Baleària

Binissaida Gastrononòmica, III Jornades sobre Cuina i Producte de Menorca Es celebraran els dies 5 i 6 de maig de 2023

Sant Joan de Binissaida i el Grupo Ses Forquilles organitzen els pròxims 5 i 6 de maig de 2023 les III Jornades “Binissaida Gastronòmica”, un esdevenment centrat en la promoció del producte i la cuina km 0 i en la projecció exterior de la marca Menorca lligada als valors de la sostenibilitat.

Per aquesta tercera edició de “Binissaida Gastronòmica” els xefs convidats arriben de ben a prop. I és que, aprofitant el desè aniversari de la col·laboració entre el grup Ses Forquilles i Sant Joan de Binissaida, la proposta arriba de la mà d’Oriol Castell i Marco Collado. Ells són els fundadors, l’any 2006, d’aquest grup que durant els darrers disset anys han expandit la seva presència amb El Rais, COC i Ses Culleres.

“Binissaida Gastronòmica” 2023 és una oda a la recuperació de les arrels. No tant sols gastronòmiques, sinó també culturals i històriques. Fites que es filtren a totes les línies de feina d’aquest projecte global que és Sant Joan de Binissaida.

Així, amb l’enfocament que sempre ha tingut el grup de Ses Forquilles, la proposta de “Binissaida Gastronòmica” 2023 reviu les arrels de les distintes cultures que han passat per Menorca. Des de l’àrab fins a la francesa i l’anglesa, les pinzellades culturals esdevenen a través de les elaboracions, productes o receptes directament tretes del fogons d’arreu de la Mediterrània.

L’entorn de Sant Joan de Binissaida també és font d’inspiració per la proposta d’aquest 2023, on els elements de mar i terra, i el fruit que d’ells se n’extreu, són els protagonistes. Així, espais com l’hort o els arbres fruiters i també la plantació d’oliveres de les quals s’extreu l’oli que s’elabora a la mateixa finca, són presents en el menú.

El be de Ruma, puntal de la Binissaida Gastronòmica 2023

Per aquesta edició de Binissaida Gastronòmica, es compta amb la col·laboració de be de Ruma, que és un be que neix i es cria als llocs Ruma Nou, Sant Josep i Sant Francesc, al terme de Ferreries, mirant a tramuntana. L’alimentació dels animals és únicament l’herba verda de pastura regada de sal marina que arriba amb el vent. Ni palla ni pinso. El primer ramat va venir de Mallorca, i des de llavors s’ha anat millorant amb mardans de raça, rústega o de carn. Des de 2003 el be de Ruma està certificat com ecològic.

Ulisses també forma part de l’edició de 2023

A més del be de Ruma, la vinateria d’Ulisses també forma part d’aquesta edició. Ulisses distribueïx  a Menorca vins de projectes que estimen perquè els fan gaudir i tenen ànima. L’ànima que dóna la passió, perseguir un somni i fer-ho possible sortint dels camins tradicionals. Els agrada descobrir i fer descobrir l’única cosa, diferent i inesperada. El maridatge d’Ulisses neix també per descobrir i fer gaudir. Basat en la recerca de l’harmonia aromàtica, combinem propostes clàssiques amb altres de més modernes que tenen com a nexe comú la perfecció i l’ecologia.

Menú gastronòmic de migdia

El recorregut, tant per la finca com per Menorca, i el repàs històric i cultural del menú, es concreta en la següent proposta gastronòmica de migdia els dies 5 i 6 de maig.

BENVINGUDA
Gota de pomada dels nostres llimoners: snack de esfera de gin amb llimonada, recuperant l’arrel de la tradició anglesa de destil·lació, que es servirà d’empeus.

Galeta d’ensaïmada i foie: amb clara referència a un dels exponents de la cuina francesa, mesclam un dels sabors més reconeixibles de la nostra illa, que també es servirà d’empeus.

DE L’HORT
Menjar blanc d’ametlles amb carpaccio de sindria i formatge de Maó curat: viatjant a la tradició mitjaval i combinant la síndria per crear una combinació entre dolç i salat. És, el menjar blanc, un dels primers plats dels qual es té coneixement, i molt tradicional arreu de les Illes.

Tàrtar de tomàquet amb encurtits de Ses Illes: fent un tomb pels horts de la zona de Binissaida, es recullen els tomàquets per fer un tàrtar que combinen amb els encurtits, bevent de la tradició anglesa d’aquest tipus de conserva envinagrada.

DEL GALLINER
Pollastre amb gamba vermella de Menorca: un mar i muntanya fet amb aletes de pollastre de Menorcai cuinades a baixa temperatura amb un toc d’homenatge el fruit de la mar a través de la gamba vermella que es pesca a les costes de l’illa.

DE LA MAR
Salpicó de marisc de Menorca: fet amb marisc del Mediterrani, s’ajunta l’essència marinera dels productes més emblemàtics de les nostres costes.

DE LA TERRA
Be de Ruma amb veloute dels seus ossos i tabulé de verduretes: be menorquí de la localitat de Ferreries, servit d’un proveïdor de confiança i amb col·laboració habitual amb Ses Forquilles, que es fa amb la tècnica francesa de la veolute. Així, la salsa elaborada originalment amb mantega a França, es canvia per l’oli d’oliva de Sant Joan de Binissiada. S’acompanya amb un tabulé fresc, agafant les arrels àrabs, i que anirà amb verdures i cítrics.

