Baleària

La dieta mediterrània de les illes i el plat únic

Bep Al·lès/Ciutadella – Molts encara podem recordar que a la nostra dieta eren molts els dies de la setmana en que a l’hora de dinar a taula gaudíem d’un plat únic que reunia en ell tot allò que recomana la nostra piràmide alimentaria i el seu equilibri perquè aquest menjars a més d’acomplir amb les necessitats alimentaries, també fossin sans.

Els menorquins i menorquines menjàvem llegums entre dues i tres vegades a la setmana, un dia pasta com era el cas de la macarronada, un altra dia arròs que podia ser de carn o de peix, dins el tià o caldós, i la resta de dies, pocs, els protagonistes eren les carns al forn o amb salsa, mentres que als estius amb els productes vegetals de l’estivada els protagonistes eren els oliaigos, les calderes, les calderetes, les marranies i les patates al forn amb tomàtigues i cebes… entre altres plats.

Anfòs al forn a la menorquina. Foto: Bep Al·lès@

La nostra dieta es basava també amb les verdures i el peix, que eren principalment per als sopars, juntament amb les truites, tot apostant per la lleugeresa d’aquests plats abans d’anar a dormir.

Canons amb conill. Foto: Bep Al·lès©

La necessitat de tornar a la dieta mediterrània del plat únic es fa de cada vegada més necessària, tot apostant pel producte de temporada i pels petits productors locals, recuperant aquell esperit de la cuina de les arrels, aquella que amb pocs recursos cuinaven les nostres àvies i que era molt més saludable, equilibrada i sana que la dieta que patim actualment, on els sucres, els greixos saturats, els estabilitzants, conservants i químics en són, desgraciadament, els protagonistes.

Potser és hora de recuperar, i no és la primera vegada que ho deim, la nostra cuina antiga, el calendari setmanal de com cuinaven els nostres majors, tot cercant l’equilibri entre hidrats de carboni, greixos, vegetals i proteïnes.

Llobarros a la graella. Foto: Bep Al·lès©

Ara que arribarà prest la primavera, ara que gaudirem d’un bon ventall de verdures i també de les darreres fruites de l’hivern i les primerenques de la nova temporada, potser és un bon moment per a intentar canviar els nostres mals hàbits gastronòmics, nutricionalment xerrant, i intentar tornar a aquesta cuina sana del plat únic, rotativa, i amb més presencia de llegums, de verdures i a l’hora de les postres, més fruites, com també recuperar cremes de vegetals o de verdures, truites i peixos bullits o a la planxa per a l’hora de sopar.

De segur que el nostre cos, i la nostra ment ens ho agrairan, i també les nostres butxaques.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.