Baleària

Son Caravinya i el seu formatge gurmet de tòfona

Itziar Lecea/Ciutadella – El lloc de Son Caravinya, que gestiona en Bep Capó Moll junt amb la seva dona, na Núria Anglada Moll, vénen elaborant des de 2020 , un formatge fet amb llet crua de vaca frisona de l’illa i tòfona, que els hi arriba des de Sòria.

Fa només 8 anys que aquesta lloc de tramuntana, al camí de Cala Morell i de La Vall que va començar a produir formatge i s’ha posicionat com una de les punteres de Ciutadella per la qualitat i la innovació en la presentació de nous formats. També, perquè han tingut clar des del principi que un dels punts forts és poder fer venda directa. Per açò ens obren aquesta setmana la porta la de petita botiga de la finca, on hi caben peces de fins a més de 30 quilos.

Comencem del principi, però. Què fa que gestionau Son Caravinya?

Bep: La finca és nostra i jo fa més d’una vintena d’anys que faig de l’amo a Son Caravinya. Hi hem passat diversos membres de la família: el meu germà i el meu avi també han treballat aquí la terra. Els meus pares van voler comprar la finca per tenir-ne una en propietat, encara que de terreny sigui petita. Per açò també ho combin amb la gestió de 7 finques més: Son Bernadí, S’Hort de Sa Font Santa, Biniatram, Es Caragolí, Son Pomar, Hort de n’Esquella i Es Caravellons.

Vuit finques en total és una feina considerable…

Bep: Quan vam començar hi havia unes 12 vaques… i en aquests moments en tenim, entre totes les finques, cap als 300 caps de bestiar. No totes són lleteres. Algunes, que són mescla frisones amb altres, les fem per carn. Açò ens permet també ser uns quants que fem feina a les finques, sobretot perquè el gruix de la producció és el formatge, que duu feina. No és el mateix que si fas llet.

Per voltros és important poder vendre directament al client. Com funciona aquest sistema?

Núria: La venda directa ens funciona molt bé. Sobretot a l’estiu, entre la gent de fora. Però també tenim clients de Ciutadella que venen, perquè és fàcil arribar a Son Caravinya, està a dos minuts del poble amb cotxe, a la carretera de Cala Morell. A més, des del confinament, hem vist com la gent està més conscienciada de consumir producte local. I alguns trien venir a la finca en tost d’anar al supermercat a comprar-lo. A més, na Laura, que és qui està a la botiga, duu molt de gust en el tracte al client.

Amb només cinc anys d’experiència amb el formatge, vos vau atrevir a fer-ne un de molt especial…

Bep: Fa set i anam cap a 8 anys que vam començar a formatjar. Però ens agrada innovar i fa tres anys, just abans de la pandèmia ens vam atrevir amb fer un formatge novedós a Menorca, de llet crua amb trufa. Aquesta idea va venir d’un client gros que tenim a Mallorca, la cadena d’establiments Agromart. Ells també van començar en petit, i ara tenen més de 20 botigues repartides per l’illa. El cas és que em va demanar si podia provar de fer algun formatge especial, que dugués trufa i fet amb llet de vaca, perquè ell en té però fet amb llet de cabra o de bé. Durant mesos van anar fent proves fins a trobar el punt endevinat i poder-lo comercialitzar fins i tot al web, com a producte gurmet. També en aquells moments vam fer un sondeig a través del distribuïdor de trufa i ens va dir el nostre va ser un dels primers formatges amb trufa elaborat amb llet de vaca.

Veurem nous experiments, a banda del formatge de llet crua amb trufa?

Bep: Més que treure nous formatges, com ara aquest amb trufa, el que havíem fet fins ara era innovar en el format, un poc baix la demanda de la clientela. Tenim per exemple el formatge en llesques que ens el demanaven per poder anar a la platja, així no l’han de tallar. O el formatge ratllat. També té molt d’èxit un paquet amb tres bocins de cada un dels formatges que feim, del semi al més curat, perquè a la gent de fora els agrada tastar totes les varietats.

Núria: A banda de la venda directa, també venem a gairebé tots els supermercats a Ciutadella i també tenim punts de venda a Maó. Teníem clar quan vam començar que el que volíem era fer venda directa per damunt de tot, que no hi hagués intermediaris. El que diuen del camp al plat. I procurar mantenir-ho així dintre de les possibilitats. A Mallorca, a banda d’Agromart, tenim un comercial que ens ha col·locat algunes peces a mercats i petites botigues. Entre ells, som al mercat de l’Olivar. Encara que no tot és formatge el que fem…També elaboram quallada.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.