ciurons amb panxa

Ingredients: 2 kg de panxa de vedella ben neta, 1 kg de ciurons, 4 patates grosses, 1 parell de puntes de pernil salat, un parell de bocins de xulla salada, 1/2 sobrassada vella voltada, 1 botifarró negre, 2 pebres de banyeta, 2 bolles de pebre bo, 6 o 7 tomàtigues grosses o una llauna de mig quilo de tomàtiga al natural, all i julivert picats, herbes de sopa on predominin el tem i l’api, 200 g d’ametlles torrades i picades, galeta d’Inca o pa ratllat, 1 cabeça d’alls, aigua, comí, oli d’oliva i sal.

Elaboració: La nit abans posam els ciurons en remull amb una cullerada de bicar- bonat. Ensoldemà els canviam l’aigua i els reservam. Feim ben net la panxa amb aigua i suc de llimona unes quantes vegades i la bullim durant una hora dins l’olla a pressió amb les herbes de sopa, una branca de tem, les puntes de pernil salat, els ciurons i una tija d’api.

Un cop la panxa i els ciurons hagin ben bullit, deixam refredar la panxa dins un colador perquè ben degoti i després la tallam a bocinets i la sofregim, ben sofregida, amb els alls sencers i oli d’oliva din un tià de terra. Treim la panxa del tià i en el mateix oli hi feim el sofregit amb les tomàtigues -pelades i ratllades-, la picada d’all i julivert, els pebres de cirereta o banyeta i les bolles de pebre negre. Ho deixam confitar 10 minuts a foc ben dolç i hi afegim les ametlles torrades, ben picades, i la galeta Maria també ben picadeta i, deixam que la salsa vagi espessint. Afegim la panxa al tià, la xulla tallada a bocinets, els ciurons -que teníem en remull dins l’olla- i un parell de gots de l’aigua de cocció de la panxa. Ho ben remenam, hi abocam aigua fins que la cobrim quatre dits per damunt i hi afegim les patates -que tindrem pelades i tallades a cantells-, la sobrassada i el botifarró a bocinets d’un dit, un parell de culleradetes de comí i d’espícies per fer panxa. Ho cuinam a foc dolç entre mitja hora i tres quarts i ho deixam reposar devers mitja horeta. Quan ens ho vulguem menjar, ho posam al foc un quart d’hora abans, deixam que es ben escalfi, sacsam el tià per lligar bé la gelatina de la panxa i servim.

Últimes publicacions

  • Publicitat
    El Iris