Alternatives saludables als snacks tradicionals

Alternatives saludables als snacks tradicionals

Ana Moll Florit – Amb l’estil de vida actual, els snacks cada vegada estan més presents en l’alimentació diària de les persones. L’elecció d’aquests aperitius de manera habitual pot influir negativament, a llarg termini, a la nostra salut. En lloc d’optar pels snacks tradicionals i, cada cop més abundants als supermercats, existeixen alternatives saludables que podran saciar la nostra gana i a més, proporcionar-nos nutrients essencials.

Alguns dels snacks tradicionals més comuns serien les patates de bossa i similars, galetes, caramels i xocolatines, refrescos i begudes ensucrades, brioixeries, barretes energètiques ensucrades, fruits secs salats i fregits, entre altres. Aquestes opcions solen ser elevades en greixos saturats i trans i sucres refinats que, a la llarga, poden tenir un impacte negatiu per a la nostra salut.

Una opció fàcil entre les alternatives saludables seria la fruita fresca. Tenim moltes opcions i podem escollir les que més ens agradin o se’ns facin més fàcils de consumir. En general, les fruites són riques en fibra, vitamines i antioxidants. El consum de fruita no només ens aportarà la sensació de sacietat (és a dir, ens llevarà la gana) sinó que també contribuirà a una bona salut digestiva i a enfortir el sistema immunitari.

Una altra opció ideal serien els fruits secs i les llavors. Tenim diferents opcions com les ametles, nous, festucs… i són fàcilment transportables i consumibles, per tant, és una opció molt còmoda. Són rics en greixos saludables, proteïnes de qualitat, fibra i vitamines i minerals, i contribueixen positivament en la salut cardiovascular i a mantenir els nivells de sucre en sang.

Els iogurts també podrien ser una bona alternativa. Aquests ens aporten proteïnes, calci i probiòtics que contribueixen positivament a la salut òssia i digestiva. A més, es poden combinar fàcilment amb la fruita fresca o els fruits secs, per afegir més sabor. Hem de tenir en compte que convé escollir aquelles opcions de iogurt que no portin sucres afegits (no ha de portar sucre a la llista d’ingredients).

Algunes altres alternatives saludables (d’entre moltes que hi ha) serien:

  • Vegetals crus amb salsa d’hummus, guacamole o iogurt
  • Palometes casolanes (sense excés de mantega o sal)
  • Cigrons amb espècies al forn
  • Galetes d’arròs amb xocolata negra
  • Barretes de granola casolana (civada, llavors, fruits secs i xocolata negra)

L’objectiu d’aquestes opcions no és només satisfer el nostre paladar o la sacietat, sinó que també es cerca contribuir positivament, o almenys no negativament, a la nostra salut, a llarg termini.