Cervesa i paella, el que més demanen els habitants de Balears a l’estiu

Cervesa i paella, el que més demanen els habitants de Balears a l’estiu

Per a la majoria dels balears l’estiu ideal sap a cervesa, es localitza en pobles i platges i es gaudeix en companyia de la parella i la família. Aquestes són algunes de les principals conclusions que revela l’estudi “L’estiu ideal dels espanyols”, realitzat per Madison Market Research per Cervesers d’Espanya i que identifica les preferències socials i culturals de la població per a les seves vacances estivals.
Les dades aportades pels espanyols mostren una vegada més que “la cervesa és part de la cultura dels espanyols i eminentment social, un producte molt nostre que es consumeix de forma homogènia i transversal en tots els moments importants del dia i en totes les comunitats autònomes de forma moderada i responsable i acompanyada d’una mica de menjar “, afirma Jacobo Olalla Marañón, director general de Cervesers d’Espanya.

L’estiu és l’època en què més cervesa es consumeix

Entre els mesos de juny i setembre a Espanya es consumeix el 31% de la cervesa de tot l’any, fet que suposa una mica més de 11 milions d’hectolitres. El consum de cervesa, amb i sense alcohol, als bars o terrasses aconsegueix els seus becs més alts a l’estiu, ja que el 90% dels consumidors de cervesa prefereix seure amb els amics o la família a gaudir d’una canya a l’aire lliure.
Aprofundint en la imatge de l’estiu ideal, Cervesers d’Espanya ha volgut revelar si els balears són més de poble o de platja i quins són els hàbits i preferències de vacances dels que aposten per cadascuna d’aquestes localitzacions. Així, el lloc que representa l’estiu ideal per al 29% dels balears consisteix a combinar uns dies al poble i altres dies a la platja.

Anem a la platja

Si hi ha alguna cosa pel que destaca el seu gust de platja és que són molt balears. Entre les seves tres platges favorites es troben Muro (20,2%), Es Trenc (14,3%) i la platja de Palma (8,6%), són les favorites dels balears.
L’entorn (57,9%) i la neteja (56,1%) són els aspectes que més valoren els balears de les seves platges favorites; cosa que no és d’estranyar doncs en les activitats preferides per a un dia de platja influeixen dos factors ja que són passejar per la vora (30,9%), relaxar-se a la gandula sota el para-sol (29,9%) i gaudir de la seva restaurant favorit de la platja (15,9%).
La cervesa és, per excel·lència (58,8%), la beguda que representa l’estiu ideal dels balears a la platja, triant en primer lloc la cervesa amb alcohol (37,3%), la cervesa amb llimona (15,9 %) i després la cervesa sense alcohol (5,6%).
Segons dades de l’informe de transversalitat, “Evolució de la cervesa en el mercat espanyol”, elaborat per Kantar, 8 de cada 10 espanyols, associen el consum de cervesa amb l’aperitiu i el dinar. En aquest sentit, l’enquesta de Cervesers d’Espanya mostra que la paella, en primer lloc, les gambes, en segona posició, i la truita de patata a tercera, són les opcions més escollides pels balears a l’hora d’acompanyar la beguda del estiu a la platja.
Ara bé, la cervesa no només marida amb menjar, el seu consum és eminentment social i per això la majoria dels enquestats balears afirma gaudir-ne en companyia de la seva família (37,3%), la seva parella (34,6%) i seus amics (23,4%).

Estiu al poble

Els balears que prefereixen passar el seu estiu al poble, o almenys part d’ell allà, escullen com destinacions preferides per a la seva estiu ideal diferents localitats, totes elles balears. El poble més triat és Eivissa (13,2%), seguit del múltiple empat al 10,5% entre Ciutadella de Menorca, Felanitx, Andratx i Alcúdia.
L’hàbit destacat i preferit dels balears al poble és banyar-se en un riu (28,1%), seguit de relaxar a casa (22,4%) i gaudir de la piscina (17,8%). La beguda preferida per completar aquestes activitats és la cervesa, així el 67,4% dels balears la escolliria com la beguda ideal de la qual gaudir fora de la llar, després d’un dia de piscina, de relaxació o casa o per compartir a la terrassa d’un bar amb amics.
Els resultats de l’enquesta de Cervesers d’Espanya mostren l’estreta vinculació dels espanyols amb la cervesa i el consum en bars i restaurants. De fet, en 2018 es van consumir a Espanya més de 2.000 milions de litres de cervesa, 7 de cada 10 fora de la llar.
Un consum molt lligat als patrons de consum típicament mediterranis, ja que el 95,3% dels enquestats afirma gaudir de la cervesa en companyia, ja sigui de les seves parelles (37,4%), família (36,4%) o amics (21,5%).

Un consum molt lligat als patrons de consum típicament mediterranis, ja que el 95,3% dels enquestats afirma gaudir de la cervesa en companyia, ja sigui de les seves parelles (37,4%), família (36,4%) o amics (21,5%).
A més, i com a característica diferencial de la societat espanyola, més del 90% del consum d’aquesta beguda es realitza acompanyada de menjar, durant l’aperitiu, dinars o sopars. Així, els balears que escullen passar el seu estiu al poble prefereixen acompanyar la cervesa d’una paella, complementar-la amb el gust de la graella o maridar amb una ració de truita de patata o calamars.

 Cervesers d’Espanya
Cervesers d’Espanya és l’entitat que representa al nostre país des de 1922 a la pràctica totalitat de la producció de cervesa a Espanya. Aquesta associació va ser fundada per les companyies cerveseres: MAHOU SANT MIQUEL, HEINEKEN ESPAÑA, DAMM, FILLS DE RIVERA, COMPANYIA CERVESERA DE CANÀRIES I GRUP ÀGORA, que produeixen a Espanya les principals marques; a les que s’estan sumant les noves companyies cerveseres distribuïdes per tot el territori nacional.