Bullit de peix

Un dels grans tresors a recuperar de la cuina marinera menorquina

Bullit de peix

El bullit, a Menorca, no sols es fa de carns i verdures, que és el més usual, sinó que pel fet de que ens trobam a una illa, el peix també és una part molt important de la nostra dieta i en la nostra gastronomia.

Les famílies de pescadors o de les localitats amb port el bullit de peix era i és també un plat molt tradicional. S’elabora amb peix de sopa o de “morralla” com les aranyes, escórpores, graneu, roja, que s’acompanyen de patates, mongetes tendres, 1 ceba i les herbes de sopa.

El bullit de peix consta també de tres plats.

De primer el brou de peix que es pot fer amb fideus o també hi ha qui fa un arròs caldós claret; de segon les patates i les mongetes bullides i de tercer el peix, que es menja sol, ja que solen ser peixos d’espina i s’han de ben triar les polpes.

Tan les patates com el peix es solen acompanyar d’una salsa maonesa o un allioli d’ou fets al morter.

També es fan bullits d’un sol peix, com és el cas del cap roig bullit amb patates i mongetes verdes, on no hi manca tampoc la salsa maonesa.

De la mateixa manera què  s’han fet bones passes per a recuperar el bullit de carn, seria bo que des de les patronals de la restauració i també des de les mateixes administracions o entitats gastronòmiques es facin també les passes oportunes per a recuperar als restaurants aquest plat menorquí, que res té a envejar a les calderes i arrossos mariners, com tampoc té res a envejar als bullits de peix que es fan, amb les seves particularitats a Mallorca i a Eivissa.