SI SOU SERVITS: El Pedrer

Per Francesc Murgadas / AMIC – M’agrada molt. I haig de reconèixer que gràcies al meu pare, defensor de tastar-ho tot i menjar el que t’agradi. Recordo aquell Nadal en què, tallant un bocí de pedrer de l’escorregut, el deixà al meu plat i em digué: “tasta això, menut. I si no t’agrada, ho deixes”. El següent Nadal vaig reclamar un dels pedrers de l’escorregut.

La universitat de Maastricht acaba de donar la raó al meu pare en un estudi sobre com habituar als menuts a menjar verdures. Segons ells, cal premiar-los per fer-ho, però amb condicions. Perquè, segons han vist, un producte desconegut s’ha de tastar entre vuit i deu cops abans de poder dir si ens agrada o no. Per tant, primer consell, no sigueu d’aquells que promouen el consum dient-li al nen o nena que li agradarà i preguntant-li, just entrat a la boca, l’arquetípic “A què és bo?”. El vailet no pot respondre i ja fa prou acceptant la vostra imposició de tastar, només tastar, recordeu, el producte. Temps hi haurà per fer la pregunta uns tres mesos més tard i després d’uns quants intents més.

Segon consell. Oferiu algun premi a canvi, però a posteriori i sense convertir-ho en un xantatge. Quan ja hagi acceptat, fet el tast i empassat o escopit el producte. Que el que vosaltres voleu és que tasti. En aquell moment i sempre que li presenteu alguna cosa.

No obstant això, el consell que trobo interessant en aquest estudi és el que reclama que aquest premi ocasional no tingui res a veure amb el menjar. I, sobretot, que no sigui una de les llepolies o “xuxes” tan de moda avui dia entre la quitxalla.

Els científics tenen tota la raó quan diuen que aquest tipus de premis poden ser i són contraproduents. Per un costat ajuden -només ajuden- a què el menut just “accepti” el producte que voldríem que estimés, i per l’altre, afavoreix la seva tendència natural cap al dolç i ensucrat que, com sabem, no és massa recomanable per la salut.

Cal reconèixer que, probablement, tenim l’enfocament poc ajustat. Amb l’atractiu per davant del convenient, i l’agradable enfrontat al saludable. Oblidant que, allò que aprenem a estimar d’infants, ens acompanya tota la vida. Com el meu pedrer de gallina, pollastre o gall.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.