Aquarium port, noves sensacions a Baixamar

Amb motiu de la Mostra de Cuina Menorquina que s’ha celebrat recentment a la nostra illa, vam anar a provar amb membres de l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears, el menú de mostra que oferia el restaurant Aquarium port a Baixamar.

L’Aquarium port és la darrera aposta de la família García Muntaner a Ciutadella, on té a més a més l’Aquarium del Lago de Cala en Bosch, i diferents establiments al port esportiu del Lago com Toro Negro, pizzeria La Picola, La Fontana, a més de restaurants a les Illes Canàries i Valladolid.

Fora de menú vam tastar un dels seus entrants emblemàtics en aquesta primera temporada al port de Ciutadella, el japo-taco, elaborat amb tonyina Balfegó, i un toc que fusiona la cuina mexicana amb la nipona. Agrable textura cruixent, ben estructurat i que és una opció refrescant per a obrir boca.

Vam continuar amb el carpaccio de gamba blanca amb refrit d’all negre, i tocs de poma i pinya tropical que li aportaven frescor a un plat que és dels millors que hem tastat aquest estiu.

Vam seguir amb les canyetes cruixents de verdures amb tonyina vermella “Balfegó”, kimchy i fruita de la passió. Una altra clucada d’ull a la fusió de les cuines japonesa amb la mediterrània, que es presenta vistosa al plat i en ofereix textures i sabors a mar.

La nova cuina menorquina hi va ser present amb les raoles negres de sípia amb la seva tinta amb all i oli. També vam degustar unes croquetes de sobrassada, ben elaborades, amb el punt exacte de fritura.

La proposta més sorprenent va ser el seu vogamarí gratinat al cava. Plat de nova cuina menorquina que té les seves arrels en un gran plat de la nova cuina basca, la cabra de mar o “centollo” a la donostiarra. Molt ben presentat, ben cuinat, sabor a marisc, a cuina marinera i amb el toc d’autor necessari per a fer un dels plats que haurien de formar part de la carta de l’Aquarium Port, perquè de segur que serà d’aquells que poden perdurar a la memòria gastronòmica.

L’Aquarium, tant al port de Ciutadella com al lago de Cala en Bosch es conegut pels seus arrossos a la paella, pel que vam provar la seva paella cega de sípia, pop i musclos. Paella ben feta, potser amb un toc massa potent de pebre bord, però l’arròs en el seu punt de cocció, bon sabor i molt recomanable.

El plat més menorquí del seu menú va ser la panadera de gambes vermelles de Ciutadella. És un dels plats oblidats pel sector de la restauració a Menorca i que hauria de formar part de les cartes dels restaurants juntament amb les calderes i arrossos caldosos. Ben elaborada, però potser les patates, en tost d’estar tallades a rodelles (panadera en castellà) haurien d’estar tallades a cantells, per tal que amollin el seu midó i fer més espès aquesta suquet mariner fet amb la gamba vermella de Ciutadella.

De postres, magnífica i espectacular la seva tarta de formatge, que defineix la casa com a millor pastís de formatge i és ben cert.

També vam provar el gelat de llet merengada basat amb la recepta familiar de la família Muntaner, que al llarg de molts anys va regentar, entre altres, el Bar la Nueva Ola.

I com a postre de la seva carta d’estiu el banofee, que aporta dolçor empalagosa pels amants del caramel i del dolç de llet. Molt ben elaborat i presentat.

Vam maridar el dinar amb el “Manar dos Seixas, Galician Roots” del sumiller David Seijas, que amb aquest vi redeix memòria a les seves arrels gallegues. Pertany a la DO Riberio Denominación de Orixe i en el seu cupatge porta 85% de Treixadura, 8% de Godello, 5% d’Albariño i 2% de Loureiro Blanco. Pertany a la seva col·leció de vins “Gallina de Piel” amb raims recollits d’una sola tanca.

Gran vi blanc amb treball de mares que li atorga notes de pa fresc. Color blanc pal·lid i perfilat amb reflexes grocs i verdosos. Aromes a llimona, melicotó de vinya, poma verda Granny Smith i tocs subtils de camamil·la i gessamí. Estam davant un vi molt afruitat i a la vegada amb un excel·lent equilibri entre dolçor i acidesa que el fa un vi fresc que enamora des del primer glop.

El distribueix a Menorca, Vinum.

El servei del Restaurant Aquarium Port molt correcte, destacant la feina de Julio, el cap de sala, amb atencions, professionalitat i bon estar.

Potser falla un poc el servei de sumilleria, a una de les millors cartes de vins que hem vist al port de Ciutadella. És potser el punt a millorar de manera constructiva.

El toc del xef executiu i fill dels propietaris Lucas García hi és ben present per a fer de l’Aquarium Port tot un referent de la cuina marinera i la nova cuina a Menorca.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.