Recuperen una varietat de vinya exclusiva de l’illa canària de Fuerteventura Una investigació de la URV descobreix 'la majorera', que podria ser originària del Pròxim Orient

ACN Tarragona/Fuerteventura .- La URV, a través de la investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia, Francesca Fort, ha descobert i identificat una varietat de vinya nova i exclusiva de l’illa de Fuerteventura. Es tracta de ‘la majorera’, una varietat “força diferent” de la resta de les Canàries que podria ser originària o haver rebut gran influència de la zona est del Mediterrani i el Pròxim Orient i, en menor grau, de la península Ibèrica. El descobriment s’ha fet amb la tècnica dels SSR (Simple Sequence Repeats) o microsatèl·lits, que permet conèixer el perfil genètic de diferents ceps i diferenciar-los entre ells. Fort aposta per obrir una nova investigació sobre la resistència d’aquestes varietats canàries als efectes del canvi climàtic.

Per les seves condicions climatològiques, Fuerteventura és l’emplaçament ideal per estudiar la resistència de la nova varietat de vinya als efectes del canvi climàtic perquè té pluviometries mitjanes anuals que no arriben als 120 mm.

Durant la investigació es van recollir 39 mostres en diferents ubicacions de Fuerteventura. Es van detectar vuit varietats conegudes i la fins ara desconeguda ‘majorera’, batejada amb denominació que reben els naturals de l’illa canària. També s’han trobat variacions de quatre varietats conegudes: la castellana, ‘listán prieto’; la canària, ‘listán negro’; l’andalusa, ‘palomino fino’, i l’extremenya, ‘beba’.

El Govern canari vol seguir col·laborant amb la URV amb un projecte per a estudiar la variabilitat interna de la varietat ‘listán prieto’, la varietat comercial més emblemàtica de l’illa de Fuerteventura i una de les més implantades i esteses a l’arxipèlag canari.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.

Balearia, Pets Week