Baleària

Tonia Bosch Taltavull, gerent de Sa Cooperativa del Camp "El producte local agafa embranzida"

Itziar Lecea/Ciutadella – Sa Cooperativa del Camp tanca un any complicat, però a la vegada satisfactori. Com pot ser? La seva gerent, Tonia Bosch Taltavull en fa balanç des de dues perspectives: la del que ha passat al camp, amb pujades de preus generalitzades i un sector lleter en crisi, i la del consumidor, que cada vegada més s’interessa pel que es fa la terra. Tanmateix, Bosch és de les que mira cap al futur, especialment el jovent, per assegurar la continuïtat del producte local. De passat, en sap prou. Tota la seva vida ha estat lligada al camp, i ja en duu 24 com a gerent de cooperatives. Primer a Sa Cooperativa Agrícola Sant Guillem i Santa Escolàstica de Ciutadella i ara a Sa Cooperativa del Camp, de la qual ens conta la situació.

– Quin balanç fa, com a gerent, del funcionament de Sa Cooperativa durant el 2022? Creix l’interès pel producte local?

Ha estat un 2022 molt complicat a nivell de sector productor, del nostre soci, especialment el lleter. Sortim d’una pandèmia, una situació molt complex, de molta incertesa, marcada per una forta especulació de preus de cost a nivells impensables, tant d’alimentació animal, fertilitzants, combustibles, energia, i tot en general, que no han pogut repercutir a la venda de producte. Hem passat moltes dificultats i volatilitat. Mai havia viscut un nivell de canvis tan ràpid. Així que hem anat fent lo possible per aguantar l’embestida.

A nivell de la divisió agroalimentària, però, fem un balanç positiu després de sortir de la situació de pandèmia. La feina feta i l’estratègia plantejada ha donat resultat, i estem satisfets de l’augment de venda de producte local al canal HORECA, que és la principal via de venda nostra, de Sa Cooperativa a Menorca. Als establiments turístics hi ha més interès per aquest tipus de gènere.

Allà on creiem que s’ha de fer feina per augmentar el consum de producte local és amb el consumidor local, els mateixos menorquins, només un 18% el compren, és molt poc.

– Sabem que formatges i embotits tenen molta tirada entre visitants. Però, què agrada més als menorquins? Quins productes són els més demandats?

També els menorquins demanden molt el formatge en totes les varietats i embotit, però també cerca la carn, va en augment la verdura i fruita de temporada especialment l’estivada d’estiu. I també té molta sortida la mel, els olis, i els iogurts.

– Heu incorporat, com a Sa Cooperativa, alguna novetat dins enguany quant a producte? Com s’ha rebut?

Hem promocionat els lots de benvinguda amb producte local als llocs turístics, que han tingut molt bona acceptació i és una via per treure gènere. I com a productes destacar el tupí: un formatge per untar a base de formatge artesà de llet crua i gin. I tota una varietat de croquetes fetes amb producte de Menorca. Tant una cosa com l’altra han tingut molt bona acceptació.

– Gran part de la feina de treballar amb producte local és donar-lo a conèixer. Què feis en aquest sentit?

Un dels objectius de Sa Cooperativa és la part de formació i promoció de la producció agroalimentària de Menorca. La formació a productors per aconseguir un bon producte, produir el que el mercat demanda amb format i condicions, i aconseguir una programació de les produccions. Oferim formació també a qui ha de vendre o emprar els nostres productes.

I és molt important la promoció. Necessitam visualització, connectar el sector primari amb la resta de societat, i per açò comptam amb la secció de VIU EL CAMP DE MENORCA amb tota una planificació d’accions a fi de donar a conèixer el producte local a diferents àmbits i públics, per ajudar a posicionar el producte local al mercat, per transmetre coneixements i valors. Arribam a estudiants de tots els cicles, menorquins i menorquines, professionals del canal HORECA, professionals de la comunicació de tot el món, i visitants. I ho fem a través d’un programa de visites pioner a Menorca, experiències gastronòmiques, tastos sensorials, tallers interdisciplinaris, campanyes de comunicació, xerrades i jornades.

– I totes aquestes accions, han donat el seu fruit?

Estem segurs que sí, però és una evolució lenta, més de lo que voldríem i del que el sector necessita. Hem de seguir i fer més. Com sempre diu el director comercial, Tolo Mercadal, hem de seguir “evangelitzant”.

– A quin sector de població costa més fer arribar el producte local?

Creim que l’aposta forta l’hem de fer amb els joves, on hi ha el futur, i on pensam que hi ha manco hàbit de consum.

– Estem damunt dates on els lots són molt presents. També tenim lots de producte local?

Només tenim lots de producte local, és una manera de reafirmar el nostre compromís i posicionament davant el consumidor i productor. Som fidels en aquest sentit, conscients de que podríem fer més si empràssim altre producte, però la nostra raó de ser és distribuir i posicionar la producció agroalimentària de Menorca baix un mateix paraigua.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.