L’IdISBa gestionarà prop de 600.000 euros per desenvolupar el projecte europeu “HealthyW8” sobre obesitat

L’IdISBa gestionarà prop de 600.000 euros per desenvolupar el projecte europeu “HealthyW8” sobre obesitat

La Comissió Europea ha aprovat el projecte europeu «Potenciació d’hàbits de vida saludables a través de carteres d’intervenció personalitzades per prevenir i controlar l’obesitat en etapes vulnerables de la vida» ?l’acrònim del qual és «HealthyW8»? en el qual les Balears participen com a soci destacat. El projecte està liderat per l’Institut de Salut de Luxemburg i compta amb un total de 24 socis, entre els quals hi ha també entitats rellevants de salut de països com ara Dinamarca, Itàlia, Alemanya, França, Països Baixos, Portugal i Bulgària.

«HealthyW8» està finançat pel Programa HORIZON EUROPE, en el marc de la convocatòria HORIZON-*HLTH-2022-*STAYHLTH-01-two-stage, i compta amb un pressupost total de 10.001.182,00 €, del qual les Illes Balears obtenen 579.142,50 € que gestiona l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa).

La part del projecte que s’ha de desenvolupar a les Balears està liderada pel Grup de Recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears, l’IdISBa i CIBEROBN, liderat pel professor Josep Antoni Tur Marí i integrat per un equip multidisciplinari de 7 persones.

Actualment, més del 30 % dels ciutadans de la Unió Europea es troben en etapes i situacions vulnerables i tenen un risc més elevat de passar del pes saludable al sobrepès i, més enllà, a l’obesitat, malgrat que s’han proposat moltes intervencions per fer front a aquesta problemàtica. La majoria de les intervencions no s’adapten al context personal i solen ser pràctiques que no aconsegueixen implicar i motivar el pacient.

L’objectiu del projecte «HealthyW8» és avançar en la prevenció de l’obesitat a Europa mitjançant tecnologia digital i tenint en compte el context personal, el medi ambient, les preferències dietètiques, el nivell de condició física i les emocions. Aquest estudi es durà a terme en les poblacions més vulnerables i sensibles a l’obesitat, com ara els escolars (5-10 anys i els seus pares), els adults joves (18-25 anys) i la gent gran (>65 anys).

La durada d’aquest projecte és de 5 anys i es preveu que s’iniciï el dia 1 de juny de 2023.