LES POSTRES
Brioche, xocolata, oli de Sant Joan de Binissaida i sal: una altra picada d’ull a la cuina francesa a través del brioche, que es prenya de xocolata i s’acompanya d’oli de Sant Joan de Binissaida i un puntet de sal.

AMB EL CAFÈ
Pastissets i carquinyols: l’homenatge a la pastissería tradicional menorquina, es mesclen dos elements com són el pastisset, i un postres de bases de fruits secs, en el cas del carquinyol.

Com reservar per Binissaida Gastronòmica 2023

Les persones interessades a  participar d’aquesta III Binissaida Gastronòmica poden fer la reserva a partir del 27 d’abril al web www.binissaida.com. El preu per persona és de 60€ pel menú sencer que es servirà el divendres dia 5 i el dissabte dia 6 a partir de les 13:00h.

Sant Joan de Binissaida i Ses Forquilles: Una unió duradora i fructífera

Amb aquesta tercera edició de les jornades “Binissaida Gastronòmica”, els pròxims 5 i 6 de maig, Sant Joan de Binissaida i el Grup Ses Forquilles arrelen al calendari gastronòmic anual de Menorca un projecte que vol ser un espai de coneixement, divulgació i gaudi al voltant del producte i la cuina km 0.

El projecte gastronòmic uneix la finca de Sant Joan de Binissaida i Grupo Ses Forquilles, dues empreses menorquines que comparteixen objectius i que col·laboren des del 2013, any en què el grup gastronòmic va assumir la gestió del restaurant de l’agroturisme. En tot aquest temps, a més, han organitzat conjuntament diversos esdeveniments i experiències, fent de la seva unió una garantia de professionalitat i fiabilitat.

Sant Joan de Binissaida

Ubicat en una casa senyorial del segle XVIII, és un dels primers agroturismes de Menorca i una de les finques turístiques més clarament compromeses amb la conservació del patrimoni autòcton de l’illa. N’és bona prova l’aposta decidida de la propietat per l’ecologia i el respecte al medi ambient.

Entre les diverses iniciatives dutes a terme en els darrers anys en matèria de gestió sostenible y recuperació de patrimoni natural i cultural destaquen:

  1. a) La construcció d’una planta fotovoltaica que produeix energia elèctrica
  2. b) La replantació de sis hectàrees amb pins i ullastres i la dedicació d’altres sis a la plantació d’oliveres per a la producció d’oli i a altres conreus, part dels quals s’empren a la cuina del restaurant
  3. c) La rehabilitació de valuosos elements etnològics
  4. d) La recuperació de les parets de pedra seca seguint els mètodes tradicionals
  5. e) La instal·lació d’un filtre verd per reutilitzar l’aigua per al regadiu

L’oferta gastronòmica del seu restaurant també va en aquesta línia, ja que la cuina s’abasteix, entre d’altres, de productes del mateix lloc, de finques agràries i ramaderes de Menorca i de la llotja del port de Maó.

Grupo Ses Forquilles

És un grup de restaurants i serveis al voltant del món de la gastronomia. Va iniciar la seva trajectòria l’any 2005 amb l’obertura del restaurant Ses Forquilles, al centre de Maó, al qual es va sumar anys més tard El Rais, al port, i recentment Ses Culleres, a l’edifici Marès de la mateixa ciutat. També ha creat i administra COC, espai polivalent per a la celebració d’esdeveniments i experiències personalitzades, i gestiona des del 2013 el restaurant de Sant Joan de Binissaida.

La diversitat de l’oferta gastronòmica, les localitzacions i la cura en la prestació de serveis fan que el Grupo Ses Forquilles arribi a tot tipus de clients, des d’aquells que cerquen una experiència més exclusiva fins a aquells que fan un consum més quotidià, convertint-lo en un dels projectes empresarials més sòlids del sector de la restauració a Menorca.

El públic de Binissaida Gastronòmica: amants de la gastronomia sostenible

Les jornades “Binissaida Gastronòmica” estan adreçades tant a residents com a turistes interessats en la gastronomia i sensibilitzats amb els valors naturals i culturals propis d’una illa declarada Reserva de Biosfera. L’objectiu és que, ja sense les restriccions pandèmiques que han marcat els dos darrers anys, tothom qui vulgui venir de fora pugui endinsar-se en el projecte global de Sant Joan de Binissaida a través de Binissaida Gastronòmica. I pugui conèixer de primera mà el projecte agrícola, de recuperació de la finca i la història, i de l’aplicació de pràctiques regeneratives en una terra on s’extreu oli ecològic de primera qualitat i que és marca de la casa.

“Binissaida Gastronòmica” és  un atractiu per a aquells potencials visitants que tenen la gastronomia entre les seves principals motivacions a l’hora de planificar un viatge i/o escapada, un perfil que, d’altra banda, encaixa a la perfecció amb l’estratègia que se segueix per fer de Menorca una destinació turística de qualitat.

Cal remarcar que aquests potencials visitants presenten un nivell adquisitiu mitjà-alt, acostumen a tenir interès per conèixer el lloc que visiten i les seves costums, es mouen lliurement, valoren la qualitat mediambiental, són bons clients de l’anomenada oferta complementària, amb la qual cosa contribueixen a una major diversificació de la despesa turística.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.