Ratjada al forn amb patates

Seguint amb el nostre receptari de cuina menorquina, avui us oferim un plat bo de fer, saborós i a la vegada econòmic. La ratjada al forn amb patates, que és com denominam aquest plat a sa part de Ciutadella, mentres que a sa part de Llevant li diuen perol de ratjada, tot emprant el nom del recipient on es cuina, encara que ho podem enfornar dins un tià de terra, palangana o com en el cas de la fotografia dins un calderó de ferro fus.

El sí hem de tenir en compte és que la ratjada ha de ser ben fresca, del dia, i no la guardeu més de 24 hores a la gelera perquè es farà malbé i farà olor d’amoniac i no serà gens gustosa.

LA RECEPTA

Rajada as forn a la menorquina

Comprarem la rajada a plaça o a la peixateria i els hi direm que ens la preparin per a fer al forn. Es solem emprar els alons, ja que són la part més melosa d’aquest peix de bastina.

Dins un tià de terra hi posam una capa de patates tallades a rodelles, tres o quatre grans d’all -que haurem laminat-, una fulla de llorer i després una capa de rajada, que espolsarem amb una picada de pa ratllat mesclat amb all i julivert i pebre bord, i una altra de patates, i finalment, damunt de tot una capa de tomàtigues d’estiu obertes, ensucrades, i per damunt all i julivert picats. Ho cobrim de pa ratllat, hi afegim un got d’oli d’oliva verge, mig got d’aigua de cisterna o envasada -mai de l’aixeta- i mig got de llet, que just cobreixi els talls (el que en menorquí es diu carejar). Ho posam al forn fins que el suc hagi quedat ben reduït, de 25 a 35 minuts, depenent del forn.

Per tal que no se’ns cremi la capa superior podem tapar el tià de terra amb paper de plata.

També podem sofregir abans un poc les patates tallades i serà molt més bo de coure.

Compartir a

One Comment on “Ratjada al forn amb patates”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *