Es Born, un bistró que puja fort

Es Born, un bistró que puja fort

Una de les novetats d’aquesta nova temporada és l’obertura d’Es Born Cafè Bistró, que és en si un canvi de concepte i d’imatge del que fins ara era el Fusion Born, on han renovat l’estètica, el disseny, les propostes gastronòmiques i la filosofia d’empresa, enfocada cap a un local amable, de qualitat on el client s’hi sent a gust i que ens presenta un ventall gastronòmic que va des dels berenars –que de segur seran un dels seus forts- als dinars i sopars, en una situació més que bona, a la mateixa plaça des Born de Ciutadella, lloc que puja molt i fort de mans de dos joves emprenedors, Óscar Ferrer i Camilo Castelló Casalí, que també porten en aquest nou grup de bars i restaurants el Marítim i el Aqua Marítim a Maó, i també el Fusion a Ciutadella.

La renovació del local ens va cridar l’atenció, com també la seva nova carta de propostes i el menú del dia, a un preu de 19,50€, sense begudes, que es mostren atractius i suggeridors, com també l’aposta feta per Ferrer i Castelló en la contratació d’un cuiner experimentat, com és el cas de Samuel Valencia, amb un bon bagatge i amb experiència a temples de la gastronomia internacional com el Racó de Can Fabes, del recordat Santi Santa Maria, i el Sant Celoni.

Les propostes del menú de la setmana eren les següents:

Com entrants a escollir: Tàrtar de tonyina vermella Tokio Style amb guacamole; ensalada capresse Es Born; Croquetes casolanes de xipirons en la seva tinta o ravioloni de formatge i ricotta amb salsa de verdures brasejades.

Vam escollir el tàrtar i els ravioloni i ens van encantar, no sols per la seva elaboració, sinó també per la seva presentació en plat, on es demostra la tècnica de Samuel Valencia, que de segur posarà a aquesta nova proposta com una de les principals novetats de l’estiu a Menorca.

De segons es podia escollir entre un rissoto de calamar i cuixot amb bolets; gall de sant Pere a la romana amb timbal de verdures i romesco; tataki de pressa ibèrica al Teriyaki o entrecote de vedella amb la seva guarnició tradicional. Vam apostar pel rissoto, molt ben elaborat, finura en boca i la melositat correcte.

També sorprenent va ser el tataki de presa ibèrica, tant en el punt de cocció de la carn, la presentació i el toc de sal negra i del teriyaki.

Els postres tampoc tenen res a envejar a les propostes d’entrants i principals, i es podia escollir entre una crema catalana cremada, un culant de xocolata amb gelat de vainilla burbon, un mix de fruites esfèriques amb coulis de fruites vermelles o la greixonera del xef amb coco i cremós d’ametlles.

El mix de fruites ens va sorprendre i molt, no sols per l’elaboració i presentació, sinó per la seva explosió de sabors, i molt correcte la greixera, tot fent una aposta per la rebosteria menorquina de sempre.

Vam maridar el menú amb un Ikigall, de David Seijas, amb un cupatge de 85% Xarel·lo, 10% Malvasia i 5% Moscatell d’Alexandria, que ens va donar l’equilibri d’acidesa i de fruita perfecte per aquest plats.

Una proposta interessant és compartir els seus entrants a taula on no hi ha que deixar de provar la seva bomba de carn, com les seves patates braves o les pilotes de sa mamà amb Katsuobushi en mar i muntanya de sípia de platja. Són ja reconeguts els seus ous estrellats amb sobrassada, pinyons, mel de palma i algaravia o les raoles de bacallà i endívia de s’àvia amb ll i oli rosa i sal negra volcànica.

Els amants de la porcella quedaran seduïts per la porcelleta de Menorca cuita a baixa temperatura amb brots i vinagreta de figues ecològiques i aquells que són d’anyell, el seu be a baixa temperatura amb herbes menorquines, demiglace dels seus sucs i timbal d’escalivada.

Aquells que són més del peix tenen el llobarro fresc amb bisquet de gamba vermella damunt parmentier de patata i fesolets; el lluç cruixent a la romana amb patata panadera en salsa verda, fonoll i carbassó o el seu pop a la planxa, gratinat amb all i oli fumat, hummus, mojo vermell de sobrassada, tomàtigues de l’hort i herbasana.

Les recomanacions estan fetes, ara només queda anar a provar i viure aquesta nova experiència gastronòmica al cor de Ciutadella.