el tofu esmicolat i afegir els espinacs, els xampinyons i els tomàtics cherrys.
–  Finalment, afegir les espècies que més ens agradin.

Pinxos de tofu:
– Combinar daus de tofu (marinats amb salsa de soja i curry), amb pebre i ceba (o les verdures que més ens agradin).
– Coure a la paella amb una mica d’oli.

Esper que us hagin agradat aquestes receptes i que us animeu a provar-les. I, sobretot, per tots aquells que no heu provat mai el tofu, que us animeu a provar-lo i a incorporar-lo a la vostra alimentació.

Últimes publicacions

  • Publicitat
    El Iris