Grahame Pearce i Mi caldo han estat escollits com a Millor Producte Arrels 2022 Bolets de Menorca i Binigarba han rebut el premi a Millor Estand 

Un gran nombre de visitants han omplert el recinte firal de Maó durant la primera jornada de la Fira Arrels aquest dissabte. Els productors locals, repartits amb més de 45 expositors, s’han mostrat molt satisfets de la gran acollida que han tingut des de primera hora del matí per part de tot el públic assistent. Les aules d’activitats, on hi ha tingut lloc demostracions de cuina en directe, xerrades i tastos guiats, han estat molt concorregudes durant tota la jornada.

La inauguració ha comptat amb la presència de les autoritats. Hi ha assistit la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora; el conseller del Govern de les Illes Balears, Miquel Company; el conseller d’Economia i Territori del Consell Insular, Josep Pastrana, el batle de Maó, Héctor Pons; el Diputat de Girona, Jordi Camps i Vicente i representants dels diferents ajuntaments de Menorca.

La Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, durant la inauguració de la fira, ha explicat que “és molt satisfactori recuperar la fira en el seu format habitual, i és un orgull per a Menorca mostrar la gran diversitat de producte local, així com també la qualitat del sector de la restauració, aspectes que han portat a Menorca a ser Regió Europea de la Gastronomia”. Per la seva banda, el conseller del Govern balear, Miquel Company ha remarcat que “Menorca està en un moment esplèndid pel que fa al producte i la gastronomia, i des del Govern mostram tot el nostre suport i al Consell Insular i a tota l’organització que fa possible la cinquena edició Fira Arrels, una projecte que és fruit d’un treball constant i conjunt entre les institucions, el sector primari, el sector artesà i el sector de la restauració”.

El conseller d’Economia i Territori del Consell Insular, Josep Pastrana, ha explicat que “estem molt satisfets de veure els expositors il·lusionats i entregats a la fira, un espai que durant aquests dies els permet donar a conèixer la seva feina a la ciutadania i també realitzar sinèrgies amb el sector de la restauració.” El batle de Maó, Héctor Pons, ha destacat que “la celebració de la Fira Arrels és també un fet important pel municipi de Maó, és gratificant veure com el recinte firal de Maó recupera l’activitat i l’energia en una trobada que permet enfortir les relacions els diferents sectors econòmics”.

Un programa carregat d’activitats gastronòmiques

Durant el matí d’aquest dissabte, els assistents a la fira, han pogut assistir a demostracions de cuina en directe i tastos guiats. A l’Aula de Cuina, s’ha donat a conèixer el projecte emergent de Jesús i Isaac Garcia del restaurant Cabòria de Ciutadella; el xef Eduardo Martínez, del restaurant ‘Brut de Mallorca’, ha explicat la seva cuina d’aprofitament i la cuina amb fermentats i Lluís Fernández, del restaurant ‘Els Pescadors’ de la Costa Brava, ha cuinat una llagosta del Cap de Creus. A primera hora de la tarda, Sara Valls, del restaurant Janís de Formentera, ha cuinat plats representatius de les Pitiüses com un frit de sípia o una caldereta de bogavant. Les protagonistes de l’Aula de Cuina d’aquesta tarda seran Blanca Myanadía, popular cuinera coneguda pels seus programes a Canal Cocina i les cuineres especialitzades en cuina de Gaza Sylvia Oussedik i Maggie Schmitt .

Per altra banda, l’Aula de Tast, aquest matí hi ha tingut lloc un tast de productes de la mar de Menorca i els vins de Torralbenc, una demostració de cuina amb bolets amb Sa Cuina de Sa Sínia i un tast de vins dels cellers de Binitord, Binifadet, Torralbenc i Sa Forana. La tarda ha arrencat amb un tast de licors de Menorca a càrrec de gin xoriguer. Es continuarà amb un un tast de productes del territori convidat certificats amb el segell de qualitat Girona Excel·lent, i es tancarà la jornada amb un taller de cocteleria amb licors de Biniarbolla.

A l’Aula infantil, els més petits també han pogut gaudir de la cuina i el producte amb els tallers organitzats per Sa Xaranga. Els petits xefs han preparat coques de sobrassada, llegums o ensalades. També han après a distingir sabors i han realitzat un tast de formatges.

