Rata, un dels peixos que no ha de faltar al bullit de peix

 data-srcset

Com gairebé cada dissabte he anat a fer la compra a la Plaça des Mercat de Ciutadella, on a més de visitar les paradetes de la pagesia per a fer compra de fruites, verdures, formatges i pa, entre altres coses, també m’agrada fer una volta per la peixateria i veure les captures del dia.

El bon temps ha fet que les barques hagin pogut sortir i hi ha un bon assortiment de peix damunt els mostradors i, després de molts, molts de mesos, tornam a veure gamba vermella de Ciutadella, que ha estat el que més ha demandat la gent aquest dissabte.

M’agrada veure els peixos, i pensar les receptes que es poden cuinar amb ells, que són moltes i variades, perquè si una cosa tenim a Menorca és un gran receptari de cuina marinera què, desgraciadament no ha arribat a les cuines dels restaurants i és, encara una desconeguda per als que ens visiten, com també ho comença a ser, i això és més que preocupant, per a les noves generacions de menorquins i menorquines que bé s’han deixat seduir pels plats d’altres cultures o bé han optat per aquells peixos congelats i semi preparats que els hi lleven, no sols feina davant els fogons, sinó cultura gastronòmica local.

Però tornant a Sa Plaça, un dels peixos que més m’ha cridat l’atenció ha estat una rata, el peix rata, de nom científic Uranoscopus scaber, el seu nom al·ludeix al seu aspecte, per a alguns poc agraciat. Té un cos gruixut i pla, amb cap gros, quadrat i amb la boca vertical dirigida cap amunt. És parenta de les aranyes i com elles té unes espines a cada banda del cos que, sortosament, no són verinoses. A la banda de Maó se la coneix com saltabardissa o salsaverdissa.

Viu als sorrals i fons fangosos, entre els vint i els cent metres, i es pesca per arrossegament. Viu soterrada a l’arena i posseeix una espina molt forta a la part superior de l’opercle que pot fer molt de mal. Té un òrgan elèctric darrere el cap.

La seva carn blanca i ferma té un gust exquisit i no sol mancar a les calderes, sopes i bullits de peix. A ca meva, record que momare sempre en posava al bullit de peix, i que era deliciosa acompanyada de les patates i una salsa maonesa o un bon allioli fet al morter.

La rata també em porta records literaris, lectures dels llibres de Pau Faner, que fins i tot en té un que es titula “Caps de rata” i que ens parla de la sopa de caps de rata que el seu pare, en Doro, cuinava a la Fonda Faner i era servida per en Marius, el conco den Pau, aquell personatge que semblava de ficció, tret d’una pel·lícula italiana de Fellini i que va ser tota una institució a la Ciutadella de la post guerra, quan els cambrers de les fondes anaven amb esmòquing blanc, servien els plats des de la safata o des de les soperes i demanaven sempre al comensal si havia quedat servit o volia repetir d’aquelles racions més que generoses.

Rata, aranya, vaca, graneu, morena, escórpora, congre blanc, morruda, càntera, pagell, gató, mussola, serrà, esparrall, variada, donzella… i tants de peixos ben nostres que no estan, desgraciadament encara, a les cartes dels restaurants d’una Menorca que l’any que ve ha de ser Regió Gastronòmica Europea.

Sopa de caps de rata de la Fonda Faner

Tapes Menorca

Ingredients: 3 tomàtigues, 2 cebes grosses, 4 alls, 1 pebre verd, 1/2 col de cabdell, un parell de rates (peix), oli i sal.

Preparació: Primer sofregirem el peix dins un tià de terra, i el traurem per fer-ne un sofregit amb les cebes, alls, pebre i tomàtigues. Dins una olla bullirem la col de cabdell, uns 10 minuts, la traurem i donarem un bull als peixos rata ja sofregits. Els traurem, els triarem i els reservam.

Passarem el sofregit i la col bullida pel minipimer, hi afegirem el suc i els peixos nets d’espines. Ho farem bullir 10 minuts mentres fregim dins una paella un punyat, per comensal, de dauets de pa que posarem dins cada plat a l’hora de servir-la a la taula.

 

Compartir a
Balearia ¡Adelántate y reserva ya tus vacaciones!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.