Baleària

De la Concha presenta un pla de regadius amb més de 12 milions per fer més productiu i sostenible el sector primari a l’illa d’Eivissa

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, i el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, han presentat avui a Eivissa el pla de consolidació i modernització de regadius per a l’aprofitament d’aigües regenerades, que té com a objectiu millorar la gestió del cicle de l’aigua i la sostenibilitat dels recursos hídrics. Un pla que, en el cas de l’illa d’Eivissa, suposarà una inversió de 12’6 milions d’euros i abastarà gairebé 1.400 hectàrees entre els municipis d’Eivissa, Santa Eulària del Riu, Sant Antoni de Portmany i Sant Joan de Labritja. La consellera ha afegit que té previst que el pressupost inclogui 8 milions d’euros més per cobrir les basses amb plaques fotovoltaiques i «fer-les així més sostenibles tambè energèticament»

Aquest pla, que ja ha estat declarat pel Ministeri com d’Interès General i que compta en la seva majoria amb fons europeus ‘Next Generation’, té previst posar en marxa a Eivissa la bassa de reg en Santa Eulària del Riu i fer les interconnexions d’aigua de reg en l’anell dels municipis d’Eivissa, Sant Antoni de Portmany i Sant Joan de Labritja. «És un projecte que farà més sostenible al sector davant l’escassetat d’aigua i el canvi climàtic. A més, el farà més eficient, productiu i viable econòmicament i pot fer que es dupliqui la producció agrícola a Eivissa i apujarà les rendes agràries, sent així més atractiu per als joves». Cal recordar que entre 2014 i 2020, el 38% de les incorporacions de joves al sector agrari s’han produït a Eivissa i amb aquest pla es preveu que s’incorporin més.

A la presentació, que ha tingut lloc en el Consell d’Eivissa i a la que han assistit el director insular d’Agricultura, Jordi Marí, representants dels ajuntaments implicats i de les cooperatives agràries de l’illa, la consellera d’Agricultura ha explicat que el projecte aprofita infraestructures que ja hi eran a l’illa d’Eivissa, «però que no s’utilitzaven perquè no funcionaven o estaven paralitzades».

Les obres, que consten de tres fases que s’iniciaran ja al mes de abril i tenen un pla d’execució fins al 2026, començaran per la bassa de Santa Eulària. «Es posarà a punt la infraestructura perquè el mes d’octubre puguem començar a regar ja unes 235 hectàrees», ha explicat Fernando Fernández. La primera fase també ampliarà les zones de regadius de Cala Llonga i de Sant Joan de Portmany. «És una primera part molt important perquè veurem com va prenent cos l’aprofitament de regadius amb aigües regenerades».

En la segona fase es contruirà la nova bassa de regulación de Sant Antoni i es procedirà a l’ampliació de les zones de regadius d’aquest municipi i de Sant Rafael i en la tercera s’interconecctaran totes dues basses amb l’Estaciò de depuració d’aigües regenerades (EDAR) d’Evissa. En definitiva, «es tracta d’una inversió que suposarà disminuir molt la pressió dels aqüífers, sobreexplotats per la pressió humana, i també evitarà la intrusió d’aigua marina en els aqüífers», ha subratllat Fernández.

Aquest pla d’optimització dels recursos hídrics a partir de l’aprofitament de les aigües regenerades beneficiarà especialment en Eivissa als cultius de patata, meló i síndria, que suposen un 12% del total a l’illa. També a les vinyes, que es nodreixen d’aigua subterrània i necessitaven suport, i als cultius de fruita seca, que ara són de secà i suposen gairebé el 7% del total.

A més, es preveu que aquest projecte permeti que els cultius tant d’ametllers com de garrofers sigui el 25% del total de la superfície agrària útil en cinc anys.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.