La vaca de la reina ja forma part del Catàleg d’agrupacions racials dels animals domèstics autòctons de les Illes Balears Aquesta publicació significa el seu reconeixement oficial com a raça bovina a tots els efectes dins l’àmbit territorial balear

L’Associació de Ramaders de Vaques de la Reina comunica que ahir, dia 1 d’octubre de 2020, es va publicar l’Ordre de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació de 28 de setembre de 2020, per la qual es crea i es regula l’agrupació racial de la vaca de la reina i el seu llibre genealògic, i s’actualitza l’annex del Decret 5/2007, de 2 de febrer, pel qual s’aprova el Catàleg d’agrupacions racials dels animals domèstics autòctons de les Illes Balears i es regulen les entitats dedicades a fomentar-los.

Aquesta publicació significa el seu reconeixement oficial com a raça bovina a tots els efectes dins l’àmbit territorial balear. Per aconseguir la oficialitat d’aquesta raça originada a Menorca, s’ha hagut de demostrar la seva importància a través d’un seguit d’estudis històrics, genètics i zoomètrics: “Vaca de la Reina, 150 anys a Menorca” (Payeras Ll. et al., 2013) Ed. Rapit book. “Caracterización genética de la Vaca de la Reina con microsatélites de ADN” (Martínez A. et al., 2017), i el pòster “Análisi zoométrico comparativo de la Vaca de la Reina” en el XX Simposi Iberoamericà (2019) de Conservació de recursos Genètics de Corumba (Brasil). Aquests dos darrers estudis realitzats per la Universitat de Córdoba i SEMILLA (Serveis de Millora Agrària de les Illes Balears). Així mateix, darrerament també s’ha publicat al núm. 85 de la revista “Veterinària”, del Col·legi Oficial de Veterinaris de les Illes Balears, l’article principal “La recuperació, la conservació i el reconeixement de la Vaca de la Reina” (Mercadal A. et al., 2020) on es recapitulen totes les investigacions i treballs realitzats sobre la matèria fins ara.

La vaca de la reina ha passat durant les darreres dècades, i passa encara, per una situació crítica en quan al seu perill d’extinció. Actualment només existeixen una cinquantena d’exemplars d’aquesta raça (repartida en 8 finques a Menorca i una a Mallorca). De fet, la seva supervivència encara a dia d’avui ha sigut possible gràcies a la feina i convenciment d’alguns ramaders de Menorca i Mallorca sobre la importància d’aquesta raça com a valorgenètic (biodiversitat agrària), cultural i productiu. A més a més, la vaca de la reina, com a raça adaptada i pròpia de Menorca i les Illes Balears, significa una oportunitat de diversificació productiva, identificació amb el producte local i la producció sostenible emmarcada dins una  Reserva de la Biosfera com és Menorca.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.