Rias Baixas, fusió gallega-menorquina a Ferreries

Tot aprofitant que el passat cap de setmana i també aquest es celebren les Jornades Gastronòmiques de la Vaca de Menorca, vam anar fins a Ferreries per a gaudir del menú que oferia el restaurant Rias Baixas, que des de 2006 regenta i dirigeix en Toni Sansaloni, de Cas Xifoner, que ha sabut oferir i ofereix a la seva fidel parròquia de clients les especialitats de la cuina gallega i també de la cuina menorquina, amb la que s’ha fet un bon nom a l’illa.

Al menú que va oferir Rias Baixas destacava la seva mitjana de vedella vermella de Menorca a la planxa, amb quilo de pes, que va ser tot un atractiu pels amants de les bones carns. El menú es completava amb uns entrants a escollir, postres, vi i el cafè.

Tapes Menorca

Però si una cosa hem de destacar del Rias Baixas és que sempre trobes a taula, abans de començar a menjar, una petita cistella amb pa de Ferreries -és un dels que té més fama a l’illa- i un petit morter amb salsa maonesa o allioli, tot fomentant i recordant que ens trobam a l’illa que és el bressol de la reina de les salses fredes. Aquest exemple d’oferir un tast de salsa maonesa hauria de ser un requisit per a tots els restaurants de l’illa, i més ara quan es pot elaborar la salsa amb ou pasteuritzat o bé optar per una lactonesa, o salsa maonesa emulsionada amb llet.

L’aposta per la cuina menorquina i el producte local està ben present a la seva carta, i de manera especial pel que fa al producte de la mar. Escopinyes gravades, ortigues de mar, gamba vermella de Menorca, peix del dia de l’illa, cornets amb salsa maonesa, els musclos del port de Maó a la planxa. Com també hi trobarem plats de la nostra cuina d’arrels com les albergínies plenes de gambes, els calamars plens a la menorquina i un dels plats estrella de la cuina marinera de l’illa, la caldera de peix de roca amb escamarlans i fideus fins, tot seguint les receptes familiars.

Entrants com bunyols de bacallà, croquetes de bolets i foie, croquetes de calamar amb la seva tinta, seitons fregits, calamars fregits a l’andalusa, les seves anxoves casolanes, sípies amb all i julivert ens brinden l’oportunitat d’un sopar a base de tapes.

La cuina de la llagosta també és ben present al Rias Baixas, on a més de la caldera, podem degustar la llagosta fregida, la llagosta saltada i també una llagosta que elabora, com el llamàntol, amb salsa una que té com a base les galetes molles o ensaïmada.

Zamburinyes a la graella. Foto: Bep Al·lès©

Per altra banda el que no podia mancar a un restaurant de cuina gallega són els plats més populars d’aquella regió que van des de les ostres d’Arcade, les zamburinyes o volandeiras, els plats on el llamàntol de l’Atlàntic és el protagonista, la cranca o cabra de mar a la gallega, el bou de mar, el pop a feira i les mariscades, que en són les estrelles de moltes nits d’estiu a la seva terrassa.

Les carns de Menorca tenen també el seu protagonisme més enllà d’aquestes jornades, i les podem trobar a la seva carta o bé a la pissarra de recomanacions.

Diuen que a la cuina den Toni hi tenen molt bona mà amb els arrossos, inclús hi ha moltes famílies de Ferreries que els hi fan comanda per a emportar-se a casa les seves paelles de peix i marisc. L’oferta d’arrossos la complementen la paella de carn i marisc, l’arròs caldos de peix de roca i marisc i l’arròs melós de llamàntol.

Apuntar finalment que en Toni Sansaloni és el president de l’Associació de Cafeteries, Bars i Restaurants de la Petita i Mitjana Empresa de Menorca (PIME-Menorca) i que ha estat un dels grans defensors del producte local i de l’organització de jornades gastronòmiques a la nostra illa, com aquestes darreres de la vaca vermella menorquina o les de Menorca al Plat, que aconsegueixen donar en temporada baixa un petit impuls als restaurants que tenen obert tot l’any a Menorca.

Anar a Ferreries és sempre un petit plaer, visitar els seus forns com Can Marc, Los Claveles i Can Pedro, o la pastisseria de Lluís Febrer, a més del seu petit mercat pagès dels dissabtes, o les botigues de queviures i producte gourmet, que fa que aquesta visita es converteixi en una petita passejada gastronòmica, sense deixar de banda les seves carnisseries on s’hi elaboren bones sobrassades o apropar-se als formatgers de Son Mercer de Baix, Sa Canova o Sant Patrici, on a més a més en aquest darrer podrem gaudir d’una visita al Museu del Formatge i visitar els seus cellers i provar els bons vins que s’hi elaboren.

Compartir a
Balearia ¡Adelántate y reserva ya tus vacaciones!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.