Seleccionades tres peces guanyadores en el Local Food Gift Challenge 2023

Menorca ja té representants per al concurs “World Food Gift Challenge”. Aquest any, el concurs ha estat organitzat i promogut per l’Associació Leader illa de Menorca, amb l’objectiu de donar suport als artesans de Menorca i donar visibilitat tant a obsequis agroalimentaris com a obsequis artesanals relacionats amb la gastronomia, sempre comptant amb el suport de Foment del Turisme i del Consell Insular de Menorca.

El concurs consta de dues categories: a) obsequis artesanals relacionats amb el menjar i b) obsequis agroalimentaris.

En la categoria d’obsequis artesanals (Food-related crafts gifts) ha estat seleccionat:

“Per molts d’anys!” de la joiera artesana Núria Deyà. Es tracta d’un detall que conté una cullereta d’argent que es pot portar al cos com a ornament a un davantal o jaqueta de cuiner, com una agulla de corbata o com a penjoll, fins i tot com a punt de llibre. A ella hi va fermada una veta vermella que es pot deixar a la cullereta afegint-hi un toc de color. Està inspirat en el regal que es dóna als caixers que han participat en les festes de Menorca, essent el dibuix de la canya part del packaging. La comissió avaluadora ha valorat especialment la peça per l’encaix entre l’artesania i la part gastronòmica, així com tots els detalls i el procés tant laboriós que ha fet l’artesana per presentar la peça.

En la categoria d’obsequis agroalimentaris (Food gifts), s’han seleccionat:

“Mèrvels” de l’apicultor Antoni Anglada. Es tracta d’una peça que uneix tres dels productes estrella de la gastronomia menorquina, la mel, la sobrassada i el formatge. Es tracta d’unir aliments tradicionals i per fer-ho s’ha utilitzat la forma esfèrica dels mateixos a partir de la incorporació del joc mèrvels. Aquest producte s’incorpora dins un embalatge de fusta esfèrica feta per fosters locals per donar-li una empremta original. La comissió avaluadora ha destacat la relació entre tradició, innovació, la unió d’elements tradicionals i la utilització d’un embalatge conscient i respectuós amb el medi ambient.


“Illa de Mel” dels apicultors Rafel Mascaró i Sara Peinado. La peça resta d’un paner d’espart que conté la selecció de les tres de les mels de la seva marca, la mel de primavera, la mel de tardor i la mel crema. La comissió avaluadora destaca el conjunt de la peça, que atreu pel seu packaging i per aconseguir crear una relació molt preuada entre l’envàs i el producte, i el valor de la peça com a regal agroalimentari.

Aquest any s’han presentat a la convocatòria 5 productes elaborats per 5 artesans/productors diferents. La comissió qualificadora ha estat formada per un representant de l’Associació Leader illa de Menorca, un representant de Menorca Regió Europea de Gastronomia; un altre de l’associació artesana Arteme; un de l’associació Entremans; un altre vinculat al món del disseny i finalment, un representant del sector agroalimentari; a més de comptar amb un secretari.

Per triar les peces seleccionades, s’han tingut en compte aspectes com la presentació del producte, les matèries primeres utilitzades, les tècniques emprades o el valor afegit que aporten en aspectes com ara la singularitat, la tradició o la innovació. Els membres del jurat han coincidit en assenyalar l’alt nivell de totes les propostes presentades i el valor de cadascuna tenint en compte els processos de producció artesanal i la idea que es vol transmetre amb cada peça.

Mitjançant el World Food Gift Challenge, les Regions Europees i Mundials de Gastronomia donen suport a petits productors artesanals, destacant les històries que connecten aquests productes a les seves regions i creant valor afegit per als seus territoris.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.