“Bitxarrako”, el segon vi de Turquesa Wines pren el vol Tòbal Caules veu realitzat el somni de tenir aquest nou vi negre, que es suma al Verdejo 2Aromas

“Tot el que passa és per alguna cosa. Té un sentit”. Així de contundent i convençut es troba Tobal Caules, fundador (junta amb la seva dona) de l’empresa Turquesa Wines i autor del blanc 2Aromas. Moltes han estat les anades i vingudes que ha hagut de passar per veure el segon vi de la marca al mercat, Bitxarrako. Un negre al qual li ha costat sortir, en tots els sentis. Però que arriba per seguir celebrant la història de coratge i amor que hi ha al darrera. Amb una mica de sort, el podrem tastar aquest Nadal.

“La idea era treure els dos vins, el blanc i el negre, a la vegada. Però no va poder ser. Supòs que no devia ser el moment”. En Tobal ha lluitat durant dos anys llargs per veure com la segona part d’un projecte personal amb una forta arrel familiar, sortia a la llum. Bitxarrako és el negre que sempre va voler acompanyar al 2Aromas. “En els darrers anys, l’increment del consum de vi és gràcies a les dones, que cada vegada en beuen més. Per açò vaig tenir ben clar des d’un principi que havia de ser un vi amb una molt bona presentació, que pogués estirar tant el públic masculí com femení.” El disseny d’ambdós calzes és obra del ciutadellenc Ivan Khanet, qui ha participat des del principi en el projecte de Turquesa Wines. El flamenc de Bitxarrako és una idea que va sorgir del nebot den Tobal, en Fel Almagro Caules, i sobre el qual ha sorgit el disseny de l’etiqueta final, n’ha estat la inspiració i base.

Tanmateix, per arribar al Bitxarrako, en Tobal ha hagut de passar dos anys i mig d’aventures, entre les quals s’hi colen coincidències que conflueixen en el moment present i la història d’un vi que duu gravada a foc a dins seu.

“El primer nom d’aquest vi havia de ser Flamenko, però vaig tenir litigis amb un celler de França perquè el dibuix s’assemblava molt i no vaig poder posar-lo. Després vaig començar el procés de marques i patents amb el nom de Pajarrako. Volia muntar una paraula composta, que cridés l’atenció. L’etiqueta, el nom o imatge d’un vi són el primer impacte, contacte visual o emocional entre el vi i el consumidor. Per tant, amb açò ja tens el 50% de la venda garantida, al manco la primera. Per açò vaig tenir molt clar des del principi que el disseny i el nom havien de tenir la seva part d’importància. Volia que tingués una força quant a marca i visibilitat a les estanteries de les vinoteques. M’encantava el nom de Pajarrako, però l’advocada em va avisar que hi havia una empresa d’Andalusia que havia patentat una setmana abans el nom d’una cervesa que es diu La Pajarraca. I per no haver de començar de nou tot el procés, em va donar una hora per donar-li un nou nom, per aprofitar el dossier i la feina feta i no perdre temps.” Va ser en aquell moment en què en Tobal va tocar la fibra amb una anècdota familiar i molt personal, que li va donar la clau del Bitxarrako.

No només el nom va patir la seva petita odissea. Trobar el celler indicat va suposar un llarg procés per cellers de la zona de Peñafiel i els voltants. Després de visitar moltíssims cellers durant diversos dies, al darrer racó, amagat i petit, després de rodar sense trobar el què volia, va donar-li la resposta. “Tenia molt clar que volia un tempranillo 100% però que tingués un toc de personalitat meva, pròpia, que no revelaré. I també d’una zona molt concreta pel clima i l’edat de les vinyes. Volia que el producte tingués molta qualitat però no hi havia manera de trobar-ho. Fins que, cansat i una mica trist, vam entrar a un celler petit, que feia poques ganes entrar. Vaig explicar-li al cellerer i gerent què era allò que cercava i just donar-me una copa, vaig saber que era la base que cercava per poder fer el Bitxarrako. Ja no vaig voler cercar més, va ser amor a primera vista”. Donar-li el toc personal no ha estat senzill, però finalment, també ho ha aconseguit. Bitxarrako és de la D.O. Ribera del Duero, amb cinc mesos de barril de roure francès i americà, i 3 mesos en botella abans de sortir al mercat.

Dintre de totes aquestes anades i vingudes, en Tobal ha viscut moments impactants, que es relacionen amb el nom i el flamenc de Bitxarrako. “El segon any vaig anar tot sol al celler per tancar l’operació. I quan aparcava el cotxe, davant la reixa del camp, rodejat de vinyes, va arribar un pardal gegant i es va aturar ben davant jo. Va ser com una coincidència amb el nom de Pajarraco, que encara era vigent en aquell moment. Les coincidències hi són per alguna cosa.”

El 2Aromas, una alegria d’aventura

Amb una mica de sort, Bitxarrako arribarà per Nadal. Però mentre, en Tobal gaudeix de les sorpreses que li ha donat el 2Aromas. “Només el primer any, en cinc mesos, vaig vendre 10.000 botelles a Menorca. Després vaig donar el salt a Mallorca, a Eivissa, a Madrid, Barcelona, Ciudad Real i diverses províncies d’Andalusia. Ara mateix tenc obertes 8 distribucions a nivell nacional i prest arribarà també a França. Vaig començar el projecte com algo molt necessari a nivell emocional pel meu benestar i s’ha convertit en una satisfacció personal i familiar molt agradable.”

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.