Claus de la Llei de Malbaratament Alimentari: Com allargar la vida útil dels aliments?

Claus de la Llei de Malbaratament Alimentari: Com allargar la vida útil dels aliments?

El proper 1 de gener de 2025 entrarà en vigor el projecte de llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari que estableix l’obligació del productor o distribuïdor de donar aliments que estiguin en condicions de consum. En aquest sentit, des del Govern han decidit reprendre aquesta iniciativa legislativa en vista que cada any es desaprofiten uns 65,5 quilos o litres de menjar per persona a Espanya, segons les dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

En aquest sentit, des de l’empresa d’embolcalls sostenibles i reutilitzables per a aliments, Roll’eat expliquen que una de les claus per evitar el malbaratament alimentari és l’emmagatzematge adequat d’aquests. “És important acostumar-nos a fer servir embolcalls o envasos amb tancament per contacte, ja que això pot prolongar la vida útil dels aliments i evitar-ne el malbaratament”, detalla Meritxell Hernandez, CEO i fundadora de Roll’eat.

Aquesta llei, a més, estableix que les empreses de la cadena alimentària han de tenir un pla de prevenció per minimitzar les pèrdues d’aliments. En cas que es produeixi aquest malbaratament, serà important prioritzar el consum humà a través de la donació d’aliments o la seva redistribució, a més d’incentivar el consum de productes considerats “poc estètics”, aliments de temporada i ecològics. Quan no sigui possible, es buscaran altres usos com melmelades, pinsos o compost, segons apunten des del Ministeri.

Com es poden conservar els aliments de manera sostenible?

Des de Roll’eat aposten pels embolcalls sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, ja que aconsegueixen reduir l’empremta de carboni en més del 98%, segons un estudi d’EHS Techniques i aconsegueixen eliminar completament l’ús del paper d’alumini, un gran contaminant que no és biodegradable i pot romandre al medi ambient fins a 200 anys.

Precisament, el malbaratament alimentari augmenta els residus i l’impacte ambiental, per la qual cosa evitar-ho ha d’involucrar el conjunt de la societat.

Consells per no desaprofitar menjar

A més, tenir en compte les porcions i guardar les sobres en porcions individuals pot contribuir a evitar que els excessos acabin a les escombraries.

A Roll’eat també consideren imprescindible reduir la quantitat d’envasos de plàstic innecessaris, per la qual cosa és important comprar a granel i utilitzar envasos reutilitzables per contribuir al Zero Waste.

“Utilitzar els productes reutilitzables de Roll’eat, com l’Snack’n’Go Duo o el Boc’n’Roll, no només és una solució a nivell econòmic, sinó que també fomenta un estil de vida més sostenible i respectuós amb el medi ambient”, conclou la CEO de Roll’eat.