Baleària

Arròs amb cigala dins es tià

Aquest és un dels arrossos que també està desapareixent, perquè de cada vegada es pesquen menys de cigales i era un dels arrossos típics dels mesos de juny i juliol. No hem de confondre la cigala menorquina amb l’escamarlà, que en castellà li diuen “cigala”. Als llocs de parla catalana a la cigala se li diu cigala reial o llagosta lluïssa. Actualment es poden començar a pescar el mes de juliol.

Ingredients: 1 cigala d’un quilo, 4 tomàtigues de ferro, 1 pebre verd, 4 alls, safrà o colorant alimentari, una llauna petita de fesolets, 8 gots i mig d’aigua, 4 gots d’arròs, all i julivert picats, 2 pebres vermells torrats i tallats a tires, oli d’oliva i sal.

Elaboració: Posarem al forn els dos pebres vermells sencers, amb un rajolinet d’oli al damunt i els deixam coure una mitja hora a 180 graus. Mentrestant tallarem la cigala en viu i separarem el cos del cap, tot recollint dins un bol la sang (el suc transparent). També hi podrem posar la melsa (fetge) i els ous o coral. Seguidament tallarem el cos en sis rodanxes, aprofitant les juntes, i esmitjarem el cap per la meitat. Tota aquesta feina s’ha de fer damunt una post de llenya a fi de poder recollir els sucs.

Sofregint els colls de les cigales menorquines. Foto: Bep Al·lès©

Dins un tià de terra sofregirem els talls i els caps de la cigala o cigales i quan tornin de color vermell els treim del tià i els reservam a part. Seguidament i dins el mateix oli farem un sofregit amb els alls i el pebre verd, ben picadets, i quan agafin color hi afegim les tomàtigues sense pell ni pipides, també picades o millor ratllades. Ho salam tot i deixam que es ben confiti un quartet d’hora a foc baix, remenant de tant en tant.

Quan el sofregit s’hagi ben confitat hi afegim els talls de la cigala i la llauna petita de fesolets. Ho deixam sofregir uns minutets i és hora de posar-hi l’aigua -mai de l’aixeta- i deixam que prengui el bull.

Mirarem que els pebres siguin torrats i els treim del forn, deixam que refredin un poc i els pelam i els treim les pipides i els tallam a tires. Les reservam.

Arròs amb cigales. Foto: Bep Al·lès©

Quan el tià hagi agafat el bull hi posam el safrà o colorant alimentari -us recoman el de la marca Crespí o La Barraca- , tastem de sal, i ja hi podem afegir l’arròs, que ha de coure uns 18 minuts.

Des del moment en que posem l’arròs dins el tià hem de remenar en tot moment perquè no se’ns aferri.

Arròs melòs amb cigales de Menorca. Foto: Bep Al·lès©

Recordar que cada vegada que afegim un ingredient al tià l’hem de salar.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.