La gastronomia un dels principals valors per atreure turisme alemany a Menorca

Gastronomia, paisatge, ecologia, cultura i bons serveis per a seduir un mercat de qualitat

La gastronomia un dels principals valors per atreure turisme alemany a Menorca

La Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM) ha mantingut diversos contactes amb operadors turístics alemanys i companyies aèries durant la primera jornada de la Internationale Tourismus Börse, que se celebra a Berlín del 7 a l’11 de març.

Tot i que no ha transcendit la xifra aproximada de reserves comptabilitzades a dia d’avui, tant touroperadors com aerolínies han traslladat a la FFTM la seva confiança en la destinació i en el bon funcionament de la temporada. De fet, els directius d’unes i altres empreses, entre les quals es trobaven TUI, FTI, RTK i Eurowings, han assegurat que en aquests moments el volum de vendes de places cap a Menorca es troba en nombres positius.

Accions per augmentar la visibilitat

El missatge ha estat gairebé unànime: Menorca té atractius suficients per captar turistes alemanys -és una destinació de qualitat, segura i verda-; tanmateix, ha de guanyar en visibilitat i diferenciació. En aquest sentit, s’han d’entendre les accions promocionals impulsades per la FFTM, en col·laboració amb el sector empresarial, per millorar la imatge i incrementar el coneixement que de Menorca en tenen els alemanys.

Una dada que confirma el bon camí iniciat l’han facilitada des d’RTK Reisen, un dels majors conglomerats d’agències de viatges de l’Europa central. Segons la informació aportada, fa dos anys el 85% dels agents de viatge de la seva xarxa no coneixia la destinació; en aquests moments, aquesta xifra s’ha reduït ns al 60%.

Per continuar millorant l’índex de coneixement, la FFTM es planteja fer una acció potent amb aquest grup empresarial de cara a l’any que ve, a més de mantenir la seva aposta per accions especí ques com ara l’orga- nització de press trips i fam trips, l’assistència a res i workshops, el reforçament de campanyes de màrqueting offline i online, i també les col·laboracions amb televisions i plataformes digitals.

“Anem pel bon camí”


Des de Regne Unit han arribat també novetats. British Airways ha anunciat que sumarà una nova ruta amb Menorca, de manera que aquesta temporada la companyia britànica de referència enllaçarà l’illa amb dos aeroports londinencs: Heathrow, on ja operava l’any passat, i Gatwick. També Jet2 ha confirmat les previsions positives avançades a la World Travel Market i FITUR.

“La informació que ens han facilitat touroperadors i companyies aèries ens confirma que anem pel bon camí, però la complexitat del context socioeconòmic i geopolític ens obliga a ser prudents”, assenyala Maite Salord, consellera de Promoció Turística.

Tanmateix, Salord no ha dubtat a l’hora de reafirmar les fortaleses que té Menorca per fer-se present en els principals mercats europeus. “Som una illa verda, una illa segura, tenim infraestructures i serveis de qualitat, a més d’una oferta cultural i gastronòmica rica i variada. El nostre gran handicap és la connectivitat, ho sabem i hi estem dedicant tots els nostres esforços”, reconeix.

Els resultats ja són visibles. En els darrers dos-tres anys, la relació d’arribades des de Regne Unit ha crescut i al mateix temps ha experimentat una tendència cap a l’equilibri, entre touroperació i client nal. Aquesta mateixa fórmula s’està aplicant a Alemanya, que enguany comptarà amb més rutes operades per companyies low cost i regulars, una via que al mateix temps serveix per facilitar l’entrada a Menorca de touroperadors mitjans i petits.

Un mercat estratègic

L’alemany és un dels mercats emissors estratègics per a Menorca. Ho és per diverses raons, una de les quals és el seu fort component desestacionalitzador. Per fer-se’n una idea, el 45,6% dels 71.865 turistes alemanys que van venir l’any passat ho van fer en primavera i tardor.

A més, els alemanys són viatgers curiosos, interessats a conèixer els llocs que visiten, fer activitats alternati- ves a l’oci familiar i al “sol i platja” i viure experiències de qualitat, amb els beneficis que tot això comporta per a l’oferta complementària.

“Hem de fer feina perquè creixi la demanda des d’Alemanya. D’aquesta manera incidirem directament en l’allargament de la temporada turística i, de retruc, en la millora de l’activitat econòmica i del mercat laboral”, afegeix la consellera.