Les cames seques, un dels bolets més apreciats pels menorquins

Bep Al·lès/Ciutadella –  A Menorca a més dels esclata-sangs (Lactarius vinosus) i (Lactarius deliciosus) segons sigui de murta o de bruc, hi ha també les gírgoles i les cames seques (Cantharellus pallens), que és personalment un dels millors bolets per acompanyar carns, per a fer-hi salses i també com a ingredient dels arrossos de tardor. És un bolet de carn blanca i compacte, d’olor suau i agradable que ens pot recordar fruites com l’albercoc i la pruna. També tenim les cames seques de bruc (Cantharellus lutescens), que es més estilitzada que la cama seca d’alzinar amb un color més ataronjat, el capell més fosc i amb la carn més magra i més dolça, que és ideal per acompanyar plats de carn.

A Menorca el trobam als alzinars i marines on predomina el roure. Hem d’anar alerta amb no confondre la cama seca amb la gírgola d’olivera, que és tòxica.

Les cames seques, a Mallorca són conegudes com a picornells i a Catalunya com a rossinyols o picornells, segons la zona, en la seva variant de “Cantharellus Cibarius”, on també en són molt preuades, tant com ho van ser també en temps ancestrals, perquè sabem que eren també un dels bolets preferits a l’antiga Roma. A la Península es coneixen amb el nom de rebozuelos.

Es caracteritzen pel seu color groc ataronjat ben viu que és la seva defensa per a no ser atacat per larves i cucs.

Llom amb cames seques del Bar Reno. Foto: Bep Al·lès©

A Menorca les cames seques son boníssimes fregides amb llom, alls i si volem un poquet de sobrassada tendra. També formen part dels arrossos de tardor com el de llomillo de porc negre amb cames seques, o bé un arròs brut amb cames seques i esclata-sangs; un arròs dins el tià de terra amb cames seques i costella pelada de porc és ja de per si un pecat oens deixarem seduir per una coca amb espinacs, cames seques, esclata-sangs, sobrassada i ceba, sense deixar de banda una de les exquisideses de la nostra triperia, com és la llengua de vedella amb cames seques.

Antigament es feien conserves de bolets, tant d’esclata-sangs com de cames seques, i aquestes darreres també s’assecaven i es fèiem rams com els dels pebres i quan era el moment de consumir-les s’hidrataven i formaven part de salses i menjars on les carns eren les protagonistes.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.