Es tast de na Sílvia, els tresors de la cuina poc viatjada

El “Tast de na Sílvia únic restaurant “Slow Food Catalunya KM0” a les Balears

Es tast de na Sílvia, els tresors de la cuina poc viatjada

Conec a Sílvia i Toni des del seus inicis a Ca n’Anglada, a la marina de Cala en Bosch, encara estudiants de cuina a Barcelona i que passaven els estius a Ciutadella cuinant al restaurant dels pares d’ella, on es feia bona molt bona cuina menorquina. Van acabar els estudis i van decidir portar les brides del negoci familiar, i en Toni deixa els fogons per a dirigir la sala i Ca n’Anglada es converteix en el Tast de na Sílvia, que poc a poc va despuntant per la seva creativitat i per a la transformació del receptari menorquí en cuina d’autor.

Cuinar amb el cor, amb els sentiments, és el que fa aquesta parella de cuiners, que també han anat evolucionant al llarg de més de 20 anys d’ofici, i en puc donar fer de la seva evolució i del seu compromís amb el producte de la terra, amb la pagesia, amb la sostenibilitat entre el home i la natura, i en fer aquesta cuina poc viatjada que avui denominen de quilòmetre cero, de la que ells en són un dels pioners i un dels principals referents, no sols a Menorca, sinó a les Illes i a Calunya. De fet enguany han aconseguit per a tercer any consecutiu el distintiu “Slow Food Catalunya KM0”, i én són des de fa dos anys l’únic establiment de les Balears en posseir aquest caragol que simbolitza la cuina feta amb producte local.

Com hem esmentat, Es tast de na Sílvia, sempre ha destacat, s’ha diferenciat per a elaborar una cuina poc viatjada, on es prioritza el producte local, aquell que produeix la pagesia de la zona de manera ecològica, i en el cas de Menorca, també els pescadors.

El tast de na Sílvia, s’ha distingit per la seva cuina de temporada, de mercat, amb un total comunió amb els petits productors de l’illa, i també amb les cooperatives del camp. Són restaurants compromesos, no sols amb l’alimentació, sinó totalment amb el medi, pel que no s’utilitzen transgènics a la seva cuina, de la mateixa manera que el peix que es cuina al Tast de na Sílvia és capturat de manera sostenible pels pescadors del port de Ciutadella.

El vincle en la terra i la mar, en la seva Menorca, i la gastronomia, és sempre present en la filosofia del KM0, i ells en són el principal exponent, no sols a Menorca, sinó també a les Balears.

Anar a menjar al Tast de na Sílvia és sempre una sorpresa agradable, amb una carta que va variant segons les estacions i també per mesos o fins i tot per setmanes, perquè l’aposta pel producte local de temporada, per aquesta cuina poc viatjada fa que sigui així.

Si donem una ullada a la carta podem elegir per a picar entre unes ortigues de mar arrebossades, uns bunyols de sobrassada i formatge acompanyats de figat o les croquetes casolanes de carn.

Com a entrants o plats per a compartir hi destaca la seva fondue de formatge Cala Blanc amb tòfona d’estiu; aquest formatge està considerat un dels millors del món. Si seguim amb les seves propostes de cuina local podem optar per les tomàtigues de mata de Ciutadella amb alfàbrega, pinyons i formatge de Menorca, el carpacció de gamba vermella de Ciutadella amb refrit d’alls o els calamarcets saltats amb sobrassada i mel de romaní, però el que ens crida vertaderament l’atenció són les coques que fa la Sílvia amb farina de blat de xeixa de Menorca, com la “coca d’anar a romandre” amb verdures de temporada, o bé la coca de garrova amb sobrassada amb mel i formatge de Menorca.

Si el que volem és provar els plats de peix de Menorca, podem optar bé per un arròs melós de gamba vermella de Ciutadella, o apostes més globals com el peix de llotja, el que aquell dia hi ha al mercat, amb teriyaki a la menorquina o la ratjada escabetxada amb verdures, i si sou amants del bacallà, la Sílvia broda els plats amb aquest peix, el bacallà gratinat amb figues fresques de Menorca.

Pels amants de les carns, us podeu decantar per a un plat que els hi surt redó, el mar i muntanya de pilotes amb sípia, o bé tastar un dels plats que més demanda ha tingut aquest estiu, el secret de porc feixat confitat amb prunes i pastís de monyaco (que és com deim els menorquins al moniato). També és molt recomanable el filet de vedella vermella de Menorca amb salsa de formatge blau de l’illa, on han tornat apostar pels formatges de Sa Canova, en aquest cas el Cala Blau, que és tot un descobriment.

Els amants dels dolços i les postres cada dia trobareu la varietat que en fa la Sílvia, i que veritablement tots són fets a casa.

Avui la nova cuina menorquina és tot un referent, un moviment gastronòmic ben consolidat i tot un referent a l’illa, però tot hi ha que dir-ho, el camí no ha estat gens fàcil i la lluita ha estat intensa. Han estat molts els clots i bonys i les barreres tancades que s’han hagut d’obrir, perquè avui, a Menorca es cogui amb els fogons de la qualitat, amb fogons de la sostenibilitat, plens d’olles i tians de producte local on emprenedors compromesos com en Toni i na Sílvia en siguin tot un referent dins el que és la cuina que es fa i es menja a poc a poc, aquella cuina feta amb ingredients, que com deia el mestre Josep Pla, són pocs viatjats.