Èxtasis al Cafè Balear

El conegut restaurant ciutadellenc acomiada la temporada d’estiu amb una exhibició de cuina d’alt nivell acompanyada d’una selecció de grans xampanys Veuve Clicquot

Èxtasis al Cafè Balear

David Baret/Balears Va de Vi – Dinar per emmarcar el que es va oferir recentment el restaurant Cafè Balear de Ciutadella, on la família Caules va fer una demostració de cuina d’alt nivell basada especialment en el producte local.

Bep Caules, Manola Arguimbau i els seus fills Josep i Francesc van ser els amfitrions perfectes en una trobada gastronòmica memorable, i pel que fa als vins i champagnes francesos, irrepetible.

Una cita gastronòmica de gran elegància que servia de pretext per acomiadar la temporada d’estiu, on van oferir una selecció dels millors plats de la casa amb algunes innovacions, totes elles acompanyades sàviament per una tria exclusiva de grans xampanys de la coneguda firma Veuve Clicquot, de la qual el Balear, n’és ambaixador a Menorca, i que són distribuits a Ciutadella per VInum-Menorca, que hi va estar present amb els seus propietaris, José Mendoza i Biel Tomàs.

Entre la trentena llarga de convidats que vam tenir la sort de poder viure aquesta experiència, hi havia també l’expectació continguda d’estar a punt d’assistir a una vivència irrepetible de la qual un no n’és ben bé conscient fins que t’has aixecat de taula. Un entorn de familiaritat al primer pis de l’establiment situat al port antic amb proveïdors i amics de la casa, a més de xefs com Dani Mora o Marc Fosh, o periodistes gastronòmics com Andoni Sarriegi Bep Allès, entre d’altres.

El secret de l’èxit

Llagosta amb cebes. Cafè Balear. Foto: Bep Al·lès@

El Cafè Balear és un referent a Ciutadella i a Menorca de visita obligada, que ha basat el secret de l’èxit amb el fet de poder comptar amb l’estalonament d’una barca pròpia que sempre l’ha proveït i que fa que sigui un temple del producte de proximitat quant a peix i marisc.

Una garantia que ha contribuït en part a consolidar la seva trajectòria de restaurant amb producte de primera qualitat, però que ha vingut acompanyada per la bona gestió i la feina en conjunt que es fa tant a sala com a cuina, amb un repartiment per igual de mèrits on tots formen part d’un gran equip servei rere servei. En aquest sentit, no tothom sap que la família Caules compta rere els fogons amb una persona de la casa que s’ha fet a ell mateix com és en Sergi Villalonga, que en el dinar de divendres va demostrar un cop més la seva solvència.

Calamar de cocció perfecta sobre llit de camagrocs i escopinyes de gallet amb aigua de Lourdes. Foto: Bep Al·lès©

Memorable va ser el calamar de cocció perfecta (un minut damunt brasa, mig al forn) allitat sobre un buquet de camagrocs i acompanyat per escopinyes o el tàrtar de gamba carabinera amb un tel de vedella vermella i formatge curat de Menorca per damunt, acompanyat d’una base de maonesa de cítrics. Per no parlar dels bunyols de ratjada i raola que van servir per obrir boca, la llagosta vermella menorquina amb ceba, la caldera amb els caps o l’ou brasejat amb mousse de sobrassada i musclo on cantaven els àngels. Plats tots ells que tenien aquella capacitat per transcendir i emocionar.

El millor acompanyant

Champagnes de Veuve Clicquot al Cafè Balear. Foto: Bep Al·lès©

Per maridar tota aquesta experiència gastronòmica i com a coprotagonistes del dinar, vam tenir com a guia d’excepció a Xavier Monclús, responsable d’enologoa i Wine Education Manager del grup Louis Vuitton Moët Henessy que va conduir amb excel·lència la presentació de tots i cadascun dels xampanys que van servir-se amb cada plat i que van pujar encara més el llistó.

Chateau D’esclans Garruss 2019 . Foto: Bep Al·lès@

A més de regalar-nos de manera distesa tot el seu profund coneixement sobre l’univers del xampany amb les seves varietats, els seus paisatges o els seus assemblatges amb el món de la gastronomia, va saber traslladar l’emoció i l’eufòria a través d’un tast generós on vam descobrir un Veuve Clicquot Vintage de 2002, un Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old o el seu exclusiu Chateau D’esclans Garruss 2019 Doble Magnum del que el celler només distribueix molt poques ampolles.

Château Galoupet Cru Classé 2021. Foto: Bep Al·lès©

La degustació va permetre’ns endinsar-nos en el món dels rosats amb un Château Galoupet Cru Classé 2021, tractat com si fos un autèntic vi de borgonya i que s’elabora amb garnatxa de cent anys, tota una joia pel paladar. Amb 250 anys d’història acabats de complir, la marca que va crear Madame Clicquot va deixar clar que encara tenen moltes coses per explicar en el món del xampany.