Els xucladors o panets de crema, una elaboració amb perill de desaparèixer

Els xucladors o panets de crema, una elaboració amb perill de desaparèixer

Els que passam de la mitja dècada podem recordar encara que per a fer la bereneta ens solien comprar a vegades un xuclador, així els hi deim a Ciutadella als panets de crema, que eren una delícia amb el pa de llet esponjós i el farciment de crema feta de vermells d’ous, perquè encara tots aquells productes de rebosteria eren casolans, i no s’empraven preparats químics per a elaborar-los.

Fa unes setmanes vaig anar al Forn de Can Diego, a la placeta d’Artrutx i al seu mostrador de rebosteria menorquina hi vaig veure els xucladors, juntament amb les coques de sofrit, de pruna, els panets de viena amb sobrassada, formatjades de carn, formatjades de peix, rubiols salats i banyes plenes de picadillo, a més de veure a un dels prestatges les galetes de bicarbonat i les galetes molles, que encara elaboren a l’antic forn de Sa Placeta.

Vaig comprar el xuclador i vaig recordar quan era petit hi anava amb s’àvia Irene, que agafat de la seva mà creuaven una Contramurada amb molt poc tràfic, la placeta d’Artrutx amb la seva font enmig i entravem a Can Diego per a comprar sa bereneta.  L’aroma del pa elaborat amb mantega i la crema amb aromes de vainilla van tornar de cop al meu cervell.

Records d’infantesa que en són la memòria gastronòmica de cadascun de noltros.