La història mai explicada del restaurant l’Aram, a No soc un dels vostres, de Marc Casanovas

L'obra, ambientada en la Barcelona Punk dels anys 90 i en el moment clau de l'eclosió de l'alta cuina catalana, arriba el 6 de febrer a llibreries

La història mai explicada del restaurant l’Aram, a No soc un dels vostres, de Marc Casanovas

Llegir és també una experiència foodie enriquidora i, més quan es tracta de llibres de cuina i gastronomia com aquest de Marc Casanovas, del que es va parlar al passat Congrés de Periodisme Gastronòmic celebrat el passat mes d’octubre a Menorca, on l’autor ens va fer quatre retxes a l’acte de cloenda al Far d’Artrutx, on ens va parlar del que seria aquest llibre que dilluns serà presentat en societat.

Som a la Barcelona preolímpica. Amb tot just divuit anys, l’Àlex Montiel es posa al capdavant de L’Aram, el restaurant de la seva mare. El tindrà obert durant set anys, i passarà a les pàgines de la història de la cuina d’autor com un estel fugaç: cremarà estereotips, provocarà fascinació i incomprensió a parts iguals, i acabarà desertant de l’alta cuina sense deixar rastre. Què se’n va fer, del jove capaç de capgirar l’escena gastronòmica abans que uns pocs xefs s’erigissin en els nous genis de la societat catalana?

Aquesta és la història inaudita i sense filtres dels anys bojos i daurats de la cuina d’avantguarda barcelonina i de l’enfant terrible que va triar la integritat abans que l’èxit. Amb el testimoni del mateix Montiel i d’alguns dels noms més sonats del panorama culinari mundial —Adrià, Gagnaire, Casas, Berasategui—, Marc Casanovas desenterra el relat ocult d’una època clau per entendre la cultura gastronòmica del nostre país.

Marc Casanovas (Barcelona, 1979) és periodista i escriptor gastronòmic. La passió per l’alimentació l’ha portat a explorar aquest àmbit des de múltiples angles: ha escrit i investigat sobre història de la restauració, el futur dels petits productors, seguretat i justícia alimentària, i el camí cap a una alimentació sostenible.

Col·labora en mitjans com La Vanguardia, Catalunya Ràdio, i les revistes Arrels, CUINA i la guia Repsol. Va treballar a elBulli Foundation i a PlayGround Food. Actualment viu a Barcelona.

«L’Àlex Montiel no és un personatge de ficció. És real i jo el conec. Alt com un sant Pau, prim com un filferro i amb un cognom de vedet. Així és com la gran majoria dels implicats recorden el nano feréstec que el 1987, amb només divuit anys, va agafar el control de la cuina del restaurant L’Aram, de Barcelona.  La versió que dòna l’Àlex de si mateix és un pèl més cruenta: un tarat de metre noranta i seixanta-nou quilos alimentats a base de sobres de Pharmaton Complex.»

Casanovas, Marc. No soc un dels vostres. Un cuiner a contracorrent. Un restaurant icònic. I la gran mentida dels xefs superestrella. Data de publicació: 6 de febrer de 2023. PVP: 23,90 €. 300 pàgines. ISBN:978-84-18928-62-8