Expositors de producte local

A banda de les activitats que han tingut lloc a les aules, Arrels compta amb més de 45 expositors de producte local que, a més de vendre i presentar els seus productes, ofereixen tastos elaborats que els visitants poden comprar i degustar. Alguns dels productors han comptat amb cuiners locals per aconseguir les millors combinacions dels seus productes. Hem pogut tastar hamburgueses ecològiques, llonguet de pollastre de Menorca, truita de safrà, croquetes de formatge i sobrassada, pudin de brossat, patates fregides amb quètxup elaborat amb tomàtic i mel Menorca, musclos amb salses variades, vins locals i cerveses artesanes, entre molts altres. Aquest any el territori convidat ha estat Girona que ha portat a Arrels productes certificats amb el segell de qualitat Girona Excel·lent: mel, vi de garnatxa i sofregits.

El director de fira, Pep Palau, ha fet una valoració força positiva d’aquesta primera jornada. “La sensació de qualitat i de que la fira ha assolit la seva plena maduresa és generalitzada. Tothom sent la satisfacció de pertànyer a la gran família que és Arrels, els productors senten la fira seva i es senten orgullosos de formar part d’aquesta plataforma”. Palau també ha destacat la gran afluència de visitants i ha volgut remarcar que “els visitants s’han quedat durant les hores del migdia i aquest era un dels objectius que volíem assolir des de passades edicions; que el públic quedés a la fira a menjar i beure”.

Millor Producte i Millor Estand

Com en cada edició, un jurat conformat per una selecció de gastrònoms i personalitats destacades del món de la cuina, de l’empresa i de la petita producció agroalimentària, atorga els premis de Millor Producte i Millor Estand.

Pel que fa al premi a Millor Estand Arrels 2022, hi ha hagut dos guanyadors ex aequo: Bolets de Menorca i Binigarba. A més, el jurat ha volgut fer una menció especial a la finca s’Ullestrar “per haver presentat un estand molt cuidat i didàctic i molt representatiu de la pagesia de Menorca i, en concret, del procés de formatjar”.

En el cas dels productes, els premis s’han dividit en dues categories: productes sòlids i productes líquids. El premi a Millor Producte sòlid Arrels 2022 ha estat per Mi Caldo, del qual el jurat ha valorat “la innovació i la capacitat d’elaborar un producte de V gamma amb ingredients locals” i les Muscleres Gonzàlez s’han emportat l’Accèssit. Per altra banda, la cervesa talaiòtica de Grahame Pearce ha estat escollida pel jurat com el Millor Producte líquid Arrels 2022 “per ser una cervesa molt gastronòmica i original amb un gran treball al darrere”. Finalment, el gin Innat de Licors Biniarbolla s’ha emportat l’Accèssit a Millor Producte Líquid.

El jurat, l’han format el director de fira, Pep Palau, les cuineres convidades Blanca Mayandía, Sylvia Oussedyk i Maggie Schmitt, el representant dels productes de Girona, Carles Benítez, el periodista gastronòmic Bep Al·lès i el representant de Sa Cooperativa del Camp Bartolomé Mercadal. Pep Palau ha volgut destacar que “el seu veredicte ha estat força generós, ja que el nivell de competitivitat i de qualitat de les propostes ha estat molt alt. Els productors s’han esforçat en la posada en escena dels seus expositors a Arrels, una fira de qualitat on els productors s’impliquen per portar-hi les seves millors gales, innovant i aplicant tècniques de màrqueting per fer lluir els seus productes.”

Arrels continua diumenge amb una sessió del cuiner Joan Roca

Arrels tornarà a obrir les portes demà diumenge 1 de maig a les 10.00 h i s’allargarà fins a les 19.00 h, una segona jornada que també acollirà demostracions de cuina, tastos guiats i una classe magistral del prestigiós cuiner Joan Roca que ens explicarà com s’aplica la sostenibilitat al seu restaurant, ‘El Celler de Can Roca’, escollit com a millor restaurant del món en tres ocasions.

També podrem assistir a les sessions de cuina de Pere Bolet (S’Arravaló, es Castell), Ronit Stern i Mariana Maio (La Balabusta, Barcelona), Cristina Llorens (Jove Xef de Menorca 2021) i José María Borrás (Santa Mariana, Alaior) i Vicky Sevilla (Arrels *, Sagunt. València).

Pel que fa als tastos, tindrà lloc una sessió de degustació de formatges de pastor, un tast de maoneses i olis de Menorca, un tast de cerveses artesanes i un tast de productes de Girona Excel·lent. També seguiran les activitats a l’Aula Infantil i música en directe durant les hores del migdia.

Informació pràctica

L’entrada té un cost de 3€ i inclou 3 tiquets de tast que es poden bescanviar per tastos que ofereixen els expositors. Es podran adquirir més tiquets de tast per 1 € cada tiquet a la recepció del recinte. Les activitats de l’Aula de Cuina i l’Aula de Tast són gratuïtes i els tallers infantils tenen un cost de 2€.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.