La cuina menorquina d’arrels, una cuina a recuperar (3)

Bep Al·lès/Ciutadella – Hem de reconèixer que tenim una bona oferta de cuina marinera, és ben cert, però de peix i marisc que podríem denominar noble o de qualitat. Calderes de llagosta, de gamba vermella, d’escamarlà. Peixos com déntols, pagres, anfossos, molls, cap-roig, rap i ratjada… són els que més trobarem, però que passa amb les mòlleres de roca, els escorballs, les cànteres, les morrudes, els serrans, la morena, el gató, la mussola, el pirulí o el peix roquer per exemple? Sí que trobarem una fritura de calamar, mussola, gamba vermella, sonsos.. Però us han ofert mai una fritada de serrans, vaques, esparalls, donzelles i variades?

Molls de roca de Ciutadella. Foto: Bep Al·lès©

Perquè no trobam aquests peixos, comuns a plaça, a les cartes dels restaurants? Quants de restaurants ofereixen una caldera de serrans i les coes dels serrans fregides, o fan una panadera de rotja o quants ens oferiran mòllera de roca fregida, o una càntera o una morruda al forn?

Pel que fa a les cases, és evident que tenim unes generacions que s’han acostumat a menjar peix sense espines, optant pels congelats i els peix que ens ve de fora com és el cas del panga (de dubtosa reputació), el lluç, el salmó o la perca

Mitjana de vaca vermella de Menorca a la graella; reposada 55 dies. Cafè Balear. Foto: Bep Al·lès©

També ens passa amb les carns. La vedella es limita a mitjanes i entrecots. El be a costelletes i cuixes o bracets. Del porc pocs plats tenim que no siguin la porcella al forn o les costelles al forn o al caliu.

Costelles de porc al forn amb patates. Foto: Bep Al·lès©

Per tant no hem de deixar perdre plats com la panadera de bou, els feixets de vedella, el be amb prunes i albercocs secs o les tradicionals i senzilles costelles de porc al forn amb patates… són plats ben nostros que no trobam a gairebé cap restaurant, i açò fa que la nostra cuina autòctona no surti de les cases, i veim també amb preocupació com el canvi d’hàbits a les famílies provoca que aquests plats elaborats, alguns, es deixin de cuinar i com comentava fa uns dies amb la meva dona, potser d’aquí a uns anys deixarem de consumir peix de Menorca perquè no en sabem triar les espines i ens estam mal acostumant als filets de peix congelats o semi-frescs, que només hem de posar damunt la planxa, fregir o arrebossar.

Ens manca pedagogia gastronòmica menorquina, posar a l’abast de les noves generacions, com també és necessària la feina de sortir al carrer per part de les Administracions i patronals amb tallers, jornades, etc que posin en valor el nostre producte local i les diferents maneres de cuinar-lo.

 

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.