Sobirania Alimentària i Pesca volen ampliar el programa ‘Conèixer els productors’ amb visites a confraries

L’objectiu és fer visites escolars perquè l’alumnat conegui la importància de la feina dels pescadors i els productes locals de la nostra mar

Sobirania Alimentària i Pesca volen ampliar el programa ‘Conèixer els productors’ amb visites a confraries

Aquest matí, la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, i el director general de Pesca, Joan Mercant, s’han reunit amb el director insular de Medi Rural i Marí al Consell d’Eivissa, Joan Marí, i amb les dues confraries de pescadors de l’illa pitiüsa per començar a definir la incorporació d’aquestes al programa ‘Conèixer els productors’. Una iniciativa molt ben rebuda pels pescadors i que es basa en la promoció del consum de peix local i en apropar l’activitat a través de visites escolars.

Actualment, el programa només inclou visites a explotacions agrícoles o ramaderes que elaborin productes agroalimentaris representatius de les Balears, per donar a conèixer la importància de la producció local i el paissatge que formen. La directora general, Paula Valero, ha expressat que la intenció d’aquest programa és que els més joves coneguin els productes que mengen “en l’edat més sensible per formar-se en una alimentació saludable” i que coneguin “d’on ve el peix que consumeixen i valorin més el seu producte local”.

Ara, des del Govern es volen incloure visites a les confraries de totes les illes, i avui a Eivissa s’ha fet aquesta primera proposta. A Mallorca, per exemple, aquest tipus de visites ja es fan, per exemple, a la Llotja de Palma. Segons Valero, s’espera que a partir del mes de gener de 2020 es puguin incorporar ja aquestes visites a les confraries a les que ja es fan a les finques agrícolas i ramaderes. També ha afegit que la intenció, en un futur, és “que tota la comunitat educativa, incloent-hi mares i pares, puguin participar també d’aquestes activitats”.

Cal recordar que, per a aquest curs 2019-2020, la direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària ja té projectades una seixantena de visites, gairebé el doble de les que es van fer el passat curs. Aquest programa de promoció i divulgació de la producció i producte locals, organitzada a través de Semilla amb càrrec a l’ITS, es desenvolupa a totes les illes de forma totalment gratuïta per a les escoles, i les seves activitats estan dirigides a l’alumnat de cinquè de primària.

El director general, Joan Mercant, ha dit que tenen il·lusions posades en que els infants “comencin a defensar i a demanar el peix local [….] en comptes d’altres espècies que poden venir des de deu mil milles de distància”, amb la “gran petjada ecològica” que això suposa. A més, ha afegit, si es compara la diferència de qualitat entre els productes d’aquí i la majoria dels que arriben d’enfora, “hi ha bastant diferència”. La seva idea, ha dit, és tenir “molt més contacte amb el sector” a Eivissa.

Per últim, el director insular, Joan Marí, ha apuntat que la pesca, juntament amb la resta d’activitats del sector primari a l’illa, “són molt necessàries”, i ha dit que “s’han de fer tots els esforçs per tal que es puguin mantenir i millorar les seves condicions”. Marí ha reiterat el compromís de suport des del Consell d’Eivissa a aquest tipus d’iniciatives en favor de la pesca i la resta de sectors primaris en favor del producte local i de km 0.