Can Saura es converteix avui en una bacanal gastronòmica romana Ciutadella acull el seu primer MAREMAGNVM

Un sopar romà comentat, el monòleg ‘Donde no hay vino no hay amor’, diferents tallers infantils i fins a tres conferències relacionades són alguns dels actes del festival Maremagnvm (que duu el subtítol de ‘Les Illes Balears a l’antiguitat clàssica’) que acollirà aquest dissabte 19 de maig l’espai de Can Saura de Ciutadella.

De fet, serà la primera vegada que aquest festival, que organitza l’associació cultural Maremagnvm de Mallorca i que a l’illa veïna ja han duit a terme enguany la quarta edició, té lloc a Menorca, on a Maremagnvm s’hi ha sumat la col·laboració també del Consell Insular de Menorca, de l’Ajuntament de Ciutadella i de la conselleria balear de Cultura, Participació i Esports així com d’altres entitats menorquines, sempre dins el context de donar a conèixer i divulgar aquest món de l’antiguitat clàssica de manera lúdica i divertida.


El festival, en realitat, inclou dos dies d’activitats, i serà aquest dissabte 19 de maig, des de les 10.30 h del matí i fins les 23.30 h del vespre, que Can Saura de Ciutadella, entre la seva sala noble, el pati i la seva terrassa, es convertirà en el seu epicentre. La part matinal, durant dues hores, entre les 10.30 i les 12.30 h, estarà dedicada a tres tallers infantils de recreació històrica, amb la idea de donar una breu visió de com vivien els romans, entre d’altres amb la realització d’una de les seves llumetes. Participar en aquests tallers és gratuït i els oferiran entre Sa Xaranga, el Museu Municipal de Ciutadella Bastió de sa Font i el Museu de Menorca.


Ja al capvespre-fosquet el festival agafarà intensitat i serà a les 18.45 hores quan s’hi farà l’acte oficial de presentació del Maremagnvm 2018, que tindrà continuïtat amb l’oferiment de tres conferències diferents de mitja hora cadascuna, totes de caire gratuït. Així, a les 19 h serà l’arqueòloga especialitzada en el món grecollatí i cofundadora de Nurarq, Cristina Bravo, qui parlarà sobre ‘La distribució del vi de la Laietània a Menorca’, títol que forma part del seu treball de final de màster sobre el Mediterrani antic.


La segona d’aquestes tres conferències començarà a les 19.30 h i l’oferirà la catedràtica d’Arqueologia de la Universidad de Granada, Maite Orfila, i l’arqueòleg i membre de l’Institut Menorquí d’Estudis, Martí Carbonell Salom, amb el títol de ‘Els plaers a les termes i banys romans’. La darrera conferència d’aquesta sèrie de tres es titula ‘El vi abans i ara’ i anirà a càrrec de l’associació Fra Roger Gastronomia i Cultura, acompanyant-se d’un tast de vi de Menorca.

Llavors, i ja en una activitat que és de pagament (val 8 € i s’ha de fer inscripció prèvia, a través del correu hola@nurarq.com o del telèfon 660277454), a les 20.45 h i fins a les 21.30 h, s’hi representarà el monòleg ‘Donde no hay vino no hay amor’, una peculiar i divertida història del vi (plena de poesia, d’amor… i molt d’humor), per part de l’actriu i directora de teatre, fundadora també de Teatrea, la valenciana Natalia Bravo, que en el seu moment ja va dur aquest monòleg al poblat prehistòric de Torralba d’en Salort.

La darrera activitat del dia a Can Saura (que val 25 € i requereix també d’inscripció prèvia, a través del correu info@maremagnumbalears.org) serà el sopar i viatge gastronòmic, organitzat per Maremagnvm Balears, que s’ha titulat ‘Els plaers a Roma: sexe, drogues i…Neró’. Aquest sopar comentat està concebut com un banquet romà en què es reproduiran una selecció de plats del famós cuiner Marcus Gavius Apicius, que va néixer al segle I i visqué durant els regnats dels emperadors August i Tiberi, estant considerat el primer ‘gourmet’ de la història i autor d’uns dels primers receptaris, amb receptes pròpies i alienes de l’art culinari de la càssica Roma (‘De re coquinaria’).

El festival Maremagnvm tindrà continuïtat aquest diumenge 20 de maig, però a l’assentament romà de Sanitja (Es Mercadal). Allà, entre les 10.30 i les 12 h, hi tindrà lloc una visita guiada al jaciment de Sanisera, a càrrec de l’arqueòleg Fernando Contreras, director d’excavació de l’assentament, i, entre les 12 i les 12.20 h, la lectura cuinada i tast del poema ‘Moretum’, a càrrec de Pep Pelfort, director del Centre d’Estudis Gastronòmics de Menorca. Aquestes dues activitats són gratuïtes, encara que per a la visita guiada es requereix d’inscripció prèvia, que pot fer-se al correu corralgarciaborja@gmail.com.

Text: Joan Mascaró M. – EL IRIS

